"Türkiye iş adamı ihraç eder noktaya geldi''

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugün dünyaya işçi ihraç etmekten daha çok iş adamı ihraç eder noktaya geldiğini söyledi.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 20:26
Abone Ol google-news

TOBB'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve bugün sona eren Aspen Atlantik Grubu 2009 yılı toplantısı kapsamında TOBB İkiz Kulelerde yemekli toplantı düzenlendi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, TOBB hakkında bilgi vererek, birliğin 1 milyon 300 bin tüccar ve sanayicinin kurduğu özel sektörü içine alan bir çatı örgüt olduğunu belirtti.

Dünyada küresel ısınmaya bağlı olarak açlık problemi sorunu bulunduğu ve 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Eğer 1 milyar insan açlık sınırının altında yaşıyorsa bizim rahat ve huzurlu yaşayabilmemiz mümkün değil'' dedi. Dünyada gelir dağılımındaki adaletsizlik ve buna bağlı olan yoksulluğa da değinen Hisarcıklıoğlu, bugün birçok ülkede üst-alt gelir dilimi arasında müthiş uçurumlar bulunduğunu kaydetti. Küresel finansal krizin hem büyük olduğunu hem de derinleştiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, küresel sorunların ancak küresel olarak ele alınırsa çözülebileceğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, bugün Türkiye'nin yüzde 90'ı tarım ve maden ürünü olan 3 milyar dolarlık ihracat rakamından, yüzde 90'ı sanayi ürünü olan 130 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını ifade etti. Türkiye'nin ihracatının yüzde 50'sini ABD ve AB'ye yaptığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Yani kalitenin ve rekabetin en yoğun arandığı pazarlara yapıyoruz. Bugün Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan 1'i Türk malı. Dünyaya açıldığımız zaman dünyayı keşfediyoruz. Dünyayla ticaret yapmasını öğrendik. Bugün Türkiye öyle bir noktaya geldi ki dünyada ABD'den sonra 7 otomobil markasının üretildiği 2. ülke konumunda. Yapmış olduğumuz otomobillerin yüzde 50'sini ihraç ediyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin İtalya ile Çin'in arasındaki tek sanayi devi ülke olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'ın yer aldığı bu bölgede satılan her 100 malın 65'ini tek başına ihraç ettiğini söyledi. Avrupa'nın en büyük 500 şirketi arasına 12 tane Türk şirketinin girdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, dünyanın 200 büyük şirketi arasına Türk şirketi sokmayı hedeflediklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin artık sermaye ihraç eden ülke konumuna geldiğine dikkati çekerek, dünyanın her bir coğrafyasına ticaret yapan Türk girişimcisinin sadece ülkesinde değil, yurt dışında da yatırım yaptığını kaydetti.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri alanında ABD ve Çin'den sonra 3. sırada bulunan Türkiye'nin, karayolu nakliyeciliğinde de ABD'den sonra 2. sırada yer aldığını anımsattı.
 

Aspen Atlantik Grubu

''Aspen Atlantik Grubu'', Kuzey Amerika ve Avrupa'nın eski dışişleri bakanlarından oluşan bir girişim. Grubun faaliyetleri, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright tarafından koordine ediliyor. Grubun amacı, Atlantik'in iki yakasındaki ortak küresel tehditlerin belirlenmesine yardımcı olmak için somut, tarafsız öneriler geliştirmek.
Grup bugüne kadar, ''Irak'ın Yeniden Yapılandırılması'', ''Terörizmle Mücadele'', ''Orta Doğu'da Barış'' gibi konularda çözüm yolları aradı. Albright ile Hisarcıklıoğlu'nun 18 Eylül 2007'de ABD'deki görüşmelerinde, bu toplantının TOBB'un ev sahipliğinde Türkiye'de yapılmasına karar verilmişti.


Katılımcılar

Toplantıya, koordinatör ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın yanı sıra İzlanda, Kanada, İtalya, İsveç, Meksika, Rusya, Macaristan, Yeni Zelanda, İspanya, Danimarka, Lüksemburg, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa'nın eski dışişleri bakanlarıyla, Merkez Bankası'nın eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi David Logan'ın da bulunduğu yetkililer katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler