AKP'nin anayasa paketi hazır

Hükümet, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırmak için Venedik kriterlerini getirmek istiyor. Pakette, bunların dışında kadına pozitif ayrımcılık, Gül'ün görev süresi ve ikinci kez seçilebilmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 08:23
Abone Ol google-news

Yeni bir kapatma davasıyla karşılaşmak istemeyen, türban gibi düzenlemelerin Anayasa Mahkemesinden dönmesini engellemek isteyen AKP, anayasa değişikliği paketini bu kaygıları üzerine kuruyor. AKPnin hazırladığı yaklaşık 20 maddelik anayasa paketi taslağında, siyasi partilerin kapatılmasının Venedik kriterlerine bağlanması, Anayasa Mahkemesinin yapısının tamamen değiştirilmesi öngörülüyor. Pakette, bunların dışında kadına pozitif ayrımcılık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün görev süresinin 7 yıl olması ve ikinci kez de seçilebilmesi, yerel seçimlerin sonbahara kaydırılması gibi düzenmeler de yer alıyor. YAŞ ve HSYKnin kararlarının yargı denetimine açılmasına ilişkin düzenlemelerin pakette yer alıp almayacağı tartışılırken, pakete son şeklini Başbakan Tayyip Erdoğan verecek.

AKP, anayasa değişikliği paketi üzerindeki çalışmaları büyük oranda tamamladı. Yaklaşık 20 maddelik bir paket taslağı hazırlayan AKP, Başbakan Tayyip Erdoğanın onay vermesinin ardından paketi siyasi partilerin görüşüne sunacak. Anayasa Mahkemesinin yapısı, siyasi partilerin kapatılması, Gülün görev süresiyle ilgili düzenlemeler Erdoğanın kararından sonra netleşecek. Pakette yer alması planlanan değişiklikler şöyle:

Pozitif ayrımcılık: Anayasanın kanun önünde eşitlik başlıklı 10. maddesinde Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir fıkrasına Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz tümcesi eklenecek. Maddeye ayrıca, yaşlılar, çocuklar ve özürlülerle ilgili pozitif ayrımcılık yapılabileceğine ilişkin fıkra eklenecek.

İnsan onuru: Temel hak ve hürriyetlerin niteliği başlıklı 12. maddeye, insan onuruna dokunulamaz tümcesi eklenecek.

Kişisel verilerin korunması: Kişi hürriyeti ve güvenliği başlıklı 19. maddesine, kişisel verilerin korunması ve güvence altına alınmasına ilişkin bir hüküm getirilecek.

Yurtdışı yasağına mahkeme koşulu: Yerleşme ve seyahat hürriyeti başlıklı 23. maddeye kişilere getirilen yurtdışı yasağının ancak mahkeme kararıyla verilebileceği hükmü eklenecek. Böylece, kamu idaresinin kararıyla kişilere yurtdışı yasağı konması engellenecek.

Kamu denetçiliği: Anayasaya kamu denetçiliği kurumu oluşturulmasına ilişkin bir madde eklenecek.

Siyasi partilerin kapatılması: Siyasi partilerin uyacakları esaslar başlıklı 69. madde yeniden düzenlenerek, siyasi partilerin kapatılmasına Venedik kriterleri getirilecek.

Buna göre odak tanımı değişecek. Şiddete ve teröre karışmadığı sürece hiçbir parti kapatılmayacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının kapatma davası açmasının önüne geçecek formül üzerinde çalışılıyor. Bunun için siyasi partilere kapatma davası açabilmek için TBMMnin veya belirlenecek bir kurulun onay vermesi koşulu getirilmesi planlanıyor.

Türkiye milletvekilliği: Anayasanın Cumhuriyetin temel organları bölümüne Türkiye milletvekilliği ya da başka bir ifadeyle 100 milletvekilinin partilerin aldıkları oy oranına göre dağıtılmasını öngören bir madde getirilecek.

Anayasa Mahkemesinin yapısı: Anayasa Mahkemesiyle ilgili olarak mahkemenin kuruluşu başlıklı 146, üyeliğin sona ermesi başlıklı 147, görev ve yetkileribaşlıklı 148, iptal davası başlıklı 150, dava açma süresi başlıklı 151, anayasaya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülmesi başlıklı 152, Anayasa Mahkemesinin kararları başlıklı 153. maddeleri değiştirilecek. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirilmesi, mahkemenin üye sayısının arttırılarak bir kısmının TBMM tarafından seçilmesi, yapısının iki daire olarak yeniden düzenlenmesi, mahkemenin türban düzenlemelerinde olduğu gibi anayasa değişikliklerini iptal edemeyecek şekilde denetim yetkisinin sınırlandırılması gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor.

Geçici maddeler: Anayasaya geçici maddeler eklenerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün görev süresinin 7 yıl olması ve eski cumhurbaşkanları da dahil olmak üzere ikinci kez seçilebilmesi, bu parlamentonun görev süresinin 5 yıl olması, yerel seçimlerin bir defaya özgü olmak üzere 4.5 yılda yapılması ve 2014 yılının mart ayı yerine 2013 yılının ekim ya da kasım ayında gerçekleştirilmesine ilişkin düzenlemeler yer alacak.

AKP, bunların dışında YAŞ ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) kararlarının yargı denetimine açılması gibi düzenlemelerin pakette yer alıp almayacağını da tartışıyor.

Anayasa Mahkemesinin yapısı, siyasi partilerin kapatılması, Gülün görev süresiyle ilgili düzenlemelerin Erdoğanın kararından sonra netleşeceği belirtiliyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler