Gül'e dokunulmazlık zırhı

Kapatılan RP'nin lideri Erbakan'ın cezasını evde çekmeye başlamasının üzerinden 3 ay geçerken aynı dosya kapsamında bulunan ancak yargılanamayan Gül, görevini sürdürüyor. Dokunulmazlığı nedeniyle Erbakan'ın hüküm giydiği dosyadan yargılanamayan Gül, özel harcamalarını kendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankası'na ödettiği için keyfi harcamadan hüküm giymişti.

Yayınlanma: 18.08.2008 - 07:49
Abone Ol google-news

Kapatılan RPnin lideri Necmettin Erbakanın Kayıp Trilyondavasından aldığı cezayı evde çekmeye başlamasının üzerinden 3 ay geçerken aynı dosya kapsamında bulunan ancak yargılanamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürüyor. Dokunulmazlığı nedeniyle Erbakanın hüküm giydiği dosyadan yargılanamayan Gül, özel harcamalarını kendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankasına ödettiği için keyfi harcamadan hüküm giymişti.

Refah Partisinden siyasete atılan Abdullah Gül, REFAHYOL hükümeti döneminde devlet bakanlığı görevini üstlenmişti. Abdullah Gül hakkında özel harcamalarınıkendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankası tarafından karşılanmasını sağladığı iddiasıyla, bakanlıktan ayrıldıktan sonra alacak davası açıldı. Kalkınma Bankası, Abdullah Gülün devlet bakanı olarak görev yaptığı 1996-1997 tarihleri arasında yemek gideri 1 milyon 692 bin 225 TL, çiçek gideri 57 milyon 025 bin TL, hediyelik eşya bedeli 83 milyon 539 bin 569 TL, konaklama gideri 11 milyon 750 bin, kartvizit, davetiye ve zarf bedeli 124 milyon 832 bin 500 TL olmak üzere toplam 1 milyar 949 milyon 372 bin 324 TL tutarındaki harcamasını bankaya ödettiği iddiasındaydı.

Mahkeme suçlu buldu

Kalkınma Bankası Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda, Gülün bankaya ödettiği harcamanın bir bölümünün görev gereği yapılan resmi harcamasayılabileceği; 1 milyar 735 milyon 849 bin 824 TLlik tutarın ise görev gereği olmayan şahsi ve keyfi harcama niteliğindeolduğu belirlemesine yer verildi. Bu saptama üzerine 3 ay arayla gönderilen iki yazıyla Abdullah Gülden bu paranın ödenmesi istendi. Gülün kişisel harcama olarak değerlendirilen parayı ödememesi üzerine de harcama tarihinden itibaren yasal faiziyle ile birlikte paranın kendisinden tahsilatı için dava açıldı. Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi, Gülü suçlu bulmuştu. Mahkeme, harcamalarının 1 milyon 652 bin 310 TLlik bölümünü şöyle değerlendirmişti: Şahsi harcaması niteliğindedir. Kişisel ilişkileri ile ilgili bulunmaktadır. Görevin gereğinden kaynaklanmamıştır. Bu bakımdan davalı bizzat kendisi ödemekle sorumludur.

Mahkeme, 1 milyar 652 milyon liralık tutarın Gülden yüzde elli faiziyle alınmasına da karar vermişti. Gülün kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesine geldi. Daire yaptığı incelemenin ardından, Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlara yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün (Gülün kişisel harcamasını bankaya ödettirmesi) onanmasına karar verdi. Alacak Abdullah Gülün maaşından kesilerek alındı.

Dokunulmazlığa sığındı

Kapatılan RPnin son genel başkanı Necmettin Erbakan, Kayıp Trilyon davasında özel belgede sahtecilik’’ suçundan yargılandığı mahkemece 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesince özel belgede sahtecilik suçundan verilen hapis cezası Yargıtay tarafından da onandı. AKP döneminde yapılan yasa değişikliğiyle 75 yaş üzerindeki hükümlülerin cezasının evlerinde infaz edilmesi olanağı getirildi. Bu düzenleme sayesinde Erbakanın Altınoluktaki yazlığında 26 Mayıs 2008 tarihinde başlayan ev hapsi, 23 Eylül 2010 tarihinde sona erecek. Erbakanın hüküm giydiği Kayıp Trilyon dosyası kapsamında Abdullah Gül ise milletvekilliği döneminde dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Haziran 2008 tarihinde cumhurbaşkanı seçilmeden önce veya sonra görevle ilgili olmayan kişisel suçlardan dolayı cumhurbaşkanının sorumluluğu ve yargılanması ile ilgili anayasada düzenleme olmadığı gerekçesiyle Gül hakkında takipsizlik kararı verdi. Ancak başsavcılık, Gül hakkındaki iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarını tartışmaksızın karara hükmetti. Erbakanın cezasının affına ilişkin sağlık raporlarıyla birlikte dosya da halen Cumhurbaşkanı Gülün önünde bekliyor. Dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan Gülün dava arkadaşınıaffedip etmeyeceği ise henüz netleşmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler