Erdoğan'dan topluma çağrı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'de 44 kişinin hayatını öldürülmesi ile ilgili "Bu olay töre, töre, töre nedeniyle oldu. Törenin ödettiği bedelin acı faturası.. Bölgedeki eğitimsizliğin bir sonucudur. Bu olay sebebiyle ben bölgedeki üniversiteleri, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderlerini bir kez daha göreve çağırıyorum" dedi.

Yayınlanma: 05.05.2009 - 10:09
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de AKP grup toplantısını açılışında Mardin'de 44 kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklamada bulundu. Mardin'in Mazıdağı ilçesinin Bilge köyünde yaşanan "katliam" çerçevesinde 6'sı çocuk 16'sı kadın olmak üzere toplam 44 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, İçişleri Bakanı, Tarım Bakanı ve adalet Bakanı'nın olay yerine gittiğini söyledi.

Valilik, Kaymakamlık Emniyet il Müdürlüğü, Jandarma Alay Komutanı ve Jandarma Kuvvet Komutanı ile istişare içinde olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "Yapılan insanlık dışıdır. Şu ana kadar bu olaya karıştığı şüphelenilen 8 kişi gözaltına alındı. Gelen ilk bilgilere göre olayın terör saldırısı olmadığı, ailelere arasında husumetten kaynaklanan bir durum söz konusu. Ama törer olayı olmaması da acımızı hafifletmiyor" dedi.

Zanlılarla ölenlerin soyadının aynı olmasının da cinayetin vahşiliğini daha artırdığını vurgulayan Erdoğan. "Bu olay töre, töre, töre, nedeniyle oldu. Törenin ödettiği bedelin acı faturası.. Bölgedeki eğitimsizliğin bir sonucudur. Bu olay sebebiyle ben bölgedeki üniversiteleri, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerini bir kez daha göreve çağırıyorum" dedi.

Erdoğan, ölenlere rahmet dilerken yakınlara da başsağlığı diledi.


Erdoğan, MHP'ye yüklendi

Erdoğan grup toplantısında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin MHP grup toplantısında, kabineye dışardan bir bakan getirilmesini "milli egemenlik ilkelerine uygun" olmadığı yönündeki eleştirisine sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde parlamento dışında adayın olamayacağı düşüncelerimi örnek gösteriyor. Sayın Bahçeli, bu elma ile armudu kartıştırmak gibi bir şey. bunu tavsiye ederken aynaya bak. Kendi koalisyon hükümetinizde battınız ve ABD'den Sayın Derviş'i dışardan aldınız. Lütfen bir şeyi söylerken samimi olun, dürüst olun."

 

Kabine değişikliği yorumu

Başbakan Erdoğan, grup toplantısında 1 Mayıs'ta kabinede yapılan değişiklikleri açıkladıklarını ve yeni görevine başlayan bakanlar ile ilk Bakanlar Kurulu'nun dün toplandığını anlattı. Kabine değişikliğinin hiçbir bakanın başarısız olduğu, yetersiz kaldığı ya da heyecanını kaybettiği sebebiyle olmadığının altını çizen Erdoğan, "Bu bir bayrak değişimi, bir yenilenme, tazelenme, yeni başlangıçlar yapma sürecidir. 6,5 yıl boyunca gerek görüldüğü durumda böyle değişiklikler yaptık. Bundan sonra da zaman zaman değişiklikler olabilir. Bu değişim siyasetin doğasından kaynaklanan bir adımdır" diye konuştu.


Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan üçgeni

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan ile Türkiye arasındaki görüşmelerin "Türkiye'de olduğu gibi" Azerbaycan'da da yanlış aksettirildiğini savunarak, "Aslında bu görüşmelerin en önemli kazanım noktası Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ve Yukarı Karabağ sorununa yönelik. Ama bu göz ardı edildi" dedi.

Dış ilişkilerin yönelik görüşmeler yapıldığına değinen Erdoğan, 24 Nisan'da Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev ile görüştüğünü anımsattı. 13 Mayıs'ta da "kardeş ülke" Azerbaycan'a giderek Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşeceğini belirten Erdoğan, oradan Polonya'ya sonra da Rusya'da Vladimir Putin ile görüşmesinin olacağını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler