Le Monde Ruhban Okulu'na girdi

Le Monde gazetesi, ABD ve AB'nin açılmasını sürekli istediği Heybeliada'daki Ruhban Okulu'na girdi. "Ruhban Okulu, hep yeniden açılacağını günleri bekliyor" ifadesini kullanan gazeteye konuşan Patrikhane Sözcüsü Anagnastopulos da, "ABD Başkanı Obama'nın ziyaretinin bir şey değiştirmeyeceğinden eminim" dedi.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 11:23
Abone Ol google-news

Le Monde gazetesi'nin Türkiye muhabiri Guillaume Perrier, Heybeliada'ya giderek 1971 yılından beri kapalı olan Ruhban Okulu'nu ziyaret etti. Her şeyi olan okulda tek eksikliğin öğrenciler olduğunu belirten gazete, "görkemli" günlerde 120 öğrencinin eğitim gördüğü okulu analtırken şunları yazdı:

"Kütüphaneci İannis, rafları düzenli tutmak ve koleksiyonun 60 bin cildinin tozlarını almak için her gün karadan adaya ulaşmak için bir saatlık gemi yolculuğunu yapıyor. Zaman zaman, daha çok Yunanistan'dan gelen turistleri gezdiriyor. Gece ise, okulu Hector adlı kopek devralıyor. Rum Ortodoks dinadamlarını eğitmek amacıyla 1844 yılında kurulan ve İstanbul'daki patrikhaneye bağlı bu okul, faaliyetlerin durmasından 38 yıldan sonra unutulmamak için çabalıyor."
 

"Obama'nın ziyareti bir şeyi değiştirmeyecek"

Gazeteye konuşan Patrikhane Sözcüsü Dositheos Anagnastopulos da, "Hiçbir okul onun yerini alamaz. Orada bir varlık sürdürmek gerekir" dedi.  Ruhban Okulu'nun açılmasını Türkiye'nin demokratikleşmesinin en önemli simgelerinden biri haline getiren uluslararası toplumun bir talebi olduğunu, son olarak da ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM'de konuşmasında o yönde bir çağrıda bulunduğunu kaydeden gazete, Patrikhane sözcüsünün bu konuşmaya ilişkin değerlendirmesini de aktardı: "Hiç kimse, daha önce ondan (okuldan) orada (TBMM) sözetmemişti. Ancak Obama'nın ziyaretinin bir şey değiştirmeyeceğinden eminim. ABD'nin Türkiye'deki çıkarları fazla önemli."
 

"Egemen Bağış Bartolomes'u iki defa ziyaret etti"

Bu arada Le Monde, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Patrikhane'yi ziyaret ettiğini belirterek, "Yeni Türk müzakereci ve Avrupa işlerinden sorumlu bakan Egemen Bağış, yılın başından bu yana Patrik Bartolomeus'u iki defa ziyaret etti ve konuyu incelemeye söz verdi. Ancak Anayasa'nın değiştirilmesi gerekiyor" diye yazdı.
Patrikhane Sözcüsü de, Ruhban Okulu konusunda karşılaştıkları sorunlara değinerek "Şimdiki hükümet, diğerlerine göre daha az milliyetçi ve AB'nin desteğini sağlamak için Hristiyanlar ile ilgilenmesi gerektiğini biliyor" şeklinde konuştu. Sözcü, Türkiye'nin, Ruhban Okulu'nun açılmasının karşılığında bazı adımların atılmasını istediğini de ifade etti.
 

"Türkiye AB üyesi olmazsa sorun hiç çözülemez"

Le Monde da, bu çerçevede daha çok Batı Trakya Türkleri için seçilmiş bir temsilci talep edildiğini belirtirken İstanbul'daki Rumların, Türkiye'nin AB üyesi olmaması halinde Ruhban Okulu sorununun hiçbir zaman çözülmeyebileceğini düşündüklerini de kaydetti.
Ankara'nın Patrikhane'nin "ekümenik" statüsünü kabul etmediğine de işaret eden Le Monde, "Laik cumhuriyeti"nin bir "mini Vatikan"ı istemediğini de yazdı.
Patrikhane Sözcüsü de, Patrikhane'yi "aktifsizleştirme" arzusunun olduğunu öne sürerek "Bunun en kolay yolunun din adamlarının eğitimine izin vermemektir" dedi. Sözcü, halen 69 yaşında olan Patriğin başına bir şey gelmesi halinde halefi konusunda bir problem yaşanacağını savunurken mevcut 14 metropolitin çoğunun Bartolomeus'tan yaşlı olduğuna da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler