ABD yönetimi Kongre'den daha fazla para istemeyecek

Küresel krizin etkisiyle zor duruma düşen bankaları kurtarmak için önemli miktarda mali destekte bulunan, ABD yönetimi Kongre'den daha fazla para istemeyi planlamadığını bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs yaptığı açıklamada, yönetimin elinde yeteri kadar para olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

ABD yönetimi, güç durumdaki bankaları kurtarmak için Kongre'den daha fazla para istemeyi planlamadığını bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs yaptığı açıklamada, ABD'de 19 büyük bankaya uygulanan ''dayanıklılık testleri''nin sonuçlarını görmediğini, ancak yönetimin, elinde yeteri kadar para olduğundan ve Kongre'den ilave para istemeyeceğinden emin olduğunu söyledi.

Bu arada bazı kaynaklara göre, düzenleyici kurumlar, dayanıklılık testine tabi tutulan 19 bankadan 10 kadarının sermayesini artırması gerektiğini düşünüyor.

ABD hükümeti, ekonomide koşulların daha da kötüleşmesi halinde bu duruma karşı koyması için hangi bankaların daha fazla hükümet desteğine ihtiyaç duyabileceğini ortaya koyması beklenen ''dayanıklılık testleri'' uygulamasının sonuçlarını perşembe günü açıklayacak.

Düzenleyici kurumların, Bank of America ve Citigroup'tan sonra milyarlarca dolar tutarında tutsat, inşaat ve kredi kartı kredisi veren Wells Fargo'dan da sermaye artırımına gitmesini istediği bildirildi.

Konuya yakın kaynaklar, ''dayanıklılık testleri'' sonuçlarının bankanın derin bir durgunluk halinde varlığını sürdürme sorunuyla karşılaşacağını gösterdiği için Wells Fargo'dan sermayesini artırmasının istendiğini belirttiler.

Obama yönetiminin bankaları istikrara kavuşturma planının en önemli bölümü durumundaki ''dayanıklılık testleri'', gelecek iki yılda işsizliğin yüzde 10,3'e çıkması ve konut fiyatlarının yüzde 22 düşmesini de kapsayan bir senaryoya göre, bankaların karşılaşacağı muhtemel kayıpları tahmin etmek için yapılıyor.

Testler, ekonominin kötü olduğu bir dönemde bir bankanın minimum sermaye seviyesinin altına düştüğünü gösterirse, düzenleyici kurumlar bankadan sermayesini desteklemesi için bir yol bulmasını isteyecek.

Bankalara, özel yatırımcılardan para desteği alabilmesi için altı ay verilebilecek. Bu sistem çalışmazsa, hükümet 700 milyar dolarlık finansal sistemi kurtarma paketinden bankalara ilave para desteği verebilecek.

ABD'de düzenleyici kurumlar, bu 19 büyük finans şirketinden herhangi birinin batmasına izin vermeyeceklerini, çünkü bunun finansal sistemin kalanı için çok tehlikesi olacağını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler