Tehlike giderek büyüyor

Amerika kıtasında görülen yeni grip virüsü dünyayı tehdit ediyor. Meksika'da ortaya çıkan ve 86 kişinin ölmesine neden olan virüs nedeniyle ABD'de de domuz gribi vakaları bulunduğunun doğrulanmasının ardından sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi.

Yayınlanma: 26.04.2009 - 06:00
Abone Ol google-news

Meksika'da ortaya çıkan salgın sadece 13 günde 86 can aldı. Yüzlerce kişi domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı. Meksika'da tüm etkinlikler iptal edildi. Herkese koruyucu maske takma çağrısı yapıldı. Okullar, müzeler, kütüphaneler ve tiyatrolar, binden fazla kişinin hastalandığı salgını zapt etmek için kapatıldı.

 

Meksika'da olağanüstü hal

Meksika'da domuz gribi virüsüne bağlı ölümlerin ardından ABD'de de domuz gribi vakaları bulunduğunun doğrulanmasının ardından sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildi.

İç Güvenlik Bakanlığı, sağlık alanında olağanüstü hal ilan edildiğini ve virüsün görüldüğü ülkelerden gelen kişilerin Amerikan sınırlarında taramadan geçirileceğini duyurdu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın da durumu yakından takip ettiği belirtildi. Obama'nın İç Güvenlik Danışmanı John Brennan, düzenlediği basın toplantısında, Obama'nın ''etkin, enerjik ve koordineli bir yanıt'' emri verdiğini açıkladı.

 

Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da ölümlere yol açan domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıkladı. DSÖ yetkilisi Keiji Fukuda, telefonla düzenlediği basın toplantısında, ''Virüsün evrim geçirmesi kuvvetle muhtemel. Virüs evrimleştiğinde, bunun halk sağlığı için çok daha tehlikeli hale gelmesi de açıktır'' ifadesini kullandı.

DSÖ, dün Meksika ve ABD'de ortaya çıkan ve insandan insana geçen yeni A/H1n1 tipi domuz gribi virüsünün salgın hale gelme olasılığının yüksekliği konusunda uyarıda bulunmuştu.

 

ABD'de öğrenciler karantinada

Bu arada salgın hızla dünyaya yayılmaya başladı. Meksika'nın komşusu ABD'de sıkı önlemler alımnaya başlanmasına rağmen New York'ta 75 öğrenci domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı.

ABD'nin New York kentinde bir grup lise öğrencisinde domuz gribi olduğu tespit edildi.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg yaptığı açıklamada, Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi'nin, kentin Queens bölgesindeki St. Francis Koleji öğrencilerinden 8'inde domuz gribi saptandığının doğruladığını bildirdi.
Hastalığın hafif seyrettiğini ve öğrencilerin iyileşmekte olduğunu söyleyen Bloomberg,okulun iki günlüğüne kapatıldığını açıkladı. Bloomberg, öğrencilere ''Hastalanırsanız evde kalın, dışarıya çıkmayın, panik edilecek bir durum yok'' mesajını verdi.

Okulda 100 kadar öğrencinin grip benzeri şikayetlerde bulunduğu, bazı öğrencilerin iki hafta önce bahar tatili için Meksika'nın Cancun kentine gittiği öğrenildi.

Domuz gribi belirtilerinin görülmesinin ardından okulun 75 öğrencisine tahlil yapılmıştı.
Öte yandan, kentin Bronx bölgesindeki bir yuvada da bir öğrenciye tahlil yapıldığı ancak sonucun negatif çıktığı öğrenildi.

 

Meksika'da 5 yeni şüpheli ölüm

Bu arada, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun Belediye Başkanı Marcelo Ebrard, 5 yeni şüpheli ölüm olduğunu açıkladı.

Ebrard, domuz gribiyle ilgili son bilgileri açıkladığı basın toplantısında, ''73 kişi hastanede tedavi görüyor, 59 kişi taburcu edildi, 5 kişi öldü'' dedi.

Meksika Sağlık Bakanlığı'ndan bir kaynak da domuz gribinden ölü sayısının 20 olduğunu, şüpheli ölü sayısının ise 61 olduğunu öne sürdü.

Meksika sınırına yakın eyaletlerin valileri de tıp uzmanlarıyla görüşerek önlemleri belirledi.

 

Tokalaşmayın, öpüşmeyin

İnsanlara tokalaşmamaları, birbirlerini öpmemeleri, ellerini sürekli yıkamaları tavsiye ediliyor. 500 bin grip aşısı da sağlık merkezlerine dağıtılıyor. Amerikan Salgın Hastalık Önleme Merkezi Sözcüsü Thomas Abraham’a göre de virüsün insandan insana yayılan bir tür olması endişe verici. Virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.

 


Salgın Kanada'ya sıçradı
 

Meksika'da ölümlere neden olan ve ABD'de 20 kişide görüldüğü teyit edilen domuz gribi Kanada'ya sıçradı.

Kanada'nın doğusundaki Nova Scotia kenti halk sağlığı biriminden yapılan açıklamada, bölgedeki 4 kişide domuz gribi vakası saptandığı kaydedildi.
 

AYnı zamanda Yeni Zelanda'da da Meksika'dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı. Yeni Zelanda'nın en büyük lisesinin öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan grubun dün Auckland'e döndüğü belirtildi.

Auckland Bölge Halk Sağlığı Hizmetleri Müdürü Dr. Julia Peters, 13 öğrenciyle 1 öğretmenin sağlık durumunun iyi olmadığını, bir öğrencinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

 

İspanya'da 3 kişide domuz gribi şüphesi

İspanya'da 3 kişinin domuz gribi şüphesiyle hastanede gözetim altında tutulduğu bildirildi.
 

Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez, basına yaptığı açıklamada, son günlerde Meksika'dan İspanya'ya gelen 3 kişinin hastanede gözetim altında bulunduğunu, bu kişilere hangi tip virüsün etki ettiğinin henüz anlaşılmadığını söyledi.

Bu arada İspanya, Meksika ve ABD'den gelen tüm uçak yolcularıyla ilgili önlem aldığı, yolculara sağlık durumlarıyla ilgili sorular yöneltildiği belirtildi.

 

Fransa

Meksika'dan gelen ve domuz gribine yakalandığı sanılan 3 kişiye tahlil yapıldı. Tahliller negatif çıktı.

 

İngiltere

Domuz gribi belirtileri gösteren British Airways hava yolu şirketinin bir kabin görevlisi Meksika'dan dönüşünde Londra'da hastaneye kaldırıldı. Tahliller kabin görevlisinin domuz gribine yakalanmadığını gösterdi.

 

Asya alarmda

Japonya'nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırıldı. Filipinler, Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi. Tayland ve Hong Kong'taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izlediğini belirtti. Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.

Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika'ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi.
 

Avrupa havaalanlarında tarama

İngiltere'de, başta British Airways olmak üzere Meksika'ya sefer yapan uçakların pilot ve mürettebatlarına testler uygulanıyor.

Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin Dış Hatlar terminallerine de, aynen Asya ülkelerinde olduğu gibi "termografik kameralar" yerleştirilmeye başlandı. Böylece yolcuların sağlık durumuyla ilgili tarama yapılıyor. 
 

Haberin fotoğrafları için:

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=217&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler