Türkiye'den 5 alan daha UNESCO listesinde

Türkiye, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 5 yeni aday daha ekledi. Aphrodisias Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Perge Antik Kenti ve Antik Likya Uyarlığı Kentleri de Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 14:59
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, bakanlık, Türkiye'nin zengin doğal ve kültürel değerlerinden 5 tanesinin daha Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilmesi için UNESCO'ya başvuruda bulundu. Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte Aphrodisias Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Perge Antik Kenti ve Antik Likya Uyarlığı Kentleri de Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde Türkiye 18 alanla yer alıyordu. Bu yeni yerlerle birlikte Türkiye'nin listede sahip olduğu eser sayısı 23'e çıktı. UNESCO, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında, insanlığın ortak mirasının belirlenmesi için Dünya Miras Listesi çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, Dünya Miras Listesi ve Dünya Miras Geçici Listesi olmak üzere iki liste oluşturuluyor. Dünya Miras Listesinde yer alabilmek ise öncelikler Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilebilmek gerekiyor.

Türkiye'den 9 kültür varlığı Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Türkiye'den Dünya Mirası Geçici Listesi'nde daha önceden bulunan 18 alan şöyle: ''Alahan Manastırı, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Edirne Selimiye Camisi, Efes, Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri, İshakpaşa Sarayı, Karain Mağarası, Konya Selçuklu Başkenti, Mardin Eski Kent Merkezi, Selçuk Kervansarayları Denizli-Doğubeyazıt Güzergahı, St.Nicholas Kilisesi, St.Paul Kilisesi, St.Paul Kuyusu ve Çevresi, Sümela Manastırı, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler