Kayısı üreticileri dikkat

Son bir yılda Adıyaman ve Şanlıurfa'da şarka virüsünün görülmesi üzerine dünyadaki kuru kayısının yüzde 85'inin üretildiği Malatya'da virüsün yayılmasını engellemek için gerekli önlemlerin alınması gerektiği bildirildi.

Yayınlanma: 07.05.2009 - 07:32
Abone Ol google-news

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, sert çekirdekli meyvelerde görülen şarka virüsünün meyveye bulaşması halinde ürünün pazar değerini düşürdüğünü, kalitesinde zarara yol açtığını söyledi.

Hastalığın, kayısıda yüzde 100'e yakın zarar oluşturduğuna dikkati çeken Zengin, meyvelerde sarı leke ve halkalara yol açan hastalığın enfeksiyondan 2 ya da 3 yıl sonra yayılmaya başladığını aktardı.

Kayısının dünya pazarında Türkiye'nin lider olduğu ürünlerden biri olduğuna değinen Zengin, dünya kuru kayısının yüzde 85'inin Malatya'da üretildiğini hatırlattı.

Zengin, şöyle konuştu:
''Şarka virüsü ova bölgesinde daha fazla yayılma eğiliminde. Ancak şu anda bölgemiz temiz. Tedbir olarak biz dışarıdan kesinlikle fidan getirtilmemesini öneriyoruz. Özellikle sert sert çekirdekli meyve fidanlarının girişinde, kayısı başta olmak üzere kiraz, vişne, şeftali gibi meyvelerin fidanları alınmasın. Çünkü şarka ya fidanla veya aşı gözüyle geliyor. Diğer hastalıklar gibi rüzgar veya böcekle gelmiyor. Getirdiğiniz bulaşık fidan ya da aşı gözlerinden bulaşıyor. Özellikle Malatya'ya dışarıdan fidan getirilmemesini tavsiye ediyoruz. Zaten şu anda birçok ilimiz şarka ile bulaşık durumda. Malatya kapalı bir bölge. Fidanını kendisi üretiyor. Virüsün yayılmamasının veya girmemesinin tek sebebi dışarıdan fidanın pek fazla girişinin olmaması. Başka şehirlerden fidan alınmasına kesinlikle izin verilmemeli.''

 

"Elazığ'dan da fidan alınmasın"

Daha önce Şanlıurfa'nın ve Adıyaman'ın şarka virüsü açısından bulaşık olmadığını anlatan Zengin, şunları kaydetti:
''Ancak son bir yılda aldığımız duyumlara göre o bölgede de şarka görülmüş. Şu anda kesinlikle fidanın dışarıdan getirilmemesini istiyoruz. Fidanlar sadece Elazığ'dan alınıyor bölgemize. Elazığ bölgesinden de girişin olmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü Elazığ bölgesi Şanlıurfa ve Adıyaman'dan fidan alıyor. O bölgeler de şarka ile bulaşık olduğu için oradan getirilecek fidan, Elazığ'dan bu bölgeye giriş yapmış olabilir. Özellikle bu fidanlardan yana dikkatli olunması gerekiyor.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler