Erdoğan yeni kabineyi açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kabine revizyonu için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaptığı görüşme sona erdi. Başbakan Erdoğan Başbakanlık Merkez Bina'da Abdullah Gül tarafından onaylanan kabine revizyonunu açıkladı. Erdoğan'ın yeni kabinede Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı değişiklikleri dikkat çekti. Bülent Arınç'ta yeni kabinede yer aldı.

Yayınlanma: 01.05.2009 - 15:37
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Şunu açık ve net olarak söylemek durumundayım kabinede olmayan arkadaşlarımın 'hata, yanlış' gibi yorumlarla değerlendirilmesini genel başkanları ve başbakanları olarak tanımlayamam ve kimsenin de böyle tanımlamasını istemem'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre, yeni kabine şöyle oluştu:

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç
Devlet Bakanları Ali Babacan, Hayati Yazıcı, Faruk Nafiz Özak, Zafar Çağlayan, Faruk Çelik, Cevdet Yılmaz, Selma Aliye Kavaf, Ömer Dinçer ve Mehmet Aydın.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu (Dışardan)
İçişleri Bakanı Beşir Atalay
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
Sağlık Bakanı Recep Akdağ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. Yeni kabine göre, 8 bakan kabine dışında kaldı.
Kabine dışında kalan bakanlar şöyle:
Devlet Bakanı ve Başkan Yardımcısı Nazım Ekren
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen
Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler

MGK'ya girecek bakanlar

Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
Başbakan Yardımcısı: Cemil Çiçek
Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç

Adalet Bakanı: Sadullah Ergin
İçişleri Bakanı: Beşir Atalay
Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu 

 

''Gül onayladı''

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu'nda yapılan değişiklik ve yeni görev dağılımını açıkladı. Kabine değişikliğiyle ilgili olarak dün akşam da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, bugün sunduğu listenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandığını belirtti. ''Şunu açık ve net olarak söylemek durumundayım kabinede olmayan arkadaşlarımın 'hata, yanlış' gibi yorumlarla değerlendirilmesini genel başkanları ve başbakanları olarak tanımlayamam ve kimsenin de böyle tanımlamasını istemem'' diyen Erdoğan, eski bakanlarla beraber yola çıktıklarını ve hepsinin Türkiye için ülke içinde ve dışında ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini söyledi.

Bundan sonra da kendilerine ne görev verilirse verilsin aynı heyecanla çalışacaklarından şüphe duymadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Fakat tabii iş hayatında da olduğu gibi zaman zaman bu tür şeylerde değişimin yeni bir heyecan getirmesi, psikolojik bir hava da olsa önem arz ediyor. Bu bakımdan böyle bir değişimin gerekliliğine inandığımız için de 22 Temmuz seçimlerinden sonra kısmi bir değişiklik yapmıştık. Bunu biraz daha arttırarak bir değişeme değişime gidiyoruz yeni gelen arkadaşlar var bir de kabine dışında yer değişikliği yaptıklarımız var'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun görevine devam edeceğini açıkladı.

Ekonomideki koordinasyon yapısının değiştirildiğini bildiren Erdoğan, ekonomi koordinasyonunda Ali Babacan'ın görevlendirildiğini söyledi. Hazine Müşteşarlığının Ali Babacan'a bağlandığını belirten Erdoğan, ''Artık bankalar ayrı ayrı bakanlara bağlı olmayacak, bankaların tamamı Ali Bey'e bağlı olacak. Bunun yanında, daha sonra bunların hepsini ayrıca açıklayacağız, SPK, BBDK gibi ilgili kuruluşlar Ali Bey ile irtibatlı olacaktır'' diye konuştu.

Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine Bülent Arınç'ın getirildiğini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Hayati Yazıcı'nın görevine Devlet Bakanı olarak devam edeceğini kaydetti. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in devlet bakanlığına kaydırıldığını açıklayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ve Denizli Milletvekili Selma Aliye Kavaf Devlet Bakanı olarak görevine başlayacak. Hatay Milletvekili Sadullah Ergin Adalet Bakanlığı, Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığı, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanlığı, Samsun Milletvekili Mustafa Demir Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini üstlenecek. Kabine bu hayırlı olsun diyorum.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabine ile ilgili önerileri olduğunu, bunları değerlendirdiklerini söyledi. Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''kabinedeki değişikliğin bir güven oyu gerektirip gerektirmeyeceği, bu konuda bir düşüncesi bulunup bulunmadığı'' yönündeki sorusu üzerine, ''Biraz garip soru olmadı mı?'' karşılığını verdi. Aynı gazetecinin ''Bu yönde yorumlar vardı, o yüzden'' şeklindeki yanıtı üzerine Başbakan Erdoğan, ''Bir defa böyle bir soruyu abesle iştigal olarak görüyorum. Şu anda 9 arkadaşım, 1 tanesi parlamentonun dışından olmak üzere, yeni olarak kabineye giriyor. Diğerleri kabine içerisindeki yer değişikliğini yapıyorlar. Bunlar tamamıyla şu anda AKP iktidarının tasarrufudur. AKP'nin de böyle bir güven oyuna ihtiyacı yoktur'' dedi.

Ekonominin koordinasyonu konusundaki değişikliklere neden ihtiyaç duyulduğu ve ne tür bir farklılığın olacağı yönündeki soru üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Ekonomi koordinasyonu zaten vardı. Fakat burada çok daha farklı bir koordinasyon gereğini duyduk'' yanıtını verdi.


Davutoğlu'nun atanması

''Kabine'de ilk kez seçilmiş olmayan bir ismi dışarıdan alıyorsunuz. Buna neden gerek duydunuz? Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu değişim sırasında gerek modalite olarak gerek isim bazında önerilerini aldınız mı?'' şeklindeki soruyu yanıtlarken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: ''Önerisinin olmaması mümkün değil, önerileri oldu, bunları değerlendirdik. Böyle bir değişim noktasında da yani Dışişleri çalışmaları içerisinde gerek Başbakanlık müşaviri olarak, ondan sonra da biliyorsunuz büyükelçilik unvanını alan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Bey, gerek Abdullah Gül Bey'in Başbakanlığı döneminde, gerekse benim Başbakanlığım döneminde gerçekten yoğun bir Dışişleri sirkülasyonunun içerisinde oldu. Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül Bey'in, gerekse benimle gerek Dışişleri bakanımızla hakikaten bu işin içerisinde çok çok büyük bir emek verdi. Dışişleri camiamızı gerek burada, gerekse yurt dışında gayet iyi tanıma fırsatını buldu ve birikimi bu işe çok çok gerçekten fırsat tanıyan bir kıymet, bir değer olduğu için, Dışişleri Bakanlığında istifade edeceğimize inandığım için kendilerini bu göreve getirmeyi faydalı gördüm.''
 

Bakanlıklara düzenleme

Bir gazetecinin, ''Yerel yönetimlerden sorumlu devlet bakanlığının kurulması, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının kurulması, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının ayrılması gibi bir takım teknik düzenlemelerin de yapılacağı söyleniyordu, bekleniyordu. Yasal düzenlemeler de gerekiyor bunların bir çoğu için. Bununla ilgili bir çalışma olacak mı önümüzdeki süreçte?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: ''Bunlar tabii hep dedikodu. Aslında biz tabii biliyorsunuz çok iddialı bir şekilde 2002 seçimlerine girdiğimizde bakan sayısını azaltmak üzereydik. O seçimlerde nitekim devlet bakanlığı sayısını on tane azalttık, düşünün. Ondan sonra maalesef iki tane artırdık. Eğer bu dediklerinizi de yapmaya kalkarsak biz icracı bakanlıklarda da artmaya gideriz. Kaldı ki biz Kültür ve Turizm Bakanlığını o dönemde mesela birleştirdik. Çevre ve ormanı aynı şekilde birleştirdik. Bunların birbirini güçlendirdiğine inanıyoruz. Mesela ben kültürü turizmden ayrı düşünemiyorum. Neden düşünemiyorum? Çünkü turizmin en önemli kaynağı, hareketini sağlayan bir defa özellikli olarak bunu söylüyorum turizmdir. Turizmin de hareketini sağlayan kültürdür.

 

''Unakıtan'ın sağlık sorunu etkili oldu''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliye Bakanlığı'ndaki değişiklikte Kemal Unakıtan'ın sağlık sorunlarının etkisi olduğunu belirterek, ''Görev süresi içerisinde hakikaten gerek pratik zekasıyla çözüm noktasındaki gayretleriyle kendisinden çok istifade ettiğim bir sayın arkadaşım oldu. Tabii bundan sonra da aynı şekilde bu pratik zekasından gerek Ali Bey gerekse ben istifade etmeye devam edeceğiz'' dedi.

''Başbakan Yardımcılarında bir değişiklik oldu mu? Görevi net olan Devlet Bakanlıkları var mı?'' sorusuna ise Erdoğan, ''Başbakan Yardımcıları yine üç tane. Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacaklar. Diğerleri sadece bir kurulla değil, yani görev alanı sadece bir veya iki olur ama onun arasında bir ilgili ve bağlı kuruluşlar olmak üzere birçok bu noktada kendilerinin ilgi alanları olacak. Bunların hepsini Pazartesi günü açıklamış olacağız'' diye yanıt verdi.

''Parti görevlerinde de bir değişiklik olacak mı?'' şeklindeki bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: ''Gördüğünüz gibi iki arkadaşım, gruptan kabineye girdi. Dolayısıyla şimdi bu arkadaşlarımın yerine iki arkadaşımızı aşağıdan getireceğiz. Bunun yanında da Merkez Yürütme Kurulumuzda da bir iki değişiklik olabilir. O değişiklikleri de yapacağız. İl kongrelerimiz önümüzdeki hafta başlıyor. İnşallah Eylül ayında büyük kongremizi yapacağız. Büyük kongreden sonra da tabii ki partimizin Merkez Yürütme Kurulunda ve grupta da belki daha değişik bazı adımlar atabiliriz.''

 

Kabineye yeni giren isimlerin fotoğrafları için tıklayınız: www1.cumhuriyet.com.tr/


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler