Aile hekimliği uygulaması yolda

Türkiye'ye aile hekimliği uygulaması ithal ettik. 2010 Ocak ayına kadar Ankara'da hayata geçirilmesi planlanan uygulama, Türkiye genelinde de yaygınlaştırılacak. Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, ''İlimizde her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde, bölgenin nüfusuna göre, o bölgeye aile hekimi görevlendirilecek'' dedi.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 10:26
Abone Ol google-news

Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak olan Aile Hekimliği uygulamasının Ankara ayağı ile ilgili bilgi verdi.

Aksoy, bu alanda tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık eğitimi almış birinci basamak hekimlerin çalışacağını ifade ederek, ilk pilot uygulamanın Düzce'de yapıldığını hatırlattı.

Aile hekimliği uygulamalarına 15 Eylül 2005'te başlandığını ve kontenjanın 104 olarak belirlendiğini anımsatan Aksoy, ''2. aşama pilot il sayısı ise 10 olarak belirlendi. 2007'de 3. aşama olarak 13 il daha pilot il kapsamına alındı. 2008'de 4. aşama pilot il sayısı 35'tir. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 18 Şubat 2009 tarihinde Ankara ili ile birlikte kalan 22 il aile hekimliği pilot il kapsamına aldı'' diye konuştu.

 

"Alt yapı çalışmalarına başlandı"

''Ankara'da aile hekimliğinin 2010 Ocak ayına kadar uygulamaya girmesini hedeflediklerini'' dile getiren Aksoy, şu an başta hekimlerin eğitilmesi olmak üzere çalışma alanlarının belirlenmesi gibi tüm alt yapı çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

Aile hekimleri için sağlık ocaklarının tahsis edileceğini, bunun için ilgili birimlerin sayısının artırılacağını ve sağlık ocakları binalarının bakıma alınacağını anlatan Aksoy, ''Ankara'da her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek şekilde bölgenin nüfusuna göre o bölgeye aile hekimi görevlendirilecek. Toplamda yaklaşık bin 300 aile hekimi görevlendirilecek'' dedi.

Aksoy,yurttaşların hekim seçme hakkına sahip olduğunu ancak bunun suistimal edilmemesi için 6 ay ile sınırlandırıldığını söyledi.

Aile hekimliği sisteminin sağlıklı olabilmesi için vatandaşların düzenli ve sağlıklı kayıt yaptırmaları gerektiğine dikkati çeken Aksoy, ''Sağlık ocaklarımız düzenli olarak her yıl, ev ev dolaşarak vatandaşlarımızın kayıtlarını yapmaktadır, fakat ulaşılamayan vatandaşlarımız olmaktadır. Bu nedenle, bu geçiş sürecinin eksiksiz olabilmesi için her vatandaşımızın TC kimlik numaraları ile, en yakın sağlık ocaklarına başvurarak kayıtlarını kontrol etmeleri ya da yaptırmaları gerekmektedir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler