İşçilerin ücretleri yargı yolunda

İsdemir Çalışan ve Emekliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Bayram Özarslan, demirçelik işçisinin ücretlerinin yüzde 35 düşürülmesini tasvip etmediklerini, gerekirse konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 02.05.2009 - 08:16
Abone Ol google-news

İsdemir Çalışan ve Emekliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Bayram Özarslan, geçen yıl sonlarında işverenin açıkladığı aşırı rekor üretim ve karlardan sonra böyle bir indirimin büyük bir adaletsizlik olduğunu söyledi.

Söz konusu kesintinin ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla işçi bayramı kabul edilen 1 Mayıstan itibaren başlatılmasının üzüntü verici olduğunu belirten Özarslan, işçilerin ise kesintiden dolayı tedirgin olduklarını söyledi.

Özarslan, kesintiyi tasvip etmediklerini belirterek, şunları söyledi:
''İşçilerimiz çok huzursuz ve üzüntü verici. Bunu tasvip etmemiz söz konusu değil, kararı geri aldırmaya çalışacağız. 16 aylık süreyi neye istinaden test ettiklerini de anlayabilmiş değiliz. İskenderun ve çevresinde yaklaşık 10 bin demirçelik çalışanı ve emeklisi bulunuyor. Bu kişiler zor durumda. Sözleşme, Özelleştirme İdaresinin kararı gereği 6 binden aşağı işçi çalıştırılamaz orada. 2 bin kişinin işten çıkarılmasının alternatifi olarak (maaşları kestik) deniyor ama bu bizce 'ya kabul et ya çıkarılacaksın' anlamına geliyor. Ama sendika da işveren de biliyor ki, çıkartılma söz konusu olamaz. İşçilerimiz rahat olsun, haklarını sonuna kadar arayacak, sorunlarının çözümü için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Çalışanlarımız şu anda baskı altında, herhangi bir işlem yapamıyorlar. İnşallah ücretlerini eski düzene getirilmesi ve toplu sözleşmenin uygulanması için çaba harcayacak, bu konuda gerekirse yargıya gideceğiz. Hukukçularımız var, şu anda konuya ilişkin bilgileri toparlıyoruz.''

 

''İş verimi de düşer''

Çoğu işçinin toplu sözleşmeye güvenerek borçlandığını belirten Özarslan, ''Şimdiden çalışanlara huzursuzluk veren yüzde 35'in etkisi ileride bunalıma dönüşecektir. Bu durum iş verimini de önemli oranda etkileyecek, verim düşürecektir'' dedi.

İsdemir'de yetkili sendikanın işçileri yalnız bıraktığını da savunan Özarslan, ''Hangi amaçları güttüklerini bilemiyoruz. Biz aslında sorunlarda aracılık etmek, onları düzeltmek istiyoruz ama sendika işçilere uzak durduğu gibi maalesef bize de uzak duruyor'' diye konuştu.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ. (ERDEMİR) ve en önemli iştiraki İskenderun Demir ve Çelik AŞ'de (İSDEMİR), toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan işçi sendikaları ve işverenler, yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinin kimi maddelerinin 16 aylık bir süre için tadil edilmesi konusunda anlaşmıştı.

Bu anlaşmaya göre, ücretler ve ücrete bağlı diğer haklar yüzde 35 oranına indirilecek, ancak nakdi ve gayri nakdi sosyal yardımların bu indirimden etkilenmeyeceği belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler