Belçika, Hollanda'dan hücre kiralıyor

Belçika hükümeti, hapishanelerdeki kapasite aşımından dolayı zor durumda. Belçika hapishanelerindeki doluluk oranının sebebiyle hükümet, Hollanda'dan hapishane hücresi kiralama yoluna gidiyor.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 09:40
Abone Ol google-news

Belçika hükümeti, Hollanda'dan hapishane hücreleri kiralama girişiminin gelecek günlerde hayata geçirileceğini, ilk aşamada 300 kadar mahkumun Hollanda'da barındırılacağını açıkladı.

Hapishaneler Müdürü Hans Meurisse, faaliyet raporu hakkında bilgi verdiği basın toplantısında, komşu ülkeden hücre kiralama yönteminin sorunlara çözüm getirmeyeceğini, Belçika hapishanelerinde halen 10 bin 600 tutuklu ve mahkum bulunduğunu, sürekli artan bu sayının, 8 bin 384 olan mevcut hücre sayısını çok aştığını anlattı.

Adalet Bakanlığı, Hollanda hapishanelerinde barındırılacak mahkum sayısının 500'e kadar ulaşabileceğini, bunların uzun süreli cezalara çarptırılmış kişiler olacağını bildirdi.

Yetkililer, hapishanelerde 120 değişik tabiyetten tutuklu ve mahkum bulunduğunu, hücre sıkıntısının istikrarsızlık ve sosyal endişe kaynağı olduğunu duyurdu.

Belçika İnsan Hakları Derneği (LDH), ülkedeki insan hakları ihlallerinin giderek arttığına işaret eden kapsamlı yıllık raporunda, Belçika'da insanların gerekçesiz ve kanıtsız gözaltına alınabildiğini, tutuklanabildiğini, uzun süre yargılanmadan tutuklu kalabildiğini, suçsuz görülüp serbest kaldıklarında tazminat alamadığını belirtmişti.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu da, sürekli denetlemelerin ardından, Belçika'daki hapishanelerin durumunun "içler acısı" olduğunu tekrarlıyor.

Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Belçika polisine ve hapishanelerine yönelik ağır eleştiriler içeren raporunu Brüksel hükümetine iletmişti.

Raporda, hapishane koşullarına yönelik ağır eleştirilerin yanı sıra belirlenen işkence vakalarına da yer verilmişti.

BM bünyesindeki "İşkenceyle Mücadele Komitesi" raporlarında da, Belçika polisinde ve hapishanelerinde işkence vakaları eleştirilerek, Brüksel hükümetinden çözüm bulması isteniyor.

Belçika'daki hapishanelerde her yıl 300 kadar intihar girişimi kaydediliyor ve en az 30 tutuklunun kendi hayatına son verdiği açıklanıyor.

Belçika'da yüzlerce mahkum da, hapishanelerin yükünü azaltmak amacıyla, elektronik bilezikler kontrolünde ev hapsinde tutuluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler