"Atalay'ın imzasıyla görevimden alındım"

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasıyla Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanlığı görevinden alındığını açıkladı. Durak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bir yetki gasbıdır. Bu bir sindirme politikasıdır" dedi.

Yayınlanma: 04.05.2009 - 08:29
Abone Ol google-news

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yaptığı yazılı açıklamada, görevinden alınmasını kanunsuz uygulama olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

''5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nun 10. maddesinde 'Birlik meclisinin mahalli idare genel seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu'nca ilanından itibaren 30 gün içinde birlik merkezinin bulunduğu mahallin mülki idare amiri tarafından toplantıya davet edilerek birlik başkanı ile iki yıllık görev yapmak üzere başkanlık divanının seçilmesi' hükmü bulunmaktadır.

Yüksek Seçim Kurulu 29 Mart 2009 seçim sonuçlarını henüz ilan etmemiştir. Bu nedenle 30 günlük süre de başlamamıştır. Temayüller gereği, seçimle gelen, seçimle gider. Bu bir yetki gasbıdır. Bu bir sindirme politikasıdır. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Yürütmenin durdurulması için Ankara 2. İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Mücadelemizi hukuk zemininde sürdüreceğiz.''
 

Görevden alınmadı, görev süresi sona erdi

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, AKP'den istifa ederek MHP'ye geçen ve Adana'da Büyükşehir belediye başkanlığı seçimini kazanan Aytaç Durak'ın Türk Belediyeler Birliği Başkanlığı'ndan alınmasına ilişkin haberlere açıklık getirildi.

Açıklamada, Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle birlikte, Mahalli İdare Birlikleri'nin organlarının Mahalli İdare Birlikleri Kanunun 8 ve 10'uncu maddeleri ile geçici maddesi gereğince sona erdiğini belirtildi.

Açıklamada, Mahalli İdare Birlikleri meclislerinin toplanması ve başkanlık divanının seçilmesi, Mahalli İdare Birlikleri kanunun 10'uncu maddesine göre, seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesinden sonra bir ay içinde toplanacak olan birlik meclisleri tarafından yapılacak.

Seçim sonuçları Yüksek Seçim Kurulu tarafından henüz ilan edilmemiş ve birliklerin meclis ve başkanlık divanları da oluşmamıştır. Mahalli İdare Birlikleri tarafından yürütülen hizmetlerin aksamaması ve sürekliliğinin sağlanması için, kanunun Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Belediyeler Birliği organlarının görevlerini yürütmek amacıyla, kamu görevlileri arasından biri başkan olmak üzere beş kişilik bir heyet görevlendirilmiştir. Görevlendirilen heyet, seçim sonuçlarının ilan edilmesinden sonra oluşacak başkanlık divanı seçiminin yapılmasına kadar sınırlı olarak görev yapacaktır. Mahalli İdare Birliklerinin organlarının görevden alınması söz konusu değildir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler