BMGK: Müzakerelere ivme kazandırılsın

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün basına kapalı yaptığı oturumunda Kıbrıs müzakereleri ele alındı. Müzakerelerde elde edilen ilerlemeden memnuniyet duyduğunu belirten Konsey, taraflardan siyasal eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki bölgeli federasyona dayalı kapsamlı bir çözüme ulaşmak için müzakerelere ivme kazandırılmasını istedi.

Yayınlanma: 01.05.2009 - 07:30
Abone Ol google-news

BM Güvenlik Konseyi, bugün basına kapalı yaptığı oturumunda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın Ada'daki son gelişmelerle ilgili verdiği brifingi dinledi. Konsey, daha sonraki oturumunda ise üzerinde oybirliğiyle anlaştığı bir başkanlık bildirisi kabul etti.

Konsey, bildirisinde, Kıbrıs'ta iki liderin gösterdikleri siyasal liderliği takdir ettiğini belirterek, müzakerelerde bugüne dek kaydedilen ilerlemeden ve liderlerin ortak açıklamalarından büyük memnuniyet duyduğunu ifade ediyor.

Konsey, taraflardan siyasal eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki bölgeli federasyona dayalı kapsamlı bir çözüme ulaşmak için bu fırsattan tam olarak yararlanmalarını ve bunun için de liderlerden müzakerelerdeki ivmeyi artırmalarını istiyor. Konsey, bu kapsamda tüm tarafların tam, esnek ve yapıcı bir biçimde sürece katılmalarının önemli olduğunu belirterek, müzakerelerde yakın zamanda nihai ilerleme görmek istediğini kaydediyor.

Konsey açıklamasında, Ada'da bir çözümün iki tarafın da desteğini gerektirdiğini ve ''ayrı ve aynı anda yapılacak'' referandumlarla her iki toplumun da onayını gerektirdiğini belirterek, konseyin, BM'nin iyiniyet misyonunu ve genel sekreterin Kıbrıs özel danışmanı Downer'ı, Ada'da çözüm için taraflara yardım etmeyi sürdürmesi yönünde desteklediği belirtiliyor.

Başkanlık açıklamasının sonunda, ''Konsey, sürece tam desteğini yinelemekte ve Ada'nın birleşmesinin getireceği yararların altını çizmektedir'' deniliyor.

 

"Karar umarım müzakere sürecini etkilemez"

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Sawers, Avrupa Adalet Divanı'nın Kıbrıs'ta mülkiyet konusunda aldığı son kararın adli bir konu olduğunu ve adli şekilde ele alınması gerektiğini belirterek, konunun adada devam eden siyasi müzakere sürecine bir etkisinin olmamasını umduğunu söyledi.

Sawers, BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs konusunda kabul ettiği başkanlık bildirisiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sawers, Güvenlik Konseyi'nin liderlerin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs özel danışmanı Alexander Downer'un da yardımıyla ilerleme yolundaki fırsatı yakalamalarını ümit ettiğini belirtti.

Sawers, ''Adaya barış ve kapsamlı çözüm getirilmesi konusunda gerçek bir fırsat olduğunu görüyoruz, bu adadaki her iki toplum için de son derece yararlı olacaktır'' diye konuştu.

Müzakerelerde takvim belirlenmesiyle ilgili bir soru üzerine, belirli takvimlere inanmadıklarını, ancak sürecin hızlanmasını ve ilerleme görmek istediklerini kaydeden Sawers, ''Bu tür fırsatlar sonsuza dek sürmez, bu fırsatlar elde mevcutken yakalanmalıdır ve şu anda da bu fırsatlar mevcut'' dedi.

Sawers, Avrupa Adalet Divanı'nın mülkiyet konusunda son aldığı kararın adada devam eden siyasi süreci olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine ise ''Umarım müzakere sürecine bir etkisi olmaz, bu adli bir konu ve adli bir şekilde ele alınması gerekir. Bizim açımızdan konunun siyasi bir boyutu yoktur'' diye konuştu.

Olayla ilgili, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, garantör ülke olarak Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin Ada'daki süreci desteklemeyi sürdüreceklerini belirterek, ''Ama tabii günün sonunda varılacak çözümün Kıbrıslı Türklerin de kabul edebilecekleri bir çözüm olması gerekir'' diye konuşmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler