"Anayasal düzenlemeye ihtiyaç var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi'nin 47. yılında söz aldı. Erdoğan, yaptığı konuşmada acil bir Anayasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 24.04.2009 - 08:11
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü ve Anayasa Mahkemesi yeni hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Ahlatlıbel'deki yeni Anayasa Mahkemesi binasındaki törende konuşan Başbakan Erdoğan, en köklü kuruluşlardan Anayasa Mahkemesi'nin sahip olduğu misyon nedeniyle bu konuma geldiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, "Toplumsal gelişme ve hak ve hürriyetler konusunda kat ettiğimiz mesafe bazı anayasal düzenlemeler istememize vesile olmaktadır ve şu anki durum da budur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yapısının bugünün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı düşüncelerinin sıkça dile getirildiğini, mevcut yapının değiştirilmesinin başta Anayasa Mahkemesi tarafından istendiğini belirten Erdoğan, model konusunda ise farklı görüşler bulunduğunu bildirdi. Başbakan Erdoğan, "Her türlü değerlendirmenin özgürce ifade edilmesinden ve yapıcı bir şekilde ele alınmasından yanayız. Bu bakımdan eleştirinin ifade hürriyetin yerleşik bir değer olarak kabul edilmediği toplumlar medeniyet yarışında geri kalmaya mahkumdur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nden siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına kadar acil bir anayasal düzenleme ve anayasal alanda yenilenme, tazelenme, incelenme talepleri doğduğunu, Türkiye'nin dünyadaki önemli gelişmeleri kenardan izleyen bir ülke olmadığını, hızla dünyaya açılan, ekonomisi hızla büyüyen kendisini ileri demokrasilerde mukayese eden bir ülke konumunda bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemler ile bugünün Türkiyesi farklı niteliklere sahiptir. Ne Birinci Dünya Savaşı, ne İkinci Dünya Savaşı, ne de soğuk savaşın gölgesindeyiz. Medeniyet yarışında geri kalmamak için, bu dönüşümü gerekli kılmaktadır. Çünkü hukuk modernleştikçe toplum da modernleşir. Hukuk geliştikçe özgürleştikçe toplum da gelişir özgürleşir" dedi.

Başbakan Erdoğan, hukukun her zaman toplumun önünü açan bir rol üstlendiğini belirterek, "Hukuk sisteminin laik demokratik sistemin temel niteliklerini koruyan, anayasal ve yasal zemini güçlendiren, Türkiye'nin daha gelişmiş müreffeh olması için zemin hazırlaması gerekmektedir. Bu milletimiz için hayati bir konudur" dedi.
Hak ve özgürlüklerin anayasal korunmaya alınmadığı toplumda gelişmeden söz edilemeyeceğini anlatan Başbakan Erdoğan, Anayasada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin tanımlandığını, devletin bu dört temel niteliğinin ayrılamayacağını ve hiçbirinin feda edilemeyeceğini kaydetti. "Bu dört temel nitelik birbirin tamamlayan özeliğe sahiptir. Cumhuriyetimize, demokrasimize ve laikliğe de birlikte sahip çıkmalıyız. Milletin yargı ve hukuka olan güvenini de bu şekilde sağlarız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türk yargısını örnek bir konuma yükseltmenin bütün yurttaşlara düşen bir görev olduğunu ancak yargı mensubu ve siyasi parti mensuplarına daha önemli görev düştüğünü anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin demokratikleşme konusunda son yıllarda çok yol kat ettiğini belirterek, "Aydınlık bir geleceğin nesilleriyiz, yolumuza devam ediyoruz ve edeceğiz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler