Yoksulluk entegrasyona engel

ABD ve Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanların topluma entegrasyonuyla ilgili bir araştırmaya göre, Müslümanlar ile diğer toplumlar arasındaki gerilimde işsizlik ve yoksulluk, inanç farklılığından çok daha fazla etkili rol oynuyor.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 07:34
Abone Ol google-news

ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra bu alanda yapılan en büyük çalışma olduğu ifade edilen araştırma, Müslümanların Batı toplumuna entegrasyonuna aşırıcılığın engel olduğu düşüncesinin yanlış olduğunu ortaya koydu.

Gallup şirketi tarafından 27 ülkede yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışma, başta yönetici ve yasa koyucular olmak üzere Müslüman olmayanların Müslümanları yanlış anladığı düşüncesini öne çıkardı.

Araştırmaya göre, Müslümanların vatanseverlik, tolerans sahibi olma ve şiddeti reddetme konularındaki düzeyi, içinde bulundukları toplumun onlar hakkındaki düşündüğünden çok daha yüksek.

Araştırma, Müslümanların da farklı inanç ve farklı etnik kökendeki insanlar arasında yaşamaktan en az diğer Avrupalılar kadar mutlu olduğunu ve toplumun diğer kesimleriyle yakınlaşmaktan yana olduğunu gösteriyor.

Araştırmayla katılan Müslümanlardan işi olanlar İngiltere'de yüzde 38, Almanya'da yüzde 53 ve Fransa'da yüzde 45'i teşkil ederken, bunun söz konusu ülkelerdeki genel istihdam oranından düşük olduğuna işaret ediliyor.

İngiliz hükümeti tarafından yapılan araştırmalarda da işsizlik ve düşük ücretlerin aşırıcılığı körüklediğinin belirlendiği ifade edilen araştırma sonuçlarında, Müslümanların inançlarını (yaşadığı ülkeye yönelik) vatanseverliğin üstünde görmediği de belirtiliyor.

Durumlarından memnun olmayan Müslümanların oranı İngiltere'de yüzde 71, ABD'de yüzde 56 olarak görülürken, bunun nedeni olarak din veya etnik köken değil, doğrudan yoksulluk ve ahlaki konular gösteriliyor.

Araştırmada Müslümanların, yaşadıkları bazı Batılı ülkelerdeki toplam nüfusa oranları da İngiltere'de yüzde 3, Fransa'da yüzde 8, Almanya'da yüzde 4 olarak sıralanırken, ABD'de bir süre önce 2 milyon olarak verilen Müslüman nüfusun kısa sayılacak bir sürede 6 milyona çıktığı, bu hızlı artışın devem ettiği de kaydedildi.

Avrupa ülkeleri ve ABD'nin yanı sıra Afganistan, Pakistan, Malezya gibi çeşitli İslam ülkelerinin de bulunduğu 27 ülkede yapılan araştırma, Müslümanların yanı sıra Müslüman olmayanlarla da görüşerek tamamlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler