''5. Ulusal Yaşlılık Kongresi'' Sıvas'ta başladı

''5. Ulusal Yaşlılık Kongresi'' Sıvas'ta başladı. Kongreye katılan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, yaşlılığın birçok enfeksiyon açısından gerçekten baş edilmesi zor bir dönem olduğunu, ancak korunma önlemlerinin iyi alınması halinde yaşlılığın daha verimli bir dönem olarak geçirilebileceğini söyledi.

Yayınlanma: 07.05.2009 - 10:46
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Üniversitesi, Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği, Sıvas Belediyesi, Yaşlılık Araştırma Merkezi ve Sıvas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle CÜ Kültür Merkezi'nde çok sayıda bilim adamının katılımıyla düzenlenen ''5. Ulusal Yaşlılık Kongresi'', başladı.

Aynı zamanda enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, kongrenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sıvas'ta bilimsel aktiviteler yönünden birçok toplantı yapıldığını belirtti.

Gündemdeki konulardan bir tanesinin domuz gribi olduğunu bildiren Prof. Dr. Dökmetaş, şöyle konuştu:
''Daha önce kuş gribi, bir ara Sars. Ülkemizde yine yaz döneminde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi var. Ülkemizde hanta virüsü enfeksiyonları oldu. Yaşlılık, birçok enfeksiyon açısından gerçekten baş edilmesi zor bir dönem. Ama korunma önlemlerini iyi alırsak, yaşlılık döneminde uygun aşılamalar olursa hayat daha rahat geçebilir. Yaşlılık daha verimli bir dönem olarak geçirilebilir. Yaşlılık zor ama hayatın yeni bir baharı, sonbahar.''

Sıvas Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi ise ''Hepimizin birer yaşlı adayı olduğu bugünlerde ileri yaşlardaki bireylerimize verdiğimiz değer oranında ileride değer kazanacağımızı bilmemiz gerekmektedir. Onları hayatımızda bir engel değil, hayatın birlikte paylaşılması gereken değerler olarak kabul etmemiz gerekmektedir'' dedi.

Yaşlı Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Velittin Kalınkara da ekonomistlerin, nüfusun yaşlanmasını, küresel ekonomik krizin önemli nedenlerinden biri olarak gördüğünü bildirdi.

Politik kararların daha çok yaşlılara yönelik olarak alındığını, yaşanan son ekonomik krizden en fazla zarar gören toplum kesiminin yaşlılar, yoksullar olduğunu belirten Kalınkara, ''Hatta bazı gelişmiş ülkelerde kriz bahane edilerek emeklilik yaşının yükseltilmesi teklif bile edilmeye başlanmıştır'' diye konuştu.

Emeklilik yaşının bu kadar yüksek olmasının özellikle emek yoğun sektörler için önemli bir olumsuzluk olduğunu savunan Kalınkara, ''Toplumda yaşlılara, zayıf ve yoksul durumdaki kişilere karşı daha hassas ve dayanışmacı bir tutum sergilemek küresel bir sistemde sosyal politika açısından gerekli bir davranıştır'' ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından bilim adamlarının yaşlılıkla ilgili çeşitli konularda sundukları bildirilerle devam eden kongre, yarın sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler