Çanakkale Savaşları'nın 94. yıl dönümü

Gelibolu Yarımadası'ndaki Anzak Koyu'nda düzenlenen ''Şafak Töreni''nin ardından Avustralya Lone Pine (Tek Çam) anıtında tören yapıldı.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 09:04
Abone Ol google-news

Çanakkale Savaşları'nın 94. yıl dönümü dolayısıyla anma etkinlikleri sürüyor. Kanlısırt olarak bilinen bölgede yer alan Avustralya tören alanındaki törenin açılış konuşmasını Avustralya Muharip Gaziler Bakanlığı Müsteşarı Ian Campbell yaptı.

Ian Campbell, 4 Ağustos 1915 tarihinde Çanakkale'ye gelen ve geldikten 2 gün sonra hayatını kaybeden Avustralyalı asker George Irwin'in kısa yaşam öyküsünü anlattı.
Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ise Lone Pine olarak tanınan küçük toprak parçasının kısa ve sert bir muharebe sonucunda ele geçirildiğini ve korkunç bir bedel karşılığında elde tutulduğunu belirterek, Avustralya birliklerinin bu bölgede acı ve trajik kayıplar verdiğini söyledi.

Bu bölgenin aynı zamanda, Anzakların kalbinde yatan ilhamı da sembolize ettiğini ifade eden Smith, müttefik güçlerin ve bu topraklarda savaşanların tamamının sıra dışı cesaret gösterdiğini ancak bu cesaretin zaferi getirmediğini ifade ederek, ''Ancak genç Avustralyalıların burada uzun ve acı bir muharebe sonunda gösterdikleri cesaret, pratik zeka ve dayanıklılık, şimdi Avustralya halkının temel değerlerini sembolize etmektedir'' diye konuştu.

Stephen Smith, Türk kuvvetlerinin elde ettiği bedeli yüksek zaferin ülkeler ve halklar arasında büyük bir saygı ve sıcak bir dostluğun başlangıcını oluştururken Türk milletinin tarihinde de gururlu bir başlangıç olarak kabul edilebileceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Smith, konuşmasını ''Bizler hayatını kaybedenler için hep birlikte saygı ve şükranlarımızı sunmaya devam ederken bu topraklar tarihimizin silinmez bir parçası ve geleceğimiz için devamlı bir ilham olmuştur'' diyerek tamamladı.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle da törene katılan tüm ülke temsilcilerine ve bu törenlerin başarıyla gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Türkiye'nin bu törenlerin başarısında çok büyük katkısı olduğunu kaydeden Doyle, başta Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, 2. Kolordu Komutanlığı ve jandarma olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri ve polis teşkilatına Avustralya hükümetinin teşekkürlerini iletti.

Avustralya Ordu Bandosu'nun marşlar çaldığı alanda dini töreni Avustralya Ordusu Baş Rahibi Russell Mutzelbburg yönetti. Rahip dua okudu, hep birlikte ilahiler seslendirildi.
Törene, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Yeni Zelanda Genel Valisi Anand Satyanand, Avustralya Genelkurmay 2. Başkanı David Hurley ile diğer ülke temsilcileri katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması, Türkiye ve Avustralya milli marşlarının çalınması ve ülke temsilcilerinin anıta çelenk koymasıyla sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon