Aliyev-Sarkisyan görüşmesi sert başladı ama...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarj Sarkisyan ABD'nin Prag Büyükelçiliği'nde bir araya geldiler. Liderler, basın mensuplarının tüm ısrarına rağmen el sıkışmadılar. Ermenistan sözcüsü görüşmenin yararlı olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 07.05.2009 - 10:36
Abone Ol google-news

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarj Sarkisyan arasındaki görüşme, ABD'nin Prag Büyükelçiliği'nde yapıldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesindeki Minsk Grubu'nun eş başkanlarından ABD'nin önderliğinde başlayan Aliyev-Sarkisyan görüşmesinde, diğer iki eşbaşkan Fransa ile Rusya'nın temsilcileri de yer aldı.

Görüşmenin başında kısa süre görüntü almak üzere içeri alınan gazetecilerin ısrarlı çağrılarına rağmen Aliyev ve Sarkisyan el sıkışmadılar. Görüşme masasında soğukluk izlenirken, gazeteciler iki dakika içinde salondan çıkarıldılar.

 

Toplantı sonrası

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Samvel Farmanyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Prag görüşmesinin yararlı olduğunu ve tarafların sorunun çözümünde temel ilkeler konusundaki görüşlerinin bir birine yaklaşmasında yardımcı olduğunu söyledi.

Farmanyan, görüşmenin sonuçlarına ilişkin olarak, her iki liderin dışişleri Bakanlarına AGİT Minsk Grubu eş başkanlarıyla koordinasyonu sürdürme ve bir sonraki görüşmenin hazırlıklarını gerçekleştirme talimatı verildiğini kaydetti.

Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, Farmanyan, Sarkisyan'ın son Moskova ziyaretini hatırlatarak, bu ziyaret sırasında Yukarı Karabağ'ın statüsünün, çözümün öncelikli konuları arasında yer aldığının vurgulandığını söyledi.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşme sürecini desteklediklerini bildirdi.

Farmanyan'ın açıklamasına göre, Merkel, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Prag'da yaptığı görüşmede ''Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları desteklediklerini''kaydetti.

Sarkisyan'ın Prag'da bir araya geldiği Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler yetkilisi Benita Ferrero-Waldner de, Türk-Ermeni ilişkilerinde normalleşmeyi desteklediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler