NATO'da Askeri Komite yarın toplanacak

NATO'nun en yüksek askeri karar organı olan ve üye ülkelerin genelkurmay başkanlarından oluşan Askeri Komitenin ilkbahar dönemi olağan toplantıları, yarın Brüksel'de başlıyor.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 07:39
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından temsil edileceği iki günlük toplantılarda, ittifakın çeşitli askeri dosyaları ve stratejik planları ele alınacak.
Genelkurmay başkanları, Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücü (ISAF) ve bu ülkedeki

NATO operasyonlarına ilişkin gelişmeleri öncelikle değerlendirecek.
Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansında, geçici yönetime destek amacıyla "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden bu yana NATO tarafından yönetiliyor.

Afganistan operasyonlarında asker ve itibar kaybı devam eden NATO'da, çözümün sadece askeri olamayacağı üzerinde duruluyor. Askeri Komite, Kosova'daki son gelişmeleri ve bu bölgede NATO tarafından yönetilen barışı koruma gücü KFOR'un işlevlerini de değerlendirecek.

Somali kıyılarında güvenliğe katkı amacıyla sürdürülen operasyonlar ile Akdeniz'deki gemilerin terörle mücadele kapsamında denetlendiği NATO operasyonuna (Yoğun Gayret) (Active Endeavour) ilişkin gelişmeler de toplantılarda incelenecek.

NATO'ya bu yıl üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın da ilk katılımıyla 28 ülkenin genelkurmay başkanları, İstanbul İşbirliği Girişimi, Akdeniz Diyaloğu ve Barış İçin Ortaklık programları çerçevesinde, 6 Mayıs-1 Haziran arasında Gürcistan'da yapılacak tatbikatları da ele alacak.

Rusya'yı geniş ölçüde rahatsız eden "Cooperative Longbow 09" (uzun yay) ve "Lancer 09" (mızraklı süvari) tatbikatlarına Türkiye, ABD, İngiltere, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Yunanistan, Kanada, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Sırbistan, İspanya, Makedonya ve Birleşik Arap Emirlikleri' nin katılacağı bildirildi.

Askeri Komite toplantılarının ikinci bölümünde, ittifakın işbirliği yaptığı ülkelerin üst düzey askeri temsilcilerinin de katılımıyla, 60 kadar genelkurmay başkanı bir araya gelecek.
Basına kapalı olan Askeri Komite toplantıları, 7 Mayıs'ta sona erecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler