Anlaşma yoksa grev

Hükümet ile memur sendikaları arasında başlayan toplu görüşmelerin ilk turunda gündem maddeleri belirlendi. Talep ettikleri maaşların yoksulluk sınırının bile altında olduğuna dikkat çeken memur sendikaları, alınacak sonucun siyasi iradeye bağlı olduğunun altını çizdiler.

Yayınlanma: 16.08.2008 - 07:57
Abone Ol google-news

Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülecek toplu görüşmelerin ilk turu dün başladı. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirilen görüşmelere, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katıldı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren ise memurların grev hakkı bulunmadığı için Toplu görüşmelerin hukuksuz olduğunu belirterek, masadan çekildiklerini açıkladı.

Akyıldız, Başbakanlık binasına girişinde yaptığı açıklamada Toplu görüşmeler sonunda mutabakat sağlanırsa 30 Ağustosta şölen, sağlanamazsa açlık grevi yapacağız diye konuştu.

Başesgioğlu, görüşmelerin ilk turunun ardından Akyıldız ve Gündoğdu ile ortak açıklama yaptı. Başesgioğlu, toplantıda, önümüzdeki günlerde takip edilecek gündem maddelerini sırasıyla mali ve sosyal haklar, geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve her statüdeki personelin sorunları özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler, hizmet kollarının sorunları, sendikal ve demokratik haklar olarak belirlediklerini bildirdi. Gündem maddeleriyle ilgili 3 ayrı komisyonun kurulmasına karar verildiğini anlatan Başesgioğlu, komisyonların pazartesi gününden itibaren çalışmaya başlayacaklarını ve 21 Ağustos Perşembe günü tekrar bir araya geleceklerini söyledi.

Önümüzdeki 1-2 gün içinde Bakanlar Kurulunun çıkaracağı kararnamenin yayımlanacağına işaret eden Başesgioğlu, kararnamede 2008 yılı temmuz ayında alınan iyileştirme ücretlerine ilaveten yeni bir iyileştirme ücretinin 15 Ağustostan itibaren yaklaşık 1 milyon 600 bin kamu çalışanına verileceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler