Kılıçdaroğlu, kalkınmanın yollarını gösterdi

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bölgesel kalkınmanın olmaması halinde, Türkiye'de ciddi, sosyal ekonomik ve kültürel sorunlarla karşılaşılacağını söyledi.

Yayınlanma: 04.05.2009 - 12:40
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen, ''5. Ulusal Ekonomi, Siyaset ve Dış İlişkiler Sempozyumu''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yerel anlamda ciddi sorunları olan bir ülke olduğu ifade etti.

Eğitimden sağlığa kadar bir dizi sorunların yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin kalkınması için bölgesel dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu, bölgesel kalkınmanın olmaması halinde, Türkiye'de ciddi, sosyal ekonomik ve kültürel sorunlarla karşılaşılacağını söyledi. Yerel kalkınmada, bilgi ve doğal kaynakların önemli yerinin olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, bilgi kapsamında eğitimin önemli işlevi olduğuna dikkat çekti.

Bütçe ile ilgili özel düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ancak bütçe görüşmeleri yapıldığı sırada toplumun büyük kesiminin bu konuya ilgi göstermemesini eleştirdi. Ödenilen verginin nerelere gittiğinin vatandaş tarafından sorgulanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, demokrasilerin kökleşmesinin, ödenilen vergilerin nerelere harcandığının sorgulanmasıyla paralel bir durum olduğunu söyledi.

''Yurttaş olarak ödenilen verginin kaynağını sorgulamalıyız'' diyen Kılıçdaroğlu, yerel bazda da İl Genel Meclisi'nin, İl Özel İdaresi'nin ve belediyelerin bütçesinin olduğunu söyledi.

Tüm bu kurumların kaynaklarını doğru kullanması gerektiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 şirketi olduğunu ve bunların harcamalarını nereye yaptıklarının sorulmaması nedeniyle hep aynı kişilerin yönetime gelip gideceğini savundu.

Bir siyasetçi için topluma hesap vermenin onurlu bir görev olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, yönetimde saydamlığın önemli bir işlevi olduğuna işaret etti.
Bölgesel kalkınma anlamında Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için GAP, Karadeniz ve diğer bölgelerin de kalkınması için çeşitli projeler üretildiğini bildiren Kılıçdaroğlu, merkezi yönetimin kalkınmada öncelikli yörelere teşvik vermesinin çok önemli bir katkı yapmadığını savundu.

Teşvik verilen 49 il arasında sadece Afyonkarahisar, Düzce ve Uşak'ın kalkındığını, diğer illerde artı bir durumun oluşmadığını iddia eden Kılıçdaroğlu, ''Eğer özel sektörün teşvik verilen bölgelere yatırım yapmaması halinde, devlet yaparak katkı sağlamalıdır. Böylece bölgesel dengesizlik de zaman içinde giderilmiş olur'' dedi.

Son dönemlerde Türkiye'nin göç haritasının değişime uğradığını, artık insanların İstanbul yerine farklı illere gittiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, ''Hatay, Mersin, Adana, Trakya'nın bazı illeri, Ankara, İzmir göç edilen iller arasında yer almaya başladı'' diye konuştu.
 

''Hiç bir temel sorun çözülmedi"

Prof. Dr. Baskın Oran da ''Türkiye'de Kimlikler ve Kimlik çatışmaları'' konulu konuşmasında, ''Ülkede, Türk, Kürt, Çerkez, Ermeni gibi alt kimlikler tanınmadan 'Türkiye'de demokrasi var' diyemezsiniz'' dedi.

1915 yılından bu yana, hiç bir temel sorunun çözüme kavuşturulamadığını öne süren Oran, ''Aralarında Ermeni, Kürt, İslamcılık derken baş örtüsü sorunu, Kıbrıs sorunu çözülmemiştir'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu ve Prof. Dr. Oran daha sonra sempozyuma katılan öğrencilerin sorularını yanıtladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler