Çelik'e nişanlı öğrenci sorusu

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun yönetmeliğindeki 'evli, nişanlı olanlar okula alınmazlar' ifadesinden 'nişanlı' kelimesinin çıkarılmasının erken yaş evliliklerini teşvik edip etmeyeceğini sordu.

Yayınlanma: 27.04.2009 - 11:06
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, MEB'in lise ve orta öğretim yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle lise öğrencilerinin nişanlanmasına serbestlik getirilmesinin toplumda tartışma ve tedirginlik yarattığını kaydetti. Arıtman, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e "MEB Talim ve Terbiye Kurulu'nun 1964 tarihli yönetmeliğindeki 'evli, nişanlı olanlar okula alınmazlar' ifadesinden son yönetmelik değişikliğiyle 'nişanlı' sözcüğünün çıkartılması çocuk yaşta nişanlanmayı ve dolayısıyla erken yaş evliliklerini teşvik etmez mi? Bu uygulama çocuklar üzerinde de özendirici bir etkiye yol açmaz mı? Bakanlığınızca erken yaş evliliklerinin önlenmesi için bir çalışmanız var mı ?MEB bakanı olarak kişisel bazda 18 yaş altı evliliklerini ve yaşlanmayı onaylıyor musunuz?" sorularını yöneltti.
 

"Erken evliliklerin önü açılacak"

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde de, "Türkiye'de hala önüne geçilemeyen erken yaşta evlilikler varken, 'evli olanlar okuyamaz, nişanlı olanlar okuyabilir' düzenlemesi yapılmasının sorunu meşrulaştıracağını söyledi. Bayındır "Düzenlenen bu yönetmelik gençlerin evliliğe özendirici bir tutum içerisine girmesini sağlayacak ve erken evliliklerin önünü açacaktır" dedi. Bayındır da Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Bu yönetmelik hazırlanırken pedagojik ve hukuksal açıdan herhangi bir değerlendirme yapılmış mıdır? Nişanlılık resmi bir süreç olmadığı için, nişanlılık durumunun yönetmelikle düzenlenmesinin gerekçesi nedir? Henüz eğitim çağındaki bu çocuklara nişanlanma yolunun açılmasını özendiren bu yönetmeliğin uygulanmasından sonraki sürece yönelik ne gibi tedbirler alınacaktır? Bakanlığınızın erken yaşta yapılan evliliklerin engellenmesine ilişkin bir projesi var mıdır?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler