Vasat üyeleri adliyede

Vasat terör örgütüne yönelik 6 ilde eş zamanlı yapılan operasyonlar kapsamında Gaziantep'te gözaltına alınan ve aralarında örgütün elebaşının da bulunduğu 16 zanlı, sorgularının tamamlanmasının ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkarıldı.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 09:07
Abone Ol google-news

Gaziantep, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Osmaniye'deki operasyonlarda gözaltına alınan ve örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Şahmerdan Sarı ve iki imamın da aralarında bulunduğu 16 zanlının, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları tamamlandı.

Cumhuriyet Savcısı tarafından verilen 4 günlük gözaltı süresinin dolmasının ardından zanlılar, bu sabah sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'ne götürüldüler.

Hastanenin acil bölümüne geniş güvenlik önlemleri altında getirilen 16 zanlı, burada sağlık kontrolünden geçirilirken, bu sırada acil servise hiç kimse alınmadı. Alınan sağlık raporlarının ardından zanlılar, özel bir otobüsle adliyeye götürüldü. Zanlıların hastaneye geleceğini öğrenen yakınları da hastane önünde bekledi.

Vasat örgütü

Vasat örgütü, Mısır'daki dini fikirlerden esinlenen kişilerce 1988'de kuruldu.
Örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Şahmerdan Sarı, 1988'de Durum ve 1992'de Sahabe adlı dergileri çıkardı.

Sarı'nın fikirleri etrafında toplanan örgütün, ''mevcut düzeni yıkarak, yerine teokratik bir devlet kurmak'' amacında oldukları iddia edildi.
1996 yılında Sahabe Dergisi'nin adının ''Vasat'' olarak değiştirilmesiyle örgüt de bu isim altında yapılanmaya gitti.

Ağırlıklı olarak Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya'da faaliyet gösteren örgüt, ilk olarak 1997 yılında Gaziantep'te bir kitap fuarında İncil satılan bir standa atılan bombalı eylemle adını duyurdu.

Bu olayla ilgili örgütün elebaşı olduğu öne sürülen Şahmerdan Sarı yakalandı. 20 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Sarı, 2 yıl önce Silifke Kapalı Cezaevi'nden cezasını tamamlayarak çıktı. Örgütün üst düzey yöneticileri de yine 1997'de Adana'da yakalanmıştı.


Adana'da operasyon

Adana'da Vasat terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 7 sanık örgüt üyesi olduğu iddiasıyla, 1'i ise ruhsatsız silah bulundurmak suçundan tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, Gaziantep merkezli operasyon kapsamında, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Osmaniye'nin yanı sıra Adana'da da eş zamanlı, 4 ayrı adrese Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 8 kişinin sorgulamaları tamamlandı.

Adliyeye sevk edilen 8 kişiden E.A, Cumhuriyet Savcılığı'nca 6136 kanuna muhalefetten, N.U, D.A.S, T.A, A.B, H.K, M.Ö. ve S.Ö. de örgüt üyesi olma suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı.

Yetkililer, Adana il sorumlusu olduğu bildirilen N.U. ve diğer sanıkların, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandığını bildirdi.


Şanlıurfa

Şanlıurfa'da terör örgütü Vasat üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişi adliyeye sevk edildi.

Alınan bilgiye göre, 3 gün önce düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan zanlılar İbrahim A, Necati S, İbrahim D, İdris B, Celal T, İbrahim A, Cengiz S, Ahmet S, Yusuf S, Mahmut Ç, Yasin Ç, İsmail R, Ali D, Zeki D, Hayati S. ve Hadi B. emniyetteki işlemlerinin ardından polis araçlarıyla adliye binasına getirildi.

Cumhuriyet Savcılığı'nda sorgulanan zanlılar, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.


Adıyaman

Vasat terör örgütüne yönelik 6 ilde eşzamanlı yapılan operasyonlar kapsamında, Adıyaman'da gözaltına alınan 12 zanlı adliyeye sevk edildi.

Operasyonlar kapsamında, Adıyaman'da 17 ayrı adreste yapılan aramalarda 2 kuru sıkı tabanca, 2 av tüfeği, sahte kimlik ve pasaport, 5 adet bilgisayar ve bol miktarda örgütsel içerikli CD'nin ele geçirildiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler