Başbuğ'un açıklamaları dünya basınında

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un dün gerçekleştirdiği 'İletişim Toplantısı' sadece Türkiye'de değil dünyada da yankılandı. New York Times gazetesi, "Türkiye'nin en üst düzey subayı, hükümeti devirme komplosunu reddetti" derken "General Başbuğ'un orduyu savunma ihtiyacı, askerlerin dokunulmaz olduğu geçmişten önemli bir ayrılmayı yansıtıyor" yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 07:53
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamaları, yurtdışında da yankılandı.
New York Times gazetesi, Orgeneral Başbuğ'un basın toplantısında yaptığı açıklamaları değerlendirdiği haberde "Türkiye'nin silahlı kuvvetleri komutanı, askerlerin hükümeti devirmek için komplo hazırlığı iddialarını reddederken, kilit zanlıları arasında eski subayların da bulunduğu komplo davasının başlamasından aylar sonra kurumu, kamuoyu önünde savundu" diye yazdı.

Başbuğ'un, "ender" düzenlediği basın toplantısında "Askerlerin demokrasiyi desteklediklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetini devirmek amacıyla komplo hazırlamadıklarını söylediğini" kaydeden gazete, şöyle devam etti:
"Dava, siyasi gizlerin kamuoyu önüne serilmesine alışık olmayan Türk toplumunu mıhladı ancak gözaltıların fazla ileriye gitmesi ve bazen hükümetin düşmanlarını hedef alan bir cadı avına benzemesinden korkan liberalleri kaygılardırdı."

Orgeneral Başbuğ'un açıklamalarının bazılarını tırnak içinde vererek dikkat çekildiği haberde "General Başbuğ'un silahlı kuvvetleri savunma ihtiyacı, askerlerin dokunulmaz olduğu geçmişten önemli bir ayrılmayı yansıtıyor" görüşü de dile getirildi.

NYT, son dönemde birkaç ilde ortaya çıkarılan silahların önemli bir kanıt oluşturduğunu savunduğu haberinde Başbuğ'un bu silahların orduya ait olduğu iddialarını da yalanladığını kaydetti.

Başbuğ'un, gazetenin diğer "kilit kanıt" olarak nitelediği, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlükler konusunda "net konuşmadığı" belirtilirken "günlüğün var olduğu polis araştırmasının sonucunda kanıtlandığı" da hatırlatıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler