Taksim'de "makul" 1 Mayıs

İstanbul Valisi Muammer Güler'in DİSK ve KESK ile Taksim konusunda anlaşıldığını duyurması üzerine iki konfederasyondan ortak açıklama geldi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ta makul sayıda Taksim'de olacaklarını açıkladı. ''Gerginliğin tarafı olmayacağız" diyen Çelebi, saat 10:00'da Pangaltı'da toplanacaklarını belirtti.

Yayınlanma: 30.04.2009 - 11:21
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Muammer Güler, DİSK ve KESK'le 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanmaması yönünde uzlaşma sağlandığını belirterek, Konfederasyon ve Sendika temsilcilerinın yarın 11.00'de Taksim Meydanı'na çiçek bırakacağını açıkladı.
Güler, yaptığı açıklamada, "İşçi kuruluşlarımızın yöneticilerini, temsilcilerini, şube yöneticilerini makul bir sayıda yarın Taksim'de çiçeklerle karşılamak üzere bekliyoruz. Türk-İş de 500-600 kişilik bir grupla meydanda olacak. Hak-İş de en fazla 1000 kişilik bir grupla yerini alacak." dedi.

Güler'in verdiği bilgiye göre, Saat 08.30 ile 09.30 arasında Türk-İş, saat 10.00 ile 11.00 arasında Hak-İş'in ve saat 11.30 ile 12.30 arasında ise DİSK ve KESK gibi sendikalar Taksim Meydanı'na çiçek bırakacak.

İstanbul Valisi Muammer Güler daha önce de yaptığı açıklamada da, 1 Mayıs için Taksim'de temsili manada çiçek bırakılmasına ve ardından da basın açıklaması yapılmasına izin verdiklerini belirtmiş, geniş katılımlı bir mitinge ise kesinlikle izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
 

DİSK: Makul sayıda Taksim'de olacağız

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Ankara'da bir açıklama yaparak, yarın saat 10.00'da Pangaltı'da makul sayıda toplanacaklarını ve bu sayıyla Taksim'e çıkacaklarını açıkladı. Çelebi, 70'ten fazla örgüt bir araya geleceği için makul sayılarının fazla olabileceğini de belirtti.

Yurtdışından birçok sendikacının yarın kendileriyle birlikte Taksim'de olacağını ifade eden Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın resmi tatil edilmesini önemli bulduklarını vurguladı.
 

"Talebimiz inatlaşma değil"

DİSK Başkanı Çelebi, "Türkiye emekçi sınıfı, bu mücadeleyi büyük bedeller ödeyerek kazandı" diyerek şöyle devam etti:"Taksim'deki talebimiz bir inatlaşma değildi, tersine bir inancın, özgürlük mücadelesinin sembolüydü. Bu anlamda toplumun sesiyiz ve vicdanıyız. Bugüne kadar, sabır ve ısrarla Taksim'de olacağımızı ifade ettik. Bugün isterdik ki, Türk-İş ve diğer örgütlerle karşınızda olabilelim. Ancak, İŞÇİ sınıfın bu mücadelesinde zaman zaman ayrışmalar oluyor. Bu bir ilkesel duruşun yansımasıdır, böyle algılanmasını istiyoruz. Yoksa bir başka kopukluk yaratma amacında değiliz.
 

"Makul sayımız diğer örgütlerle kıyaslanmalı"

İşin başında başka adresler de olduğu için sapmalar oldu, 1 Mayıs'ın yeri ve
içeriği konusunda da zikzaklar oldu, bunları bütün kamuoyu biliyor.
Dilerdik ki, çok daha görkemli, 500 binden fazla insanın buluştuğu bir coşkuyu
Taksim'e taşıyalım. Ama ayrışmalar ve ikili politikalar bu süreci engelledi.
Bugün geldiğimiz noktada, yarın saat 10.00'da Pangaltı'da makul bir sayıyla toplanacağız. Makul sayımız diğer örgütlerle kıyaslanmamalı, çünkü Türkiye'nin ana muhalefet partisi de dahil tüm partileri, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri, başka sendikalar ve yazarların da yer aldığı 70'i aşkın örgütün ifade edilebileceği makul kalabalıktan bahsediyoruz. Gelinen bu aşamayı önemli buluyoruz. Biz asla gerginliğin tarafı ve en ufak şiddet içeren yaklaşımın içerisinde olmayacağız. Özüne uygun özgür ortamda yarın Taksim'de olmak istiyoruz."

 

KESK: 4 konfederasyon birlikte hareket etmiş olsaydık ...

İstanbul Valisi Muammer Güler'le son görüşmeyi yapan KESK Başkanı Sami Evren ise "1 Mayıs'ın tatil edilmesi yıllarca verdiğimiz mücadelenin kazanımıdır. Türkiye'de yarın 50'ye yakın ilde 1 Mayıs'ı coşkuyla kutlayacağız" dedi.

Taksim tartışmasının artık sadece Türkiye'ye özgü bir tartışma olmaktan çıktığını ifade eden Evren şu görüşleri savundu: "Konuştuğumuz yer sadece bir alan değildir, demokrasi mücadelesinin bir parçasıdır. Çünkü Taksim duyarlılığımız 1977 katliamı ve devletin inatlaşmasından kaynaklanmaktadır. Demokratik ülkelerde devlet 'ben istediğimi yaparım, ben zor kullanırım, yurttaş benim kurallarıma uyacak' diyemez. Demokratik devlet yurttaşların sendikaların taleplerini algılamak ve gereğini yerine getirmek zorundadır.1 Mayıs'ın tatil edildiği bir günde emekçileri yok sayarsanız o devlet demokratik olmaz. 1 Mayıs alanı Taksim alanıdır. Bu talebimizin gereği yerine getirilmek durumundadır. 4 konfederasyon birlikte davranmış olsaydık Taksim Meydanı açılacaktı. Bu konuda hiç bir şüphemiz yok. Ancak bu birlikteliği sağlayamamanın üzüntüsü içindeyiz. 2010 1 Mayıs'ı artık birlikte olmak zorundayız. Birlik ve dayanışma bayramında bir arada olursak kazanacağımızın bilincindeyiz."

Yabancı sendikalar da Taksim'de

Almanya, DİSK'in daveti üzerine, Belçika, Fransa, Filistin, Suriye, Yunanistan, Portekiz, İsviçre, ABD, Japonya, İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Hindistan gibi ülkelerden gelen uluslar arası heyet de, yarın saat 10.00'da Pangaltı buluşma noktasında olacak.
 

Türk-İş ve Kamu-Sen Kadıköy'de

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için İstanbul Valiliğine başvuru yapan Türk-İş, valiliğin talebi reddetmesi üzerine, kutlamalarını Kadıköy'de yapacak. Türk-iş, Genel Başkan Mustafa Kumlu, Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu'nun da katılımıyla, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda kutlama yapacak. Türkiye Kamu-sen de bu yıl 1 Mayıs'ı Türk-İş'le birlikte Kadıköy Meydanı'nda kutlayacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler