ABD engeli

The Guardian gazetesi Türkiye- İran doğalgaz anlaşmasının baskıyla engellendiğini yazdı. İngiliz The Guardian gazetesi, “ABD hükümetinin baskılarının altındaki Türkiye, kârlı bir enerji anlaşmasından çekilerek İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ı küçük düşürdü” yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 16.08.2008 - 08:17
Abone Ol google-news

İngiliz The Guardian gazetesi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejadın İstanbul ziyareti sırasında doğalgaz anlaşmasının imzalanmamasının, ABDnin Türkiyeye yaptığı baskılardan kaynaklandığını yazdı. Gazete, ABDnin müdahalesinin anlaşmayı etkin bir biçimde torpillediği ortaya çıktıderken ABD hükümetinin baskılarının altındaki Türkiye, kârlı bir enerji anlaşmasından çekilerek İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejadı küçük düşürdüyorumunu da yaptı.

The Guardian gazetesi, Türkiye muhabiri Robert Tait imzalı Türkiye İrandan gaz satın almaya yönelik anlaşmadan ABDnin baskılarıyla çekildibaşlıklı haberinde daha önce bir mutabakat zaptına konu olan 1.87 milyar sterlin tutarındaki doğalgaz anlaşmasının imzalanmasının Ahmedinejadın 2 günlük Türkiye ziyaretinin en büyük başarısı olması beklendiğini belirterek, Ancak Ahmedinejad, muhatabı Abdullah Gül ile buluştuğunda ABDnin müdahalesinin anlaşmayı etkin bir biçimde torpillediği ortaya çıktıifadesini kullandı. İngiliz gazetesi, iki liderin basın toplantısında gaz anlaşmanın yerine sadece iki ülkenin enerji alanında işbirliği arzusunu teyit eden bir bildirinin yayımlandığına dikkat çekti.

‘Bir duman perdesi’

Türk yetkililerinin daha önce anlaşmanın olmamasının nedenleri olarak İranın fiyat ve yatırım koşullarını dile getirdiklerini kaydeden gazete, ancak bunun Türkiyenin Amerikanın taleplerine riayet etmesini gizlemeye yönelik bir duman perdesigibi gözüktüğünü savundu. Gazete şöyle devam etti:

Batılı bir diplomat, The Guardiana Türkiyenin, Bush Yönetimi yetkililerinin özel konuşmalardaki eleştirilerinin ardından Washingtonun Ahmedinejadın ziyaretine onay vermesinin karşılığında İran ile büyük bir enerji anlaşmasını imzalamama sözünü verdiğini söyledi.

Türkiyenin İranın nükleer silahlarını bulundurmasına karşı olduğunu söylediğini ancak başta Kürt asilerine karşı eylemler başta olmak üzere başka konularda ikili işbirliğini teşvik ettiğini kaydeden gazete, Ancak Ahmedinejadın ziyaretinin, yurtiçinde ve yurtdışında eleştirilere neden olduğuna dikkat çekti. The Guardian, Türkiyenin, Ahmedinejadın Türk devleti kurucusu Atatürkün mozolesini ziyaret etmekten kaçınmasına olanak verdiğini de yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler