Hacıbektaş'ta protestolu açılış

Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganıyla protesto edildi. Gösteriler nedeniyle Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış ödülünün bu yılki sahibi eski adalet bakanlarından Seyfi Oktay, konuşma yapmadan kürsüden indi.

Yayınlanma: 17.08.2008 - 06:26
Abone Ol google-news

45. Ulusal ve 19. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri başladı. Ama etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay protesto edilirken gösteriler nedeniyle bu yılki ödülün sahibi eski adalet bakanlarından Seyfi Oktay, konuşma yapmadan kürsüden indi.

Cumhurbaşkanı Gül, 45 yıllık anma tarihinde bir ilki gerçekleştirerek akışa ve protokole müdahale etti. Hatta Cumhurbaşkanı’nın görevlendirdiği isimler düzenleme komitesini hiçe sayıp programı kimin sunacağına bile kendileri karar verdiler.

Gül, kürsüye gelişte “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları ile karşılaşırken birlik mesajları verdi. Gül, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk bize işaret verdi. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, modern bir devlettir” diye konuştu.

Nevşehirin Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 45. Ulusal ve 19. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinin açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkan adaylarından Haluk Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Biz Kaç Kişiyiz Platformu Başkanı Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanvekili Mehmet Bedri Gültekin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Canan Öztoprak, Kıbrıs Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili AB Parlemento üyesi Ozan Ceyhun ve binlerce kişi katıldı.

Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Ergenekon soruşturmasına atıfta bulunarak Son günlerde şahsi çıkarları için mafya anlayışı ile çete kuranlarla Kemalist aydınların aynı platformda değerlendirilmesi aydınlık Türkiye isteyen Alevi-Bektaşileri rahatsız etmektedir. Kısa sürede adaletin sağlanması tüm aydınların beklentisidirdedi. Selmanpakoğlu, savaşsız bir dünya öğretisini ana hedef olarak alan Hacı Bektaş Velinin bu öğretisinin benimsenmesinin gerektiğini dile getirerekHacı Bektaş Veli öğretileri benimsenip uygulanmış olsaydı dünya savaşları olmaz, Irakta Kafkaslarda kan ve gözyaşı dökülmez, Filistinliler bitmez tükenmez zulüm altında kalmaz, yurdumuzda dış güçlerin kışkırtmasıyla işbirlikçilerin desteği ile terör ortamı oluşmazdıdiye konuştu.

Aleviler azınlık değil

Selmanpakoğlu, Alevi-Bektaşilerin isteklerini ise şöyle sıraladı: Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi-Bektaşilerin yoğunlukta olduğu yerlerde kültür merkezi özelliklerini de taşıyan Cemevleri’nin yapılarak yasal statüye kavuşturulması, Alevi köylerine cami yaptırılmasından vazgeçilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının Sünni anlayışının fetva kurumu konumundan çıkartılarak tüm inançlara eşit mesafede olan bir kurum olarak yeniden yapılandırılması, Aleviliğin, Sünni anlayışın öğretmenleri ile din derslerinde değil, felsefe derslerinde okutulması, Hacı Bektaş Veli Müzesinin tüm külliye olarak Hacıbektaş Belediyesine devir edilmesi, Sıvas katliamını yapanların yurtdışında olanlarının yakalanarak yargı önüne çıkartılması, Madımak Otelinin insanlık müzesi haline getirilmesi ve Avrupa Birliğinin 17 Aralık 2004 tarihinde yayımladığı ilerleme raporunda Alevileri azınlık olarak ifade etmesinin düzeltilmesi.

Seyfi Oktay kürsüden indi

Selmanpakoğlunun konuşmasının ardından Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış ödülünün bu yılki sahibi eski adalet bakanlarından Seyfi Oktay, kürsüye çıkarken alanda toplanan yaklaşık 100 kişilik bir grup,Katiller hesap verecek”, “Türkiye laiktir, laik kalacak”, “Sivasın hesabı sorulacak”, “Faşizme karşı omuz omuzasloganları atıp,Cumhurbaşkanı sen buraya yakışmıyorsun pankartı açtı. Protestocular, daha yüksek sesle sloganlarına devam edince Oktay, Konuşma olanağım kalmadıdiyerek kürsüden indi.

Bu sırada Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu grubu sakinleştirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Protestolar sürerken, Bakan Günay kürsüye çıktı. Günay, Ünlü düşünürü anma törenlerinde, Berat Kandili gününde Hacı Bektaş Veliye el bağlamaya geldik dedi.

Protestocular alandan çıkarıldı

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gülün adı anons edildiğinde protestolar yoğunlaştı. Yuhalamalar ve ıslıklamalar ile Türkiye laiktir, laik kalacak sloganları arasında kürsüye çıkan Gülün konuşması sırasında göstericiler alan dışına çıkarıldı. Gül, alandaki topluluğun Hacı Bektaş Velinin öğretileri ışığında bir araya geldiğini, ünlü düşünürün Anadolu insanının mayasını yoğurup, hoşgörü ve adaleti öğrettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Alevisi, Sünnisi, Türküyle, Kürdüyle hepimiz biriz. Hepimiz bir milletiz. Bizi kimse ayıramaz. Elbette problemlerimiz vardır. Bunları çözeceğiz. Sıkıntılarımız ve problemlerimiz var, olabilir, tabii ki bizler bunları görmezlikten gelemeyiz. Ne kadar gerçekçi olursak, ne kadar açık, dürüst hareket edersek problemlerimizi o kadar rahat çözebiliriz. Türkiye Cumhuriyetini kuran Atatürk bize işaret verdi. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal, modern bir devlettir. Bu devlet daha da modern ve demokratik olacaktır. Aslında AB ile bütünleşme yolu, bunu kısaltmaktır. Modern, çağdaş daha demokratik olmak, özgürlükler, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü daha öteye götürmek zorundayız. Şeffaf bir ülke olacağız. Yeri geldiğinde herkes hesap verecektir. Askerimiz, polisimiz güçlü olacaktır. Kimse özyurdunda kendini garip hissetmeyecektir. Farklı dillere, dinlere saygı duymuş, kimseyi asimile etmemiş bir milletiz. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Kimsenin birbirine üstünlüğü yoktur. Hepimizin başı dik olsun. Çok çalışıp, ülkemizi kalkındıralım.

Konuşmasının sonunda vatandaşların Berat Kandilini kutlayan Gül, bölgenin tarihi ve turistik yerlerini kapsayan bir geziye çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler