Cumhurbaşkanı Gül Prag'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Çek İş Konseyi'ne katıldı. Gül toplantıda Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ile görüştü.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 10:37
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türk-Çek İş Konseyi toplantısına katıldı.

Çek Sanayi Bakanlığı'ndaki toplantı, basına kapalı gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada. Prag'ın, Avrupa kıtasında ticaret yollarının kesiştiği bir nokta olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti ile siyasi, ekonomik ve ticari alanlar başta olmak üzere her yönlü ilişkilerini geliştirme konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Gül, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ekonomilerinin son yıllarda kaydettiği gelişmelere dikkati çekerek, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nin küresel ekonomik krizin olumsuzluklarından nispeten az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Türk-Çek ikili ticari ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini söyleyen Gül, iki ülke arasında 2000 yılında 260 milyon dolar düzeyinde olan ikili ticaret hacminin, 2008 yılında 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurguladı. Gül, bu rakamların çok daha yükselebileceğine olan inancını ifade etti.

İki ülke arasında karşılıklı yatırım yapılabilecek alanlara değinen Gül, enerji, ilaç, turizm ve müteahhitlik sektörleri başta olmak üzere pek çok alanda gerçekleştirilen yatırımların cesaret verici olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede gerek iki ülke yöneticilerine gerekse iş çevrelerine önemli görevler düştüğüne işaret etti.
 

Klaus'un konuşması

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus da konuşmasında, Türk ekonomisinin dünya ekonomisinde 37. sıradan 17. sıraya yükseldiğini ilk kez burada duyduğunu ve çok şaşırdığını ifade ederek, ''Kendime ev ödevi veriyorum, acaba Çek nüfusu Türkiye nüfusu kadar olsaydı biz dünya ekonomisinde kaçıncı sırada olurduk?'' dedi.

Çek Cumhuriyeti'ne Türkiye'den yapılacak bir sonraki ziyarette Türk ekonomisinin dünya ekonomisi sıralamasında daha yükseğe çıkmış olmasını dileyen Klaus, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değindi.

Klaus, ''AB'ye girmeniz gerektiğini o kadar açık şekilde ifade ediyorum ki bunu daha açık nasıl ifade edebilirim? AB'ye girmenizi çok bencilce istiyoruz, çünkü Türkiye'nin AB'ye girmesi AB'yi ve AB ekonomisini de güçlendirecektir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler