1 Mayıs tamam sıra Taksim'de

TBMM Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması ve resmi tatil olmasını öngören yasa kabul edildi. Kabul edilen geçici bir maddeyle de sadece bu yılki 1 Mayıs'ta uygulanmak üzere, işlerin aksamaması için gerekli görülen kurumlarda nöbetçi personel bırakılması kararlaştırıldı.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 14:38
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Hakkındaki Yasa’da değişiklik yapan ve 1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanarak, resmi tatil olması yönündeki yasanın görüşmelerinde muhalefet, 1 Mayıs’ın “Taksim’de kutlanması” yönündeki dileklerini dile getirdiler.

CHP Grubu adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, 1 Mayıs’ta Taksim’de bayram ve şenlik yapmak istediklerini belirterek, “Biber gazının atılmadığı, çiçeklerin atıldığı 1 Mayıs’a Taksim’de kutlamak istiyoruz” dedi. 1 Mayıs için işçilerin yıllarca mücadele verdiğine dikkat çeken Özyürek, “İşçiler bunu söke söke, canlarını vererek aldı. AKP, ‘bunu biz sağladık’ diyor. Peki 7 yıldır neredeydi aklınız” diye konuştu. 1977’de Taksim’deki kanlı 1 Mayıs olaylarına da dikkat çeken Özyürek, bu olayın aydınlatılması ve faillerinin bulunmasını istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Gelin Taksim’de 500 kişiyle kutlayın” sözlerini de anımsatan Özyürek şunları söyledi: “Meclis’in tatil ilan ettiği bir bayramı niye 500 kişiyle kutluyoruz, niye bunu sınırlıyoruz, niye Taksim’de kutlayamıyoruz? 1 Mayıs, Taksim’de kutlanmalı. Güvenlik gerekçe gösteriliyor ama kutlama yapılabilir denilen Kadıköy, Taksim’den daha güvensiz. Geçen yılki 1 Mayıs’ta yaşanan olaylar Türkiye için yüz karasıdır. ‘Taksim miting alanı değil’ deniliyor. Kim diyor orada miting yapılacak diye? Orada bayram, şenlik kutlanacak. İşçilerin 30 yıldır hasretini çektiği bu alanı işçilere çok görmeyin.”

DTP Grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise 1 Mayıs’ın tatil kararıyla PKK’nin 1 Haziran’a kadar eylemsizlik kararı ya da Erbil’de yapılacak “Kürt Konferansı’nın gözden kaçırılmaya çalışılmaya mı çalışıldığı” sorusunu yöneltti. 1 Mayıs 1977’deki olayların ardındaki adresin “kontrgerilla” olduğunu savuan Birdal, “Bugün yaşanılan kriz ve sonuçları, darbelerle hala yüzleşememekten kaynaklanmaktadır. 1 Mayıs, işçi sınıfının bayramıdır, gelin bu hakkı teslim edelim. 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da, 1 Mayıs’ın bütün çağdaş ülkelerde olduğu gibi işçilerin, birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasını, gerilim günü olmaktan çıkarılmasını istedi.

Yasa üzerinde AKP Grubu adına söz alan sendika kökenli milletvekillerinden Agah Kafkas, kutlamaların son 2 yılda Taksim’de olmasının dayatılmasını anlayamadığını savunurken, 1977’deki olayların aydınlatılması için adalet mekanizmasını olayı araştırmaya çağırdı. Kafkas, konuşmasının ardından kürsüye getirdiği  kırmızı karanfilleri sırasıyla birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, bakanlar, DTP, MHP, CHP ve AKP grup başkanvekilleri ile eski Türk-İş Başkanı da olan CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral’e verdi. Mumcu, “jesti”' dolayısıyla Kafkas’a teşekkür ederken, alanların açılacağı günü beklediklerini söyledi.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise 1 Mayıs’ın dünyaya örnek olacak olgunlukta kutlanmasının demokrasiye büyük katkı sağlayacağını belirterek, “1 Mayıs’ı matem günü olarak değil coşkuyla kutlamak için enerjimizi kullanmalıyız. Meseleye ideolojik yaklaşarak bugünün anlam ve önemini gölgelemeye müsaade etmemeliyiz. Kutlamanın kendisi, nerede kutlanacağından çok daha önemlidir. Demokrasi bir sonuç değil bir süreçtir. Bu sürecin olağan akışını sekteye uğratmamalıyız” dedi.

Görüşmelerin ardından 3 maddelik 1 Mayıs önergesi kabul edildi. Bu arada CHP, MHP ve DTP’nin, “21 Mart’ın Nevruz Bayramı” olarak resmi tatil ilan edilmesine ilişkin önergeleri reddedildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon