Bu ilçeler adlarını dünyaya duyurdu

Türkiye'de bazı ilçeler, bulundukları illerinden daha çok tanınıyor. Bodrum, Marmaris ve Kuşadası gibi ilçeler ününü dünya çapına yayarken, Safranbolu, Amasra, İskenderun ve Midyat da tarihi ve doğal güzellikleri ile televizyon dizisi mekanları olarak Türkiye'de illerinden çok gündeme geliyor.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 07:46
Abone Ol google-news

Türkiye'de bazı ilçeler tanınma açısında bulundukları illeri solluyorlar. Tatil ve turizm mekanı olarak bağlı olduğu kenti sollayan ve adını Avrupa ve dünyada duyuran ilçelere en güzel örneklerden biri Bodrum.

Eğlencenin kalbinin attığı ve yazları 24 saat ''yaşayan kent'' olan Bodrum, özellikle İngiliz turistlerin uğrak mekanı. Birçok İngiliz'in yerleşmeyi bile seçtiği Bodrum, yurtiçinde de en gözde tatil mekanlarından biri. Buna karşın, Bodrum'un Muğla'ya bağlı olduğunu bilmeyen veya Muğla'ya gitmeyen turistlerin bile mevcut olduğu belirtiliyor. Hatta, ilçenin bugün belde olmuş eski köylerinden Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak, Gümüşlük, Yalıçiftlik ve Türkbükü'nün plajları da Türkiye'de Muğla'dan daha çok tanınıyor.

Yeşil ve mavinin tüm tonlarının yılın on iki ayında görebileceği Marmaris de adını dünya çapında duyuran Muğla'nın diğer bir ilçesi... Uzun kıyı şeridindeki koyları, antik kentlere yakınlığı, doğal güzellikleri, modern yat limanları, her türlü su sporlarına olanak sağlaması, beş yıldızlısından en mütevazı pansiyonuna kadar tüm turistlere hitap eden otellerin bulunduğu ''cennet'' ilçe Marmaris, her yıl yabancı turistlerin akınına uğruyor. Nitekim, kısa süre öncesine kadar balıkçılığı, süngerciliği ve ıtırlı bitkileriyle tanınan Marmaris, bugün büyük turizm merkezi haline geldi.

Alanya da en az şehri Antalya kadar adını dünyaya duyurmuş ilçelerden biri. Geniş plajları, tarihi eserleri, modern otelleri, sayısız balık lokantası, kafe ve barlarıyla ''mükemmel'' sıfatının kullanılabileceği tatil merkezi Alanya, özellikle Rus ve Alman turistleri çekiyor. Tarihi eski dönemlere kadar uzanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Alanya'da en ünlü yerler arasında Alanya Kalesi, Kızılkule, Damlataş Mağarası bulunuyor. Alanya'dan yöre balıklarını tatmadan ve ipek eşarp almadan geri dönmemek gerekiyor.

Aydın'ın Kuşadası ilçesi ise yine ünü yurtdışına yayılan gözde tatil merkezleri arasında yer alıyor.


Türkiye çapında ünlü ilçeler

Bazı ilçeler de Türkiye çapında illerinden daha fazla biliniyor. Örneğin tarihi evleriyle ünlü Safranbolu, birçok yerli turistin hafta sonu tatil mekanlarından biri haline geldi. Karabük'ün adı, daha çok Karabük Demir Çelik Fabrikası ile anılırken, hemen yanı başındaki ilçesi Safranbolu, tüm Türkiye'den ziyaretçi akınına uğruyor.

Adını ili Bartın'dan daha çok duyulan diğer bir ilçe ise Amasra... Her hafta sonu İstanbul ve Ankara'dan birçok konuk ağırlayan Amasra, aslında 3 bin yıldır insanların ilgisini çeken bir yer. Hatta burayı Cenevizliler'den alan Fatih Sultan Mehmet de Amasra için ''Lala, lala!, çeşm-i cihan bu m'ola'' sözlerini söyler. Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında koy ile ana karaya bağlı ve bağımsız adalarıyla eşsiz görsel güzelliğe sahip Amasra, özgün balık lokantaları, temiz otelleri ve sayısız ev pansiyonuyla Türk turizmine önemli katkıda bulunuyor.

Hatay iline bağlı İskenderun da kendi adıyla anılan körfezi ve modern tasarımıyla adını duyuran diğer ilçelerden... Deniz ve kumuyla bölgenin en önemli turistik merkezlerinden Arsuz'un yanı sıra, Sütunlu Liman, Frank Limanı, Karakol Şatosu, Şalen Kalesi, Sarıseki Kalesi, Bakras Kalesi, Yunus Peygamberin Yunus balığının karnından çıktığına inanılan Yunus Sütunu, Mancınık Kilisesi de ilçenin ziyaret edilmesi gereken güzelliklerinden...


Dizilerin gözde mekanı Midyat

Güneydoğuda adını ili Mardin kadar duyuran ilçe ise Midyat... Son dönemde birçok televizyon dizisine de ev sahipliği yapan Midyat, taş konakları, kemerli geçitleri, Süryani kiliseleriyle meşhur.

Ortaçağ kentini andıran Midyat, taş işçiliğinin de en güzel örneklerini sunuyor. Hatta halen bir kaç telkari ustası Midyat çarşısında mesleklerini sürdürmekte direniyor. El sanatları açısından önemli bir yöre olan ilçe ismini, gümüş işçiliğiyle de duyuruyor.

Dicle nehrinin kıyısında, medrese, rasathane ve darüşşifasıyla bir zamanlar bölgenin ilim ve kültür merkezi olan Hasankeyf'teki tarihi değerler aslında, Ilısu Barajı projesiyle gündeme geldi. Baraj nedeniyle sular altında kalacak olan şehir, her yıl birçok turist çekiyor ve ilçe Batman'dan daha çok biliniyor.

Ankara'nın Çankaya ilçesi de Türkiye'nin meşhur ilçelerinden biri ama bir başka açıdan. Turistik özelliklerinden çok devletin zirvesine ev sahipliği yapması ve birçok politikacının siyasi göndermelerine konu olmasıyla bilinen Çankaya'nın adı başkentle birlikte anılıyor.


Dünya çapında tanınan bölgeler

Bunun yanında, adları dünya çapında duyulan bölgeler de yer alıyor. Doğa ve tarihin dünyada en güzel bütünleştiği yerlerden Kapadokya bunlardan biri.

Roma İmparatoru Augustus zamanında Antik Dönem yazarlarından Strabon'un ''Geographika'' adlı kitabında, sınırları, güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına dayanan Kapadokya, bugün Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinden oluşuyor. Buranın dünyaca tanınan yeri ise daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya Bölgesi. Burada Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara yer alıyor.

Bölgede, kayalara oyulmuş geleneksek Kapadokya evleri ile yüzyıllarca oluşan ve doğayla insan yapımının özenli bir karışımını gözler önüne seren peribacaları en gözde yapılar. Bunun yanında yörede geleneksel konaklar, yer altı şehirleri de dikkat çeken mekanlar arasında...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler