Tekin Küçükali'den halka çağrı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, ''Türk Kızılayı olarak ülkemiz ve insanlarımızın geleceğine kayıtsız kalmıyoruz, kalmadık ve kalmamakta da kararlıyız'' dedi. Küçükali yaptığı açıklamada, 'Felaketlere Dayanıklı Bir Ülke İçin Ulusal Seferberlik Çağrısı'nda bulundu.

Yayınlanma: 17.08.2008 - 10:52
Abone Ol google-news

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, depreme hazırlıkta nihai hedefin sağlam binalarda yaşamayı seçecek, felaketlere dayanıklı ve bilinçli bir toplum yaratmak olduğunu ifade etti.

Küçükali, 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nin, sebep olduğu can ve mal kaybıyla yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak kabul edildiğini belirterek, resmi rakamlara göre, 18 bini aşkın can kaybı, 43 bini aşkın yaralının olduğunu, 600 bin kişinin evsiz kaldığını, 16 milyon insanın bir şekilde depremden etkilendiğini söyledi.
Çeşitli yasal düzenlemeler ve deprem yönetmeliğiyle standartlar geliştirmeye çalışıldığına değinen Küçükali, depreme hazırlık konusunda yapılan çalışmaların, gerek Türk toplumu, gerekse Türkiye'de ziyaretçi olan diğer ülke vatandaşlarının kendilerini güven içinde hissetmesi konusunda yeterli olmadığını üzülerek söylemek zorunda olduğunu kaydetti.
Küçükali, şöyle konuştu: ''Yağmurun yağacağını, rüzgarın eseceğini bildiğimiz gibi biliriz ki depremlerin kaçınılmaz olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu, önümüzde bir gerçek olarak duruyor. Sıklıkla unuttuğumuz bir başka gerçek de felaketlerin kaçınılmaz olmadığıdır. Depremleri felaket haline getiren olay, depremin kendisi değil, bu gerçeği umursamayarak depreme dayanıksız binalar, fabrikalar, köprüler, şehirler inşa edilmesine ses çıkarmamaktır. Depremin sebep olabileceği felaketleri sineye çekenler, sanki hiç deprem olmayacakmış gibi bu binaların içinde yaşayanlar, bu fabrikalarda üretim yapanlar, bu köprülerden geçenler, bu şehirleri dolduranlar yine bizleriz. Bu topraklarda yaşayan gencinden yaşlısına herkesin kaderini bu derece birbirine bağlayarak, hepimizi hükmü altına alacak bir felakete hangi vicdan muhasebesi sonucunda 'doğaldır', 'olabilir' diyebileceğiz. Depremin yol açabileceği felaketlere hangimiz yüzümüzü çevirebileceğiz. Türk Kızılayı olarak ülkemiz ve insanlarımızın geleceğine kayıtsız kalmıyoruz, kalmadık ve kalmamakta da kararlıyız.''

Büyük depremin 9. yılında 17 Ağustos 2008 günü tüm ulusunun tek bir amaç etrafında birleşmesi için Türk Kızılayı olarak ilk adımı atıklarını ifade eden Küçükali, ''Ülkemizin gencinden yaşlısına, akademisyeninden iş adamına 'depreme hazırız' diyebilmesi için Türk Kızılayının toplum liderlerini teşkilatlandırma projesiyle ulusal bir seferberlik başlatıyoruz'' diye konuştu.

Deprem bilinciyle donatılmış gençlik

Ulusal seferberlik süresince, Türk Kızılayı olarak depreme hazırlık konusunda bilinç ve bilinilik yaratmak üzere, Türkiye'deki tüm sosyal paydaşların desteğiyle farklı hedef kitlelerini içine alacak bilgilendirme ve eğitim amaçlı çalışmalar yürütüleceğini dile getiren Küçükali, başlatılan ulusal seferberlik çerçevesinde yurt çapında verilecek eğitimlerle tüm halkın, depremin yarattığı tehditlere karşı bilgili ve hazırlıklı hale getirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Küçükali, şöyle devam etti: ''Ulusal seferberliğin ilgili tüm kişi ve kurumlarca benimsenmesi ve toplumun tüm kesimlerine yaygınlaşması planlanmaktadır. Depreme hazırlıkta nihai hedefimiz, sağlam binalarda yaşamayı seçecek, felaketlere dayanıklı ve bilinçli bir toplum yaratmaktır. Deprem bilinciyle donatılmış bir gençlik yetiştiriyor olmak hepimizin sorumluluğunda olmalıdır. Sadece kendimize karşı değil, evlatlarımıza karşı sahip olduğumuz sorumluluğun bilinciyle hareket etmek, depreme hazırlanmak konusunda toplumsal bir bilinç yaratmayı, seferberliğin vazgeçilmez hedefleri arasında kabul etmekteyiz. Geleceğimizi sağlam temeller üzerine kurarken, tüm ulusumuzun yürekli insanlarını bu seferberliği sahiplenmeye ve depreme hazırlıklı olması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeye çağırıyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler