'Diyalog için son şans'

Gazze Şeridi'nde fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi, yarın Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yeniden başlayacak El Fetih'le ulusal birlik görüşmeleri öncesinde, "bunun diyalog için son şans" olduğu uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 14:49
Abone Ol google-news

Hamaslı milletvekillerinden ve hareketin önde gelen isimlerinden Müşir El Masri, 3 haftalık bir aradan sonra yarın başlayacak görüşmelerden önce Gazze'de yaptığı açıklamada, her iki tarafın aralarındaki tartışmalı konular üzerinde uzlaşmaya varmaları veya bir diyalogun sonlandırılması açısından, görüşmelerin dördüncü turunun kritik önemde olduğunu ifade etti. Masri, Mısır'daki görüşmelere katılacak Hamas heyetinde, eski bakanlardan Mahmud Zahar ile Halil El Haya'nın bulunduğunu belirtirken, görüşmelerde özellikle kurulması öngörülen ulusal birlik hükümetinin programı, daha önce üzerinde uzlaşmaya varılan seçimler ve güvenlik birimlerinin yeniden yapılanması konuları üzerinde durulacağını kaydetti. Müşir El Masri, görüşmelerin başarısı veya başarısızlığının El Fetih tarafının daha önceki ısrarlarındaki esnekliğe bağlı olduğunu da ifade etti.

Görüşmeler öncesi, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'de nabız yoklamak amacıyla 2 kişilik bir El Fetih ekibini Gazze'ye göndermişti. Mısır, Hamas ve El Fetih'in seçime kadar ortak hükümet kurulması görüşmelerinde daha önce anlaşmaya varamaması üzerine, hem Ramallah'ta hem Gazze'de etkin olacak, ancak hükümetlerin yerine geçmeyecek bir ortak komisyon oluşturulması önerisini getirmişti. Söz konusu komisyonun hem 2010'daki Filistin seçimlerinin hazırlanması, hem de Gazze'nin yeniden imar çalışmalarının bir an önce başlatılması için kurulması önerilmişti. Kahire görüşmelerine, Hamas ve El Fetih'in nihai önerilerini getirmeleri bekleniyor.
 

"En iyi çözüm sandığa gitmek"

Filistin Halk Partisi ise Filistinliler arasında birliği yeniden sağlayacak bir diyalog anlaşmasına varılamaması halinde en iyi çözümün sandığa gitmek olduğunu bildirdi. Filistin Halk Partisi yetkililerinden Velid El Avad, Mısır'ın, birlik görüşmelerine bu kez bir zaman sınırlaması getireceği söylentilerinin ardından yaptığı açıklamada, "Hiç şüphesiz ki, Mısır, hiçbir sonuç getirmeyecek diyalog görüşmelerinde arabuluculuğu da sürdürmez" dedi. El Avad, komisyon önerisine de karşı çıktı ve bunun bölünmeyi önleyeceği yerde daha da derinleştireceğini savundu. El Avad, "Mısır'a başvurmak yerine, halka gitmenin daha iyi bir çözüm olacağı" görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler