"Türkiye'nin kararı ne olursa olsun..."

Brüksel'de düzenlenen bir konferansa katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye-Ermenistan arasındaki sınır kapılarının açılmasına ilişkin "Azerbaycan hiçbir zaman herhangi bir ülkenin içişlerine karışmaz" dedi. Ermenistan gerekli koşulları yerine getirmediği takdirde ülkesinin herhangi bir girişimde bulunmayacağını belirten Aliyev, "Türkiye'nin kararını ne olursa olsun anlayışla karşılayacağız" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 11:11
Abone Ol google-news

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Brüksel ziyareti sırasında Avrupa Politikaları Merkezi'nde düzenlenen bir konferans sırasında bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı. ABHaber'e göre, " Türkiye-Ermenistan sınırı açılması konusu bir içişleri meselesidir. Azerbaycan hiçbir zaman herhangi bir ülkenin içişlerine ve ikili ilişkilerine karışmaz" ifadesini kullanan Aliyev şunları söyledi:

 

"İşgal hâlâ devam ediyor"

"Sınır Ermenistan'ın topraklarımızı işgali üzerine tepki olarak kapanmıştı, işgal hala devam ediyor. Dolayısıyla Yukarı Karabağ sorunun konudan ayrı olup olmadığını siz söyleyin. İki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi, kendi kararlarına bağlıdır. Türkiye ile Azerbaycan tarihsel, kültürel ve birçok alanda yakın bağı olan ülkeler. Ancak bu Türkiye'nin seçimi. Azerbaycan olarak karar ne olursa olsun anlayışla karşılayacağız."

 

"Gazda zamdan ya da indirimden söz etmek mümkün değil"

Türkiye-Ermenistan görüşmeleri nedeniyle Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği doğalgaza zam yapacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Şahdeniz konsorsiyumuyla Türkiye arasında 2001 yılında imzalanan anlaşmanın, bin metre küp doğal gaz için üst sınırı 120 dolar olarak belirleyen fiyatın geçerlilik süresi 1 yıl ve Nisan ayında bu süre doldu. Yeni fiyat piyasa fiyatına göre belirlenmeli. Bu konuyu takip edenler 2008 yılında Türkiye'nin Rusya'dan 400 dolara, bazen 500 dolara doğal gaz aldığını bilirler" dedi. Aliyev şöyle devam etti:
"Cezayir'den 300 dolara ve daha fazlasına gaz aldığını bilirler. Bu bilgi sır değil. Geçen yıl Azerbaycan'dan ise 120 dolara alırken doğal gazın piyasa fiyatı 400-500 dolar seviyesindeydi. Bu durumda Şahdeniz konsorsiyumunun bu yüzden ne kadar büyük zarar ettiğini hesaplayabilirsiniz. Biz uluslararası yükümlülüklerimize saygı gösteriyoruz. Asla uluslar arası sözleşmeleri ihlal etmedik. Tüm müzakereler ortaklık, dostluk ve iyi niyet, karşılıklı çıkar, adil piyasa fiyatı ve yasal çerçeve ruhuna uygun yapılmalı. Bizim pozisyonumuz bu. O halde zamdan ya da indirimden bahsetmek uygun değil. Sözleşme yükümlülüklerimizi ve piyasa fiyatını konuşmalıyız. Eğer piyasa fiyatı olmazsa sadece ekonomik zarara neden olmaz, gelecekte işbirliği ihtimalini (
olumsuz) etkiler."


Nabucco'ya gaz sağlanacak

İhlam Aliyev, ülkesinin AB'nin Nabucco projesine gaz sağlayacağını söyledi. Aliyev, "AB'nin enerji kaynaklarına ihtiyacı var, enerji konusunda AB ile stratejik ortağız" derken enerji yolları ve kaynaklarının çeşitlendirilmesi konusunda çeşitli engellerin bulunduğunu da kaydetti.

Bölgede işbirliğinin barış ve güvenlik içinde yapılması gerektiğini belirten Aliyev, "Ermenistan 20 yıldır topraklarımızın bir parçasını işgal etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bölge ile ilgili verilmiş kararları olduğu halde Ermenistan bu kararlara uymuyor ve buna bir yaptırım uygulanamıyor. Azerbaycan bu konuda çok net. Azeri halkın Yukarı Karabağ'a dönüp, barış içinde yaşaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "Ermenistan gerekli koşulları yerine getirmediği sürece hiçbir anlaşma, ortaklık ve işbirliği söz konusu değildir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon