Değişim rüzgarı bürokrasiye doğru da esecek

Kabine revizyonunun ardından gözler ekonomi bürokrasisinde yaşanacak değişime çevrildi. Başta Enerji Bakanlığı olmak üzere, üst düzey ekonomi bürokrasisi, yeni bakanların mevcut kadrolarla çalışıp çalışmayacağı sorusuna odaklandı.

Yayınlanma: 06.05.2009 - 09:22
Abone Ol google-news

İş başına gelir gelmez bürokraside değişikliğe gideceğini işaret eden Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın ilk etapta, 18 aydır boş bulunan Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı'na atama yapması bekleniyor. Enerji Bakanlığı Müsteşarlığına, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen vekalet ediyor. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığında da bazı görevler vekaleten yürütülüyor.

 

Doğan Grubu'nun kamu ihalelerinden yasaklanmasına neden olan fuel-oil tedariki ihalesi nedeniyle görevden alınan EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün ile bir süre önce emekliye ayrılan TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin'in yerine de atama yapılması gerekecek.

 

Vekaletleri ilk sırada

Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde "asker ve sivil bürokrasisinin değişmesi gerektiği" yönünde yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in de üst düzey yönetimde değişikliğe gideceği ifade ediliyor. Dinçer'in ilk etapta yaklaşık bir yıldır vekaletle yönetilen Sosyal Güvenlik Kurumu'na atama yapması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun başkan vekilliğini Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acar yürütüyor.

Vekaleten görev yapan bürokratların bulunduğu kurumlardan bir diğeri ise Dış Ticaret Müsteşarlığı. Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen'in görevden ayrılmadan bir süre önce Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığına vekalet eden Şevket Ilgaç ve Anlaşmalar Genel Müdürlüğüne vekalet eden Yüksel Akça'nın asaleten atanması için kararname hazırladığı biliniyor. Kabine değişikliği sonrasında Başbakanlık'ta bekleyen kararnamelerin geri çekilmesi bekleniyor.


Maliye'de müsteiarlık dönemi kapanacak mı?

Maliye Bakanlığı koltuğuna Mehmet Şimşek'in oturmasının artından, Maliye bürokrasisinde de değişim yaşanacağı iddiaları gündeme geldi. Kemal Unakıtan'ın bakanlığı döneminde Maliye'nin beyni olarak çalışan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın, yeni dönemde koltuğunu koruyamayacağı ifade ediliyor. Yeni Bakan Şimşek'in Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı için Hazine Müsteşarlığı'ndan veya Hazine kökenli bir bürokratı atayacağı ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı için dile getirilen en güçlü isimler arasında hesap uzmanı kökenli, halen Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan İsa Coşkun'un adı geçiyor. Maliye Bakanlığı'nda vekaleten görev yapan isimler arasında Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini asaleten yürüten, Teftiş Kurulu Başkanlığına vekalet eden Genç Osman Yaraşlı da bulunuyor.

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü de vekaleten yürütülen kurumlar arasında yer alıyor. İlyas Arlı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine atanmasının ardından boşalan Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü'ne vekaleten, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Gazi Kapan getirilmişti. Kemal Unakıtan döneminde DMO Genel Müdürlüğü'ne Gazi Kapan'ın getirilmesine ilişkin hazırlanan kararnamenin Başbakanlık'ta beklediği ifade ediliyor. Kapan'ın atamasıyla ilgili son kararı Mehmet Şimşek'in vermesi bekleniyor.


DPT'de boşluk çok

DPT'ten sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ı ise birçok atama kararı bekliyor. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık'ın görevinden ayrılmasının ardından, kuruma müsteşar atanmamıştı. Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça vekaleten müsteşarlık görevini sürdürüyor. DPT'de iki müsteşar yardımcılığı koltuğu da boş bulunuyor. Cevdet Yılmaz'a bağlı kurumlardan olan TÜİK de vekaleten yürütülüyor.

Hazine Müsteşarlığı'ndan sorumlu bakanlığa geri dönen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ise mevcut kadrolarda büyük bir değişime gitmesi beklenmiyor.

Buna karşın özellikle bankacılıkta yabancı payı tartışması nedeniyle Babacan'ın hışmına uğrayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile daha önce ayrı bakanlığın ilgili kuruluşu olan SPK'da da yeni bakanla ilişkiler yakından izlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler