Rusya'dan NATO'ya misilleme

NATO'nun 2 Rus diplomatı, Brüksel'deki karargahta istenmeyen kişi ilan edilmelerine misilleme olarak, Rusya'da, Moskova'da görev yapan 2 Kanadalı diplomatın ayrılmasını istiyor.

Yayınlanma: 06.05.2009 - 09:43
Abone Ol google-news

Kanada'nın Moskova Büyükelçiliği Sözcüsü Nicholes Brousseau yaptığı açıklamada, Moskova'daki NATO Enformasyon Bölümü Başkanı Kanadalı Isabelle Francois ve başka bir Kanadalı diplomatın Rusya tarafından kovulacağını belirterek, iki diplomatın da Büyükelçilikte ataşe olarak görev yaptığını söyledi.

Brousseau, Kanada'nın Moskova Büyükelçisi Ralph Lysyshyn'in bu sabah Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından bilgilendirildiğini belirterek, "Misilleme olarak değerlendirdiğimiz bu karar bizi son derece üzdü. Kanada ve NATO müttefikleri Rusya'yı tekrar (NATO ile işbirliği sürecine) dahil etme yolları üzerinde çalışıyordu" dedi.

Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Kanada'nın Moskova Büyükelçisi'ne, NATO'nun Moskova'daki Enformasyon Bürosu Başkanı ve başka bir diplomatın ayrılması talebinin iletildiğine ilişkin bilgi notu verildiğini doğruladı.

Kanadalı 2 diplomatın akreditasyonlarının iptal edileceğini belirten ancak söz konusu diplomatların "istenmeyen adam" ilan edilip edilmeyeceği konusunda bir bilgi vermeyen Rus kaynak, "Bu yaklaşımı ortaya çıkaran biz değiliz. Bu şekilde davranmaya zorlandık" dedi.

NATO, geçen hafta Estonya'da ittifaka ait gizli bilgileri Rusya'ya ilettiği gerekçesiyle gözaltına alınan Estonyalı bir diplomat yüzünden Brüksel'deki karargahındaki 2 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etmiş, söz konusu diplomatların "istenmeyen adam" ilan edilmesi için de Belçika Dışişleri Bakanlığ'ına başvurmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da, provokasyon olarak değerlendirdiği NATO'nun bu adımına misilleme olarak ay sonunda yapılması beklenen Rusya-NATO Konseyi'ne katılmayacağı açıklanmıştı.

Rusya'nın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin de gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu duruma misillemesinin çok net olacağını ifade etmişti.

Moskova, NATO'nun Gürcistan'daki askeri tatbikatına sert tepki göstererek, bunun Gürcü yönetimini, bölgede yeni maceralara girmesi konusunda teşvik edeceğini savunmuştu.
Gürcistan dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın NATO tatbikatı nedeniyle Gürcü sınırındaki kontrolleri arttırdığını ileri sürmüştü.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler