Çocuktan al haberi

Kitap okumanın hayatımızda büyük bir önemi vardır. Ufkumuzu genişletir, bize görmediğimiz dünyaları, tatmadığımız duyguları tatma fırsatı sunar. Kitap okuma sevgisi ise çocukken aşılanacak bir duygudur. 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle çocuklar, okudukları kitapları anlattı.

Yayınlanma: 23.04.2009 - 08:07
Abone Ol google-news



Polen İnce-8 yaş-Adana

Merhaba, okuduğum kitabın adı: 'Düşler Kuruyorum'. İçinde farklı hikâyeler var. Ben en çok Oktay Akbal'ın yazdığı 'Kırmızı Yoyo' hikâyesini beğendim. Cumhuriyet Kitapları'ndan çıkmış. Kitapta yazarın çocukluğunu beğendim. Aklıma yatmayan bölüm yoktu. Yazarın söylediği 'Yoyo' tekerlemesini çok beğendim.
 


Yiğit Bekçi-9 yaş-İzmit T. B. M. M. İ. Ö. O.

'Ejderha Avcıları Okulu Dünyanın Sonu mu Geldi' isimli kitabı okudum. Yazarı: Kate Mcmusan, Yayınevi: Beyaz Balina. Viglaf'ı sevdim çünkü: domuz dili biliyor, benim gibi kitap okumayı seviyor, macerayı seviyor. Köpeğin miyavlaması, ineğin domuz yüzlü buzağı doğurması. Çünkü dünyanın sonu geliyor. Bir adamın altın su aygırıyla dünyayı kurtarmaya çalışması çok güzeldi. Senem Karanfil-9 yaş-İstanbulOkuduğum kitap: Yardımsever Arı. Yazarı: Niyazi Birinci. Kitap Ünlü Yayınları'ndan çıkmış. Kitapta en çok 'Yardımsever Arı'yı sevdim. Çünkü, fare arıyı küçümsemesine rağmen, arı fareyi küçümsemedi. Kitapta en çok düşündüren bölüm arıların fareye ne kadar kısa sürede bal götürebilmesi. Kitapta bana alışılmadık gelen bir yer yok.

 

Özlemnur Seçen-9 yaş-İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Merhaba, Öğretmenimiz sizin çocukların yazdığı mektupları yayımladığınızı söyledi. Ben de size okuduğum bir kitabı tanıtacağım. Kitabımın adı: Sıcak Ekmek'tir. Yazarı: Gülten Dayıoğlu. Yayınevi: Altın Kitaplar. Kitabın konusu askerden gelen bir adam fırına sıcak ekmek almaya gitmiş ve almış. Daha sonra evin yolunu tutmuş. Gecikince annesi oğlunu merak etmiş. Başına bir şey geldiğini düşünmüş. Kitapta en çok sevdiğim kahraman anne. Çünkü oğluna önem veriyor. Çocuğun ekmeğini çalmaları beni düşündürdü. Çünkü, hırsızlık kötü bir şey. Bu öykü beni çok etkiledi. Bunun için kitabı bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim.

Derinsu Göksel-1/C-İzmit Özel Seymen Koleji

Ben okumayı yeni öğrendim. Annem ve ablam bana kitap okudular. Artık kendim okuyabiliyorum. Kitabımın adı: Babam Bir Dev. Yazarın adı: Carl Norac. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın kitabı. Dev gibi olan bir babayı anlatıyor. Ama çocuk misket oynarken babasını yeniyor. Çünkü babasının elleri çok büyük.

 

Anıl Polat-10 yaş-İstanbulSarıyer İlköğretim Okulu

Merhaba Cumhuriyet Çocuk, benim okuduğum kitabın adı: Küçük Kara Koyun'dur. Yazarı: Elizabeth Shaw. Yayınevi: Günışığı. Okuduğum kitapta en çok beğendiğim karakter Küçük Kara Koyun. Çünkü aşağılanmasına rağmen yardımsever bir karaktere sahip. Düşündüren bölüm ise bir köpeğin konuşmasıdır. Köpek nasıl konuşur? Köpeğin konuşmasını hayal ürünü diye düşünüyorum. Ben bu kitaptan hayvanlar konuşamasalar da duyguları vardır diye anladım. Cumhuriyet Çocuk'a teşekkür ederim.

Ertuğ Kayaalp-10 yaş-İstanbul Sarıyer İlköğretim Okulu

Merhaba Cumhuriyet Çocuk, benim okuduğum kitabın adı 'Senbernar Köpeği Bari'dir. Yayınevi: Özyürek Yayınevi. Yazarı: Turhan Uğurkan. Okuduğum kitapta en çok beğendiğim karakter Bari'dir. Çünkü insan hayatını kurtarıyor. Beni düşündüren bölüm ise, Bari'nin Mine'nin hastalığını anlaması. Bir köpek bunu hisleriyle mi anlıyor? Ben bu öyküden hayvanların da düşünebildiğini anlıyorum. Cumhuriyet Çocuk'a teşekkür ederim.

 

Rabia Laik-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba, okuduğum kitabın adı: Güneş Hırsızı Ayı. Yazarı: Paun-Jacpues Bonzon. Yayınevi: Bilim ve Kültür. En sevdiğim karakter: Peter. En çok düşündüren: Peter'in tek başına ormana gitmesi. Bana alışılmadık gelen: Ayının Peter'i yememesi.

Ekin Özgen-11 yaş-İstanbul

'Uç Minik Serçem' Yazarı: Necati Cumalı. Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları. Sonçiçek adlı öyküyü çok sevdim. Çünkü hayvanları çok seven akıllı bir kız. Acaba minik serçeyi ağabey ve ablası neden sevmiyor? Şimdiki çocuklar doğaya ve hayvan sevgisine neden önem vermiyor? Bu kitabı herkese tavsiye ederim.

Nail Can Güvenir-7 yaş-ManisaÖzel Akhisar İlköğretim Okulu

Herkese Merhaba. Ben size Kurtuluş Kartalı adlı kitabı tanıtmak istiyorum. Kitabın Yazarı: Timuçin Özyürekli. Sayfa sayısı: 46. Yayınevi: Tudem Yayınları. Ben bu öyküyü çok beğendim. Bu öyküde Kurtuluş Savaşı'na katılan Gazi Dede'nin anlattıkları çok önemli. Gazi Dede Atatürk'ü görmüş birisidir. Keşke ben de Atatürk'ü görebilseydim. Bu kitapta bütün kasaba halkı Cumhuriyet Bayramı'na katılıyor. Cumhuriyet Bayramı coşku içinde kutlanıyor. Bu kitabı herkesin okumasını isterim. Ben bu kitabı çok sevdim.

 

Melisa Kirman-9 yaş-İstanbulSarıyer Balahatun İlköğretim Okulu

Okuduğum kitabın adı: Küçük Kara Balık. Yazarı: Samed Behrengi. Resimleyen: Mehmet Sönmez. Yayınevi: Can Çocuk. Kitapta en beğendiğim karakter Küçük Kara Balık. Çünkü o çok akıllı bir balık. Onun istediği suyun yüzüne çıkmaktı. Annesi ona izin vermişti ama o kendi başına gitmek istiyordu. Küçük Kara Balık suyun yüzüne çıkmak için gizlice kaçtı. Başına birçok şey geldi. Çok heyecanlı bir kitap. Herkese tavsiye ederim.

Efraim Coşkun-9 yaş-Çorumİstikbal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Anneannemin Güllü Yorganı. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter anneanne. Beni en çok düşündüren güllü yorganı nasıl yaptığı. Bana alışılmadık gelen güllü yorganın çocuk hasta olunca yorganı çocuğa örtmesi.

 

Özlem Yücel-10 yaş-İstanbul

Cumhuriyet Çocuklarından biri olmak istiyorum. Ara tatilinde okuduğum ve çok sevdiğim bir kitapla ilgili sorularınızı yanıtlamak istiyorum. Okuduğum çocuk kitabının adı: Kızın Adı Candan. Yazarı: Nevra Bucak. Yayınevi: Cem Yayınevi. Okuduğum kitapta en çok yazarı sevdim. Ben de bir yazar olmak isterdim. Şiir yazmayı, yazı yazmayı çok seviyorum. Kitabın kahramanı Candan'ı da sevdim. Çünkü benim gibi öğrenmeye çok meraklı. Bu kitapta aklıma yatmayan, cüceler gerçek mi? Bahçedeki heykel cüceler gerçekte var mı? Adamın küçük olması bana aykırı geldi. Saygılarımla.

 

Nurseda Gücükturalı-10 yaş-Ankara

Cumhuriyet gazetesi merhaba. Ben 'Atatürk'ü Gördüm' adlı Muzaffer İzgü'nün yazdığı bir kitabı okudum. Bu kitabın karakteri Muzaffer adlı bir çocuk imiş. Bir gün bu çocuk rüyasında Atatürk'ü görmüş ve rüyasında Atatürk onu yanına çağırmış. 'Bakın bu Muzaffer benim arkadaşım' demiş ve onu Ülkü ile de tanıştırmış. Ben bu kitabı çok çok beğendim. Ayrıca bu kitabı herkese öneririm.

Yunus Emre Uyar-8 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Konuşan Kaval. En sevdiğim karakter çoban. Yayınevi: Gönül Yayıncılık. Beni en çok düşündüren, kaval nasıl konuşuyor. Bana alışılmadık gelen belirsiz bir ülke.

 

Efe Aydın-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Yedi Renkli Saat. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter Ali. Beni en çok düşündüren: Saatin gerçek olması. Bana alışılmadık gelen: Çocuğun saati boyaması.

 

Berkan Kara-9 yaş -Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Karlı Yollarda. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter: Akkuş Köpek. Beni en çok düşündüren: Bu çocukların iki köyü nasıl geçtiği. Bana alışılmadık gelen: İki köyü geçmeleri.

 

Sena Civelek-9 yaş- İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Ben de sizlere 'Kuçular Köyü' adlı kitabı anlatacağım. Yazarı: Sevinç Kuşoğlu. Eskiden köylüler bahçelerinde köpek besliyorlarmış. Ama köpekleri sokağa atmışlar. Köydeki çocuklar köpeklerini özlüyorlarmış. Ama yapacak bir şey yokmuş. Köpekler geri gelmiyormuş. Öyküde en sevdiğim karakterler köpekler, çünkü çok masumlar ve onların hiç suçu yok. Öyküde köpekleri dışarı atmaları beni en çok düşündüren bölüm oldu. Ben köpekleri çok seviyorum. Bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim.

 

Mert Koca- Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Okula Giden Robot. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter anneannesi. Beni en çok düşündüren: Herkesin her programı izlemesi. Bana alışılmadık gelen: Duvarlara tekme atması.

 

Sehercan Yikit-1/DÇorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Yumurtadan Çıkan Öğretmen. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter komik hareketler yapan Ömer. Beni en çok düşündüren: Öğretmenin yumurtadan çıkması. Bana alışılmadık gelen: Mektuba bakılmadan okunması.

 

Pınar Hazkırış-9 yaş-İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Bu kitabı tanıtmamın nedeni kitap okumayı çok sevmemdir. Kitabın adı: Tombul Sarı Balık'tır. Kitabın yazarı: Aysel Korkut. Kitap Kök Yayınları'ndan çıkmış. Okuduğum kitapta en çok Tombul'u sevdim. Çünkü çok fazla yemek yiyor. Ağladığı zaman çok tatlı oluyor. Öyküde beni en çok düşündüren bölüm: Tombul'un Palamut Dede'ye küsmesidir. Çünkü Palamut Dede Tombul'dan büyük birisi. Bundan dolayı küsmesine anlam veremedim. Bu kitabı çok sevdim. Herkesin okumasını öneririm.

 

Mert Ölmez-9 yaş-İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Merhaba. Kitabımın adı: Mavi Boya. Yazarı: Ayla Çınaroğlu. Uçanbalık Yayınları'ndan çıkmış. Resimlerini Ayşe Çınaroğlu yapmış. Okuduğum kitapta en çok çocukları sevdim. Çünkü onlar eski giysilerini giyip boyayla oynuyorlar. Öyküde beni Ayşe'nin yeni elbisesiyle oynaması düşündürdü. Çünkü Ayşe'nin üstü boya olsaydı annesi ona kızacaktı. Öyküde alışılmadık bölüm var: Ayşe'nin elbisesindeki boyaların çıkmamasıydı. Bu kitabı diğer çocuklara da öneririm.

 

Mustafa Arslan-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Ezop Masalları. Yazarı: Emel Yıldız. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter: Kuyruksuz Tilki. Beni en çok düşündüren: Tilkinin kuyruksuz olması beni düşündürdü. Bana anlaşılmadık gelen: Tilkinin kuyruğunun olmaması.

 

Simge Gücem-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Çocukların Ormanı. Yazar: Muzaffer İzgü. Yayınevi. BilgiYayınevi. En sevdiğim karakter: Didem. Beni en çok düşündüren: Çöpçülerin gelip Didem'in yaptığı kısırdan yemeleri. Bana alışılmadık gelen: Tek başlarına orman kurmaları.

Semih Onur Yavuz-9 yaş- İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı 'Çikolatayı Kim Yiyecek'. Yazarı: Ayla Çınaroğlu. Resimleyen: Ayşe Çınaroğlu. Uçanbalık Yayınevi'nden çıkmış. İçinde çeşitli öyküler var. Öyküde en çok sevdiğim karakter çocukların amcaları. Çünkü çocuklara hediye olarak çikolata veriyor. Beni en çok düşündüren şey öyküde ablanın çikolatayı yemesi. Çünkü o çikolatayı saklaması gerekiyordu. Ben bu kitabı çok sevdim. Herkese tavsiye ederim. Ayla Çınaroğlu'na bu kitabı yazdığı için teşekkür ederim.

Burak Polat-9 yaş- İstanbul Balahatun İlköğretim Okulu

Okuduğum kitabın adı 'Babamın Gözleri Kedi Gözleri'. Yazarın adı: Sevim Ak. Resimleyen: Behiye Ak. Kitap Can Çocuk Yayınları'ndan çıkmış. Okuduğum kitapta en çok ilkokula giden kız çocuğunu sevdim. Çünkü bu karakter çok komik. Hem de kızın annesiyle babasının ayrıldığını bilmemesi çok komik. Öyküde en çok düşündüren bölüm babasıyla annesinin bir gün ayrılmasıdır. Çünkü boşu boşuna ayrılmasıdır. Sevim Ak'a sesleniyorum. İyi ki bu kitabı yazmışsınız. Çok komikti ve çok düşündürücüydü. Bu kitabı herkesin okumasını öneririm.

 

İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Anneannem Askere Gidiyor. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter: Komiklik yapan anneanne. Beni en çok düşündüren: Anneannenin askere gitmesi. Bana alışılmadık gelen: Anneannenin kedi hariç kimseyi koltuğa oturtmadığı.

 

Mustafa Arslan-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Ezop Masalları. Derleyen: Emel Yıldız. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter: Kuyruksuz Tilki. Beni en çok düşündüren: Tilkinin kuyruksuz olması beni düşündürdü. Bana alışılmadık gelen: Tilkinin kuyruğunun olmaması.

 

Emin Çıplak-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Fener Adası Çocukları. Yazarı: Sevinç Kuşoğlu. Yayınevi: Erdem Yayınları. En sevdiğim karakter: Kadir Bey Amca. Beni en çok düşündüren: Çocukların ve ailesinin Fener Adası'nda yaşaması. Bana alışılmadık gelen: Çocukların adada kalıp hiç şikâyet etmemesi.

 

Eda Özsoy-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu-3A

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Meşe Ağacındaki Kurt. Yazarı: Charles Deun. Yayınevi: Bilim ve Kültür Yayınları. En sevdiğim karakter: Meşe ağacındaki Kurt. Beni en çok düşündüren: Tepenin tam dibinde ise üzerinde sarmaşıkların dallanmış olduğu büyük bir meşe ağacı bulunuyordu. Bana alışılmadık gelen: Eski çağda, Fransa'nın kuzey sınırında.

 

Duygu Ayrancı-9 yaş-Çorum İstiklal İlköğretim Okulu

Merhaba. Okuduğum kitabın adı: Gözlüklü Köpek. Yazarı: Muzaffer İzgü. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. En sevdiğim karakter: Gözlüklü Köpek. Beni en çok düşündüren: köpek nasıl gözlük takar? Bana anlaşılmadık gelen: Köpeğin gözlük takması.

 

Fatmanur Ünlü-10 yaş-İstanbul Hasdal İlköğretim Okulu

Merhaba. Bu yazımı ablam aracılığıyla size gönderiyorum. Benim okuduğum kitabın adı: Taş Bebek. Anadolu efsanelerinden. Erdem Yayınları'ndan çıkmış bir kitap. Okuduğum kitapta en çok Taş Bebek öyküsünü beğendim. Çünkü bir mimardan yapılıp annesinin duasıyla canlı olması bana ilginç geldi. Abartılarla kitap daha da ilgi çekici oldu. Öyküde en çok düşündüğüm bölüm çocuğun taştan olması ve daha sonra dualarla canlanmasıdır. Nedeni ise gerçek hayatta böyle şeyler yaşanmadığından kitabı okuduğumuzda meraktan çatlıyoruz yani. Taştan bebeğin ağlaması beni çok duygulandırdı. Çünkü taştan bebeğin babası eşinin çocuğu olmuyor diye az kalsın onu boşamayı bile düşünüyordu. Çok duyguluydu, yani keşke hayatta böyle şeyler olmasa da boşa gözyaşları akmasa'

Hazal Dinçer 11 yaş İstanbul Cihangir İlköğretim Okulu

Merhaba Cumhuriyet Kitap. Okuduğum kitabın adı:Dolunay Dedektifleri İz Peşinde. Yazarı: Mavisel Yener. Yayınevi: Bilgi Yayınevi. Birce, Ece, Oğuz, Bilgecan ve Ada. Bu kişiler kitaptaki dedektifler. En çok Birce'nin karakterini sevdim. Çünkü hem akıllı hem de cesurdu, hiçbir şeyden korkmuyordu. Beni düşündüren bölüm ise akşam üzeri harita olmadan yollarını bulmasıydı. Çok büyük tehlikelerle karşılaşsalar bile başarılı oldular. Okuduğum kitap hem güzel, hem de kendisine güvenen çocukların hikâyelerini anlatıyordu. Çok güzel bir kitap, herkesin okumasını tavsiye ederim.

 

Oğuz Selvi-Çorum Bahçelievler İ. Ö. Okulu 4B

Merhaba bu hafta okuduğum ve çok beğendiğim bir kitabı anlatmak istiyorum. Kitabın ismi 'Gulliver'in Gezileri' Yayınevi: Karanfil Yayınevi. Yazarı: Jonathan Swıft. Bu kitapta en çok cücelerin kralını beğendim. Çünkü merhametli bir figürandı. Öyküde beni en çok düşündüren cücelerin yasasıydı. Çünkü cücelerin insan gibi gelişmiş ve oturmuş bir devlet düzeni vardı. Bu kitapta aklıma yatmayan olay Gulliver'in gözlerinin kör edilmesi kararıydı. Çünkü o bir kötülük yapmamıştı.

 

Serhat Yılmaz -11 yaş -Ardahan 30 Eylül Yibo İlköğretim Okulu 5A

Ben Donkişot'u okudum. En beğendiğim karakterler Donkişot, yardımcısı, papaz ve iki arkadaşları. Don Kişot, yani Senyor Kesada; halkını, vatanını çok seven bir insan olduğu için olsa gerek Sancho Panza'yı da yanına alarak Don Kişot oluyor. Don Kişot, güçsüzleri koruyor, kötülere göz açtırmıyor. Herkesin okuması gereken bir kitap.

 

Çocuklar ve gençler, siz de bize yazar mısınız?

· Okuduğunuz kitapta en çok hangi karakteri sevdiniz? Neden?· Öyküde sizi en çok düşündüren bölüm neresiydi? Neden?· Öyküde size alışılmadık gelen, aklınıza yatmayan yerler var mı? Neden? Mektup yazarak bize ulaşmak isteyenler için mektup adresimiz:

Mavisel YenerAta Cad. Defne Sok. No: 1 D: 1 Balçova, İzmir

Elektronik posta göndererek bize ulaşmak isteyenler için: sihirlidegnekcumhuriyet@gmail. com

Anımsatma: * Mektubunuzda adresinizi, yaşınızı, okuduğunuz kitabın adını, yazarını ve yayınevini belirtmeyi unutmayın. Size bir sürprizimiz olacak!* Mektubunuzda kitabın özetini yazmayın, olur mu? Biz, anlatılanlar hakkında sizin ne düşündüğünüzü çok merak ediyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon