"Rusya'nın Ermenistan'daki etkinliği zayıflayabilir"

Rusya'da yayımlanan Kommersant gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Moskova'yı ziyaret etmesi beklenen Başbakan Tayyip Erdoğan ile Yukarı Karabağ konusunu da görüşeceğini yazdı. Gazete, Türkiye-Ermenistan 'yol haritası'nın faaliyete geçmesi durumunda, Rusya'nın Ermenistan'daki etkinliğinin zayıflamasından endişe duyulduğunu belirtti.

Yayınlanma: 24.04.2009 - 10:00
Abone Ol google-news

Rusya'nın saygın ekonomi gazetesi Kommersant'ta bugün yayımlanan bir haberde, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dün Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile Moskova'da yaptığı görüşmede, iki ülkenin, arabulucu İsviçre ile birlikte yaptığı üçlü ortak açıklama konusuna girilmediği kaydedildi.

Gazete, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan adını açıklamadığı bir kaynağın, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini daha çok "halkla ilişkiler çalışması" gibi gördüklerini, buna rağmen gelişmelere Rusya'nın büyük önem atfettiğini ifade ettiğini kaydederek, "Rusya yönetimi, Türkiye'nin Ermenistan ile dostlukta ne kadar ileri gidebileceğini, Erdoğan'ın Mayıs ayında Moskova'ya yapacağı ziyarette öğrenebilecek" dediğini duyurdu.

Haberde, ilişkilerin normalleştirilmesiyle ilgili üçlü ortak açıklamasının yapıldığı tarihin tesadüf olmadığı, Ermenilerin, 1915 olaylarına ilişkin yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 nisanın hemen öncesinin, özellikle seçildiği savunuldu.

Haberde, ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyası sırasında Ermenilere sözler verdiği anımsatılarak, ''Ancak Beyaz Saray'a yerleşmesinin ardından Obama dış politika önceliklerinden birini, dış politikadaki kilit partnerlerinden olan Türkiye ile ilişikleri düzeltme şeklinde belirledi. Türkiye Obama'nın Avrupa turuna da dahildi" denildi.

Ankara ziyareti sırasında gazetecilerin Obama'ya, Ermenilere verdiği sözleri anımsatması üzerine, ABD Başkanının, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yakınlaşması sürecini yavaşlatacak herhangi bir varsayımda bulunmayacağı" karşılığını verdiği ifade edildi. ABD Başkanının, Türkiye-Ermenistan yol haritasının ardından artık, bu yönde bir açıklama yapmasının beklenmemesi gerektiğini, ABD Başkanının, "soykırımı tanıması" konusunun, artık bu yol haritasıyla birlikte, "kendiliğinden ortadan kalktığı" ifade edildi.

 

"Rusya'nın Ermenistan'daki etkinliği zayıflayabilir"

Kommersant, üçlü ortak açıklamada, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi için bir yol haritası oluşturulduğunun belirtildiğini anımsatarak, "Eğer bu hayata geçirilirse, Rusya'nın Ermenistan'daki etkinliği çok ciddi oranda zayıflayabilir" denildi.

Haberde, Türkiye'nin Ermenistan sınırını açması halinde bu ülkenin 1993 yılından beri maruz kaldığı izolasyonun ortadan kalkacağı belirtilerek, "Söz konusu tarihten beri Ermenistan'ın en önemli iki ticari partneri İran ve Rusya idi. Rusya ve Ermenistan arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 900 milyon dolar civarında oldu. Türkiye ile sınırların açılması, bu rakamı çok ciddi şekilde değiştirecek. Ermenistan'ın bu durumda dış politikasında Rusya'ya bağlı kalmasına gerek olmayacak, Rusya'nın korumasına neden olacak gerekçeler ortadan kalkacak" denildi.

Sarkisyan ve Medvedev'in dünkü görüşmelerinde ağırlıklı olarak ekonomik konuları ele aldıkları, bunlardan birinin, Moskova'nın Ermenistan'a 500 milyon dolar kredi vermesi konusunun olduğu kaydedildi. Bu kredinin, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ sorunun çözümünde "daha anlaşılır" bir tavır sergilemesini sağlamasının beklendiği belirterek, şu bilgilere yer verildi:
"Kremlin şu anda haziran ayında St. Petersburg'da yapılacak Ekonomik Forum'da Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i bir araya getirmeye yoğunlaşmış durumda. Rusya bunu becerebilirse, bu konu üzerindeki kilit rolünü muhafaza edebilecek. Nitekim, Medvedev geçen yıl Ermenistan ve Azerbaycan arasında 1994 yılından beri ilk defa bir metnin altına imza atılmasını sağlamıştı. Medvedev, dün görüşmeleri özetlerken, doğru yolda adımlar atıldığını dile getirdi. Rusya öncülüğünde tarafların yapıcı yönde ilerlemeye hazır oldukları memnuniyetle dile getirildi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler