Praçanda istifa etti

Nepal'de hükümetin genelkurmay başkanını görevden almasıyla ortaya çıkan kriz üzerine, Maocu Başbakan Praçanda istifa etti.

Yayınlanma: 04.05.2009 - 10:32
Abone Ol google-news

Maocu Başbakan Praçanda istifa etti. Esas ismi Puşpa Kamal Dahal olan Paraçanda, televizyonda halka hitap ederek "Kabineden istifa ettim" dedi.

Hükümet Genelkurmay Başkanı Rookmangud Katawal'i, orduya 2800 yeni asker alarak ve hükümete danışmadan 8 generali eski görevlerine tekrar getirerek, talimatlara aykırı davranmakla suçlayıp görevden almıştı.

Ancak, başkomutan sayılan Devlet Başkanı Ram Baran Yadav, hükümetin bu icraatını anayasaya aykırı bularak General Katawal'e görevinde kalmasını söylemişti.

Katawal'in görevden alınması üzerine Maocuların önderliğindeki koalisyon hükümetinin kilit partisi Birleşik Marksist Leninist Parti (UML), dün hükümetten ayrılmıştı.

 

Kriz derinleşiyor

Nepal'de hükümetin Genelkurmay Başkanı General Rookmangud Katawal'i görevden almasıyla başlayan siyasi kriz giderek derinleşiyor.

Nepal'de Başkomutan sayılan Devlet Başkanı Ram Baran Yadav, talimatlara uymadığı gerekçesiyle hükümetin görevden aldığı General Katawal'e görevinde kalmasını söyledi.

Başkanlık sözcüsü, "Devlet Başkanı, Katawal'den eskisi gibi görevine devam etmesini istedi. Genelkurmay Başkanının görevden alınması yasadışı ve anayasaya aykırı" dedi.
Bir ordu yetkilisi, Katawal'in görevinin başında olduğunu söyledi. Ancak hükümet, General Kul Bahadur Hadka'yı Genelkurmay Başkanlığı görevine atamış bulunuyor.

Başbakan Praçanda'nın sözcüsü de, "Devlet Başkanının bu tavrı anayasaya aykırı ve manasız. Çünkü kabine, zaten yeni bir genelkurmay başkanı atadı" diye konuştu. Bu arada muhalefetteki Nepal Kongre Partisi üyeleri, Maocu karşıtı sloganlar atarak, başkent caddelerinde lastik yaktı.

Katawal'in görevden alınması üzerine Maocuların önderliğindeki koalisyon hükümetinin kilit partisi Birleşik Marksist Leninist Parti (UML), dün hükümetten ayrılmıştı.

 

Maocular ve ordu

Maocular, Katawal'i orduya 2800 yeni asker alarak ve hükümete danışmadan 8 generali eski görevlerine tekrar getirerek, hükümetin talimatlarına aykırı davranmakla suçluyor.
Maocularla ordu, 19 bin eski Maocu gerillanın ordu saflarına katılması sorunuyla da karşı karşıya. Katawal, belli bir ideolojiye bağlı kadroların orduya alınmasına karşı çıkıyor.
Ancak eski gerillaların rehabilitasyonu ve toplumla bütünleştirilmesi, kalıcı bir barışta kilit konumda bulunuyor.

Son krizin, 10 yıllık iç savaşı 2006'da son erdiren barış anlaşmasına zarar vermesinden korkuluyor.

Hükümetle Maocu gerillalar arasında yapılan barış anlaşma çerçevesinde gerillalar, silahları bırakarak barışçıl siyaset yapma sözü vermiş ve geçen sene yapılan genel seçimde birinci parti olmuştu. Bu süreçte kraliyet yönetimine de son verilmiş ve cumhuriyet ilan edilmişti.

Uzmanlar, siyasi kriz olsa da geçmişte ordunun iktidarı ele geçirmede pek istekli olmamasından hareketle, Nepal'de askeri bir darbeyi ihtimal dahilinde görmüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler