İstanbul’da 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İstanbul’da da bir dizi etkinlikle kutlandı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle, stadyum töreni konser salonuna kaydırıldı, hazırlanan programın yalnızca bir bölümü sergilenebildi. Gelecek hafta stadyum töreni de yapılmasına karar verildi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki programda saygı duruşunda bulunulmaması ve Taksim’deki törene kısa kollu tişörtlerle katılan çocukların üşümesi dikkat çekti.

Yayınlanma: 23.04.2009 - 08:41
Abone Ol google-news

 23 Nisan’ın İstanbul’daki kutlamaları, sabah Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın aralarında bulunduğu, mülki ve askeri erkan katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Güler, Anıt Özel Defteri’ni imzaladı. Erken saatlerde Taksim’e gelen CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat ve Cumhuriyet Okurları (CUMOK) ise polis tarafından anıt çevresine sokulmazken, Arat ve okurlarımız uygulamaya tepki gösterdi. Törene katılan Taksim İlköğretim Okulu öğrencilerinin ise soğuk havada kısa kollu tişörtlerle bekleyerek üşümesi dikkat çekti. Soğukta titreyen öğrenciler, öğretmenlerinin isteğiyle montlarını okulda bıraktıklarını söylerken, paltosuyla törende yer alan Müdür Muzaffer Kılıç ise “Hava durumunu düşünemedik. Okul yakın olduğu için çocukları böyle getirdik” savunmasını yaptı.

 

Saygı duruşu yok!

Ali Sami Yen Stadyumu’nda yapılacak bayram kutlaması ise kötü hava koşulları nedeniyle, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na kaydırıldı. Hazırlanan programın sadece bir bölümünün salonda sergilenebilmesine olanak bulunurken, Vali Güler gelecek hafta stadyumda da tören yapılacağını söyledi. Güler, Saygun ve Topbaş’ın aralarında bulunduğu askeri ve mülki erkan ile her yaştan yurttaşın bir araya geldiği salon, balkonlara kadar tıklım tıklım doldu. İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, saygı duruşunda bulunulmaması ise dikkat çekti. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Okulları çocuk korosu, rengarenk kıyafetleriyle çıktıkları sahnede bayram coşkusunu yansıttı. Öğrenci Andı’nın sonundaki “Ne mutlu Türk’üm diyene” kısmının coşkuyla alkışlandığı, “Ben Mustafa Kemal’im” oratoryosunun ise çoğu kişiyi ağlattığı, alkışlar ve “Bravo” seslerinin uzun süre dinmediği görüldü. 23 Nisan temalı resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrenciler de törende ödüllerini aldı.

 

Koltuklar çocukların

23 Nisan geleneğine uygun olarak, İstanbul’da da yöneticiler dün koltuklarını sembolik olarak çocuklara bıraktı. Vali Güler’in koltuğuna Fatih Atatürk İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Eray Tanrıbak oturarak, “İstanbul’da çok işsiz var. İnsanlar güç şartlarda yaşamaya çalışıyor. Görevimde işsizlere iş imkanı hazırlardım” dedi. Üstün zekalı çocukların eğitim gördüğü Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu’ndan 4. sınıf öğrencisi Mustafa Utku Burgut da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş’ın yerini alarak, “Şimdi bu koltuğa bir günlük oturdum ama idealim gelecekte sürekli oturmak” dedi. Belediye Meclisi’nde de çocuk meclisi kuruldu. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise makamını Şişli 19 Mayıs İlköğretim Okulu’ndan Zeynep Hacıoğlu’na devretti.

 

Oyuncak sergisi

Ulusal Çocuk Bayramı’nın coşkusu, resmi törenler haricindeki etkinliklerle de her yana yayıldı. Airport Alışveriş Merkezi, koleksiyoner Fikret Bilgin Yılmaz’a ait yüzlerce oyuncağın yer aldığı ve 3 Mayıs’a kadar ücretsiz gezilebilecek bir sergi açtı. Online oyun sektörü firmalarından Sihirli Kule ise bugün sona erecek oyuncak kampanyasından elde ettiklerinin bir kısmını “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasına bağışlayacak.Özel Irmak Okulları’nın 23 Nisan nedeniyle düzenlediği “Dünya Çocuklarından Çevreye Mektup Var: Küçük Kalemler” yarışmasında dereceye girenler ise ödüllerini Ümraniye Irmak Okulları Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle aldı. Türkiye’den 310, yurtdışından 49 öğrenci katıldığı yarışmada, 20 esere ödül verildi.

Gençsol ise 23 Nisan’da hapishanelerde bulunan yüzlerce çocuğa dikkat çeken bir açıklamayla, “Hapisteki çocuklar serbest bırakılsın” çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler