Dünyayı ayağa kaldıran idam

Uluslararası toplumun baskılarına rağmen 23 yaşındaki Dilara Darabi önceki gün idam edildi. Genç kızın idamı şimşekleri İran'ın üzerine çekti.

Yayınlanma: 04.05.2009 - 07:52
Abone Ol google-news

İran'da tartışmalı bir idam daha gerçekleşti. 23 yaşındaki Dilara Darabi'nin idam nedeni, 17 yaşında işlediği iddia edilen bir cinayet.

Olay gerçekleştiğinde Dilara'nın reşit olmaması ve suçunun tam olarak kanıtlanmaması, şimşekleri tekrar İran'ın üzerine çekti. İran'da asılarak hayatına son verilen bu kez 23 yaşındaki Dilara Darabi oldu.

Dilara'nın idam nedeni, 17 yaşında işlediği iddia edilen bir cinayet. Tartışmaların odak noktası da bu; yani Dilara'nın suç tarihinde reşit olmaması...

İddiaya göre, Dilara 17 yaşındayken kendisinden 2 yaş büyük erkek arkadaşıyla hırsızlık için bir yakınının evine girdi. Olayda bıçaklanan Dilara'nın yakını hayatını kaybetti.

Cnnturk'un haberine göre; Dilara ilk ifadesinde suçunu itiraf etti, "Cinayeti ben işledim" dedi; ardından ifadesinden vazgeçti, erkek arkadaşının "Yaşın küçük idam cezası almazsın" diyerek kendisini kandırdığını söyledi. Ancak Dilara, sadece ilk ifadesi dikkate alınarak suçlu bulundu ve idama mahkum edildi.

Başta İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Dünya Af Örgütü olmak üzere birçok insan hakları kuruluşu Dilara'yı kurtarmak için harekete geçti ancak başarılı olamadı.

Dilara'nın cezası cuma günü infaz edildi, ne avukatına ne de ailesine haber verildi.

Dilara'nın avulatı "Hem İran yasalarında hem de uluslararası yasalarda Dilara hakkında verilen hüküm geçersiz. Bu idam kararı hukuğa aykırı" dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi, suçun işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olan çocuk suçlular için ölüm cezasını yasaklıyor. Bildiride imzası olan ülkelerden biri de İran. Ancak İran'ın bu konudaki sabıka dosyası kabarık. Af Örgütü rakamlarına göre, 8'i geçen yıl olmak üzere 1990'dan bu yana 42 İranlı, işlediği suçlardan ötürü reşit olmadan idam edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler