Sınavı "iyi not" ile geçti

ABD Başkanı Barack Obama'nın ilk 100 gününde gösterdiği performans halktan büyük destek aldı. Amerikalılardan yüzde 69'u Obama'nın genel performansını, üçte ikisi ise, dış politikasını onaylıyor. Buna karşın halk, terör vakalarında işkencenin kabul edilip edilmeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Yayınlanma: 26.04.2009 - 09:10
Abone Ol google-news

Washington Post ve ABC tarafından 21-24 Nisan tarihlerinde rastgele seçilmiş bir 72 kişi arasında geçekleştirilen “İlk 100 Gün” anketi, Başkan Obama’nın yönetiminin ilk 100 günündeki performansının halktan büyük destek aldığını ortaya koydu. Amerikalıların yüzde 69’u, Obama’nın performansını olumlu buluyor. Ekonomi konusundaki politikaları olumlu karşılayan halkın çoğu, Obama’nın ilk üç aydaki performansının beklentilerini aştığını söylüyor.

Kişi olarak da Obama çok beğeniliyor. Halkın yüzde 72’si, yeni başkan konusunda olumlu görüşleri sahip bulunuyor. Bu oran, Başkanı Bill Clinton’ın 1993 yılında aynı aşamada elde ettiği yüzde 54’ten çok üstünden olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada, katılımcılardan üçte ikisine yakın bir bölümü de, başkanın ilk 100 gününde “çok şeyler başardığı”nı düşünüyor.


Küba politikası da beğeniliyor

Anketi yanıtlayanlardan çok büyük bir kısmı da, Başkan Obama’nın dış politikasını genel olarak beğeniyor. Obama’nın Irak ve Afganistan savaşlarına ilişkin tutumu, çok olumlu karşılanıyor. Bu arada, Başkanın Küba politikası da çoğunluk tarafından onaylanıyor.


Tartışmalı konular: İşkence

Başkan Obama’nın sağlık, küresel ısınma ve vergilere ilişkin tutumu da memnuniyet yaratırken bazı politika ve uygulamaları ise daha tartışmalı görünüyor.

Terör zanlılarının soruşturmalarına ilişkin tutanakların kamuoyuna açıklaması, ancak halkın yüzde 50’sinin desteğini alabiliyor.

Halk, terör vakalarında işkence uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yarı yarıya bölünmüş durumda. Amerikaların yarısı ABD’nin bazı koşullarda işkenceyi uygulamayı düşünmesi gerektiğine inanıyor.

 

Dev otomotiv şirketlerine desteğe pek onay yok

ABD Başkanı Obama, federal bütçe açığına ilişkin politikasında halkın yüzde 50’sinden onay sağlarken büyük otomotiv şirketlerine destekleme yaklaşımı, halkın çoğu tarafından olumsuz karşılanıyor.

Buna karşın, halkın ulusal ekonomi konusunda daha iyimser görülüyor. Ankete katılanların yüzde 55’sinin, önümüzdeki bir yıl ile ilgili olumlu beklentileri bulunuyor. Bunun da, iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek oranı olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak, halkın sadece üçte biri, yeni canlandırma paketinin genel ekonomiye katkıda bulunduğunu düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler