Almanya'da 23 Nisan kutlamaları

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin yanı sıra Almanya'nın çeşitli kentlerinde de kutlanıyor. Almanya'da yaşayan Türk kökenli kimi çocuklar Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle bugün Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Berlin'deki bazı belediye başkanları da makamlarında çocukları kabul edecekler.

Yayınlanma: 23.04.2009 - 11:54
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ve Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, bayram vesilesiyle Türk çocuklarını ağırlayarak, sembolik olarak makam koltuklarına oturttular.

Büyükelçi Acet, Berlin'deki Galilai Grundschule adlı ilk okuldan Harun Kaan Demir (6), Ceyda Topal (9), Hüma Sena Demir (9) ve Esra Tosun (9) adlı öğrencileri, öğretmenleri Nurten Kurt ile birlikte ağırladı. Öğrenciler Acet'e bir demet çiçek ve bir hediye verdiler.

Burada büyükelçilik koltuğuna oturan Harun Kaan Demir, büyükelçi olarak verdiği mesajda, Atatürk'ün TBMM'yi kurarak egemenliği ilan ettiğini ve bu anlamlı günü çocuklara armağan ettiğini hatırlatarak, ''Biz çocuklar, barış, dostluk, kardeşlik ve savaşsız bir dünyada yaşanmasını istiyoruz. Savaş olmasın, insanlar ölmesin, Almanya'da yaşayan Türk çocukları anadilleri olan Türkçeyi Almanca kadar güzel okumalı ve konuşmalı. Bu bayramı bize verdiği için Atatürk'ü saygıyla anıyor ve teşekkür ediyoruz'' dedi.

Diğer öğrenciler de 23 Nisan şiirleri okudular. Büyükelçi Acet, öğrencilere birer bardak hediye etti.

''Grundschule an der Köllnischen Heide'' adlı ilkokuldan diğer bir grup öğrenci de Başkonsolos Pulat'ı ziyaret etti. Oğuz Demiryol, Tuba Özdemir, Oğuzhan Ceylan, Özge Zehra Elicekli ve Isabel Rodriguez adlı öğrenciler öğretmen İsmail Gündüz ile birlikte Pulat tarafından kabul edildiler.

5. sınıf öğrencisi olan Ceylan, burada Pulat'ın koltuğuna oturarak günün önem ve anlamını anlatan kısa bir konuşma yaptı.

Pulat, öğrencilerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı ve kendilerine birer kitap hediye etti.

Berlin'de her yıl iki grubun 23 Nisan kutlaması yaptığını, bu yıl bunlara bir üçüncüsünün eklendiğini, başka grupların da 23 Nisan'ı kutlama istekleri olduğunu ifade eden Pulat, Berlin'deki Türk toplumunun 23 Nisan'ı bu şekilde dinamik, canlı ve etkin bir şekilde kutlama isteğinin kendilerini memnun ettiğini, ancak bu kutlamanın tek elden yapılmasının Türk toplumuna daha da yaraşır bir izlenim bırakacağını kaydetti.

''Göreve başladığımdan bu yana bunun için çalışıyorum ve çaba harcıyorum'' diyen Pulat, bu yılki 23 Nisan'ın her zaman olduğu gibi renkli ve Türk toplumu için iyi geçeceğinden emin olduğunu, gelecek 23 Nisan'ların daha derli toplu tek bir organizasyonla kutlanabileceğini belirtti.

Pulat ayrıca, çocuklara Türkçe öğrenmenin de önemli olduğunu söyleyerek, bol bol kitap okumalarını tavsiye etti.

Berlin'de geleneksel hale gelen 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle bugün Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Berlin'deki bazı belediye başkanları da makamlarında çocukları kabul edecekler.

Alman Meclisinde de ''1. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Parlamentosu'' düzenlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon