1 Mayıs'ta Taksim'e izin yok

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'de miting veya anma törenleri yapılması yönündeki taleplere ''olumlu yanıt vermediklerini'' söyledi.

Yayınlanma: 29.04.2009 - 17:11
Abone Ol google-news

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile basın toplantısı düzenleyen Vali Muammer Güler, İl Güvenlik Kurulu Toplantısı'nda alınan 1 Mayıs önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına, Lice'deki menfur olayda hayatlarını kaybeden Mehmetçikler için duyduğu üzüntü ve acıyı ifade ederek başlayan Güler, şehit askerlerden Maçka nüfusuna kayıtlı birinin ailesinin Beykoz'da oturduğunu, ancak cenazenin nereye sevk edileceğinin ailesi tarafından tespit edileceğini belirtti. İstanbul Valisi Güler, tüm şehitlere rahmet, ailelerine de baş sağlığı dileğinde bulundu. 1 Mayıs'ın, Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmesinin ''önemli bir gelişme, emek ve dayanışma için çok önemli bir kazanım'' olduğunu dile getiren Güler, yıllardan beri özlemi çekilen düzenlemenin tüm partilerin ittifakıyla Meclis'ten çıktığını hatırlattı.

Güler, Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak, bunun, çalışanların haklarının daha iyi savunulması ve geliştirilmesi anlamında da güzel bir vesile olacağını söyledi. 1 Mayıs'ın, Emek ve Dayanışma Günü olarak, resmi tatil hüviyetiyle daha görkemli, heyecanlı ve anlamına uygun kutlanmış olacağını ifade eden Güler, şöyle devam etti: ''Geçmiş yıllarda yaşanmış çok kötü görüntüler var. Gerginliklerin kaynağı gibi gösteriliyordu. Çekişmenin, kavganın, birtakım kötü görüntülerin sergilenmesi hem İstanbul için hem ülkemiz için iyi olmuyor. Emniyet güçlerinin bu konuda vatandaşlarımızla, işçiyle karşı karşıya gelmesi gibi birtakım sonuçlar da yaratıyordu. Bütün bunların olmasını istemiyoruz. Artık 1 Mayıs, emek ve dayanışmanın günü olarak kutlansın, kardeşliğin, barışın, hoşgörünün, dayanışmanın günü olarak kutlansın.''


''Talepler uygun görülmedi''

Vali Güler, bu yıl yine Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, TMMOB ve TTB'nin, 1 Mayıs'ın Taksim alanında kutlanması için yoğun talepte bulunduğuna işaret ederek, ''İstanbul'da geniş katılımlı toplantıların veya anma gibi etkinliklerin yapılacağı alanlar belirlenmiştir. Taksim'in bunların içinde olmadığını hep ifade etmiştik. Taksim'de bu mitingin veya anma törenlerinin yapılması yönündeki taleplere Valilik olarak uygun cevap vermedik. Hiçbir sendika ve konfederasyon için bu talepler uygun görülmemiştir'' şeklinde konuştu. Ancak temsili olarak sendika yöneticilerinin, temsilcilerinin, delegelerinin ve şube yöneticilerinin oluşturacağı makul sayıyı aşmamak üzere, anma, saygı duruşunda bulunma, çiçek bırakma ve basın açıklaması yapmanın mümkün olduğunu ifade ettiklerini anımsatan Güler, bu çerçevede Türk-İş'in 1 Mayıs'ta 08.30-09.30 saatleri arasında Birleşik Kamu İşverenleri Sendikası'nın da katılımıyla Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunacağını, ayrıca Kazancı Yokuşu'nda da çiçek bıraktıktan sonra basın açıklaması yapacağını kaydetti.

Güler, Türk-İş'in daha sonra da verilen izin çerçevesinde Kadıköy Meydanı'nda miting yapacağını belirtti.
 

DİSK ve KESK'E davet

Hak-İş yöneticilerinin de 10.00-11.00 saatleri arasında Taksim'e gelip çeleng bırakarak saygı duruşunda bulunacaklarını ve ardından basın açıklaması yapacaklarını ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biraz önce DİSK, KESK ve onlarla bu etkinliği yapmak isteyen TMMOB ve TTB adına kendileriyle görüştüm. Onları da 1 Mayıs'ta Taksim'e bekliyoruz. Taksim, bu türde anmaların yapılması için yasak konulan bir alan değil. Ancak geniş katılımlı toplantılara müsait olmadığı için DİSK ve KESK'e de bu konudaki davetimizi buradan tekrar ifade ediyorum. Onların da değerlendireceklerini biliyorum. Bu sene İstanbul'da bu kötü görüntüleri yaratmayalım. Emek ve Dayanışma Günü'nün anlamına uygun bir şekilde kendilerini çiçekle karşılayacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler