"Tamiller ile ateşkes falan yok"

Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse, ülkenin kuzeyinde ayrı bir devlet kurmak için savaşan Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları ile ateşkes yapmayacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 08:01
Abone Ol google-news

Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapakse, devlet televizyonundan canlı yayımlanan konuşmasında, ''Tamillerle ateşkes planımız falan yok, ama onların silahlarını bırakıp teslim olmalarına az kaldı'' ifadesini kullandı.

Sri Lanka'yı ziyaret eten Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, insani nedenlerle bir ateşkes ya da çatışma bölgesindeki sivillere ulaşabilme önerilerini kabul ettirememişti.

 

Tamiller İngiltere'deki protestolarını sürdürüyor

Sri Lanka hükümetinin Tamiller üzerinde soykırım uygulamakta olduğunu iddia eden Tamil kökenlilerin İngiltere'de Avam Kamarası önündeki protesto gösterileri devam ediyor.

İngiltere'den, eski sömürgesi üzerindeki nüfuzunu kullanıp, baskıları durdurmasını isteyen Tamiller, Londra'da Avam Kamarası'nın karşısındaki kaldırımda yaklaşık bir aydır, hemen hemen her gün protesto gösterisi düzenliyor.

Bir kişinin Avam kamarasının karşısında kurulan çadırda başlattığı açlık grevi de bugün 24. gününe girdi.

Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları adlı örgütün yanlısı olan yüzlerce kişinin sürdürdüğü protesto gösterileri yüzünden Londra'da hem siyasetin, hem de turistik cazibenin merkezi sayılan Parlamento meydanında polis güçleri adeta yerleşik bir hale geldi.

Polis varlığının yoğun biçimde hissedildiği bölgede, Tamil yanlıları sabahın erken saatlerinden itibaren, Sri Lanka'da yaşanan sorunu kendi açılarından anlatan el ilanları dağıtmaya başlıyor.
Bu el ilanlarında bölgedeki son durum özetlenirken, ''bir zamanlar Seylan çayı ve kriketle ünlü Sri Lanka'nın artık soykırımla anılmaya başlandığı'' öne sürülüyor.

Bu el ilanlarında Sri Lanka hükümeti misket bombaları kullanarak sivilleri öldürmekle suçlanıyor.

"Hastanelerin bombalandığı, hiçbir tıbbi hizmetin verilemediği ülkede milyonlarca insanın açlık tehdidi altında yaşamaya zorlandıkları" da iddia edilen bu broşürlerde, İngiliz halkından da, kendilerini temsil eden politikacılar üzerinde soruna müdahale etmeleri yönünde baskı kurmaları isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler