Orams kararının dış basındaki yankısı

Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın, Orams Davası'nda Rumların lehinde verdiği karar dış basında geniş yer buldu. Bundan sonra konuyla açılacak olan davalarda bağlayıcı etkiye sahip olabilecek olan kararla ilgili, The Guardian gazetesine konuşan bir uzman, kararın Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler üzerinde "derin bir etkisi" olabileceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 08:17
Abone Ol google-news

Financial Times gazetesi, Avrupa Adalet Divanı'nın, Rum vadandaşı Meletis Apostolides'in KKTC'deki arsasını satın alarak üzerinde villa inşa eden İngiliz Orams çifti hakkında İngiltere'de açtığı davaya ilişkin kararın Kuzey Kıbrıs'ta emlak alan on binlerce İngiliz'i etkileyebileceğini belirtti.

Haberde Rum mahkemelerince verilen kararların, Kuzey Kıbrıs'ta geçerli olduğu yönündeki kararın nedeniyle Girne yakınlarındaki mülklerinde 160 bin sterlin bir harcama yapan Linda ve David Orams'ın, Rum mahkemesinin verdiği kararın doğrultusunda söz konusu arsa üzerinde inşa ettiği villayı yıkmaması veya tazminat ödememesi halinde İngiltere'deki varlıkların el konulabileceği kaydedilirken Kuzey Kıbrıs'ta 5 bin kadar İngilizin yaşadığı tahmin edildiğine de işaret etti.

Avrupa Adalet Divanı'nın kararını da değerlendiren The Guardian ise, kararın Rum Kesimi'nde büyük bir memnuniyet, KKTC'de ise şaşkınlık yarattığını belirtirken Apostolides'in "Çok mutluyum. Böyle bir karar bekliyorduk" sözlerini de aktardı.

Bu arada gazeteye konuşan, London School of Economics'ten James Ker-Lindsay, kararın etkilerine dikkat çekerken "Bu kararın çok büyük bir etkisi olabilir. Bundan sonra Kuzey Kıbrıs'ta Rum mülkü olan her İngiliz, İngiltere mahkemelerinde yasal işlemlerle karşı karşıya kalabalir" dedi.

Ker-Lindsay, eğer başka Rumların da yasal işlemleri başlatması halinde bunun Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde "derin bir etkisi" olabileceği uyarısını yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler