'85 yıldır inancımız tam'

Cumhuriyet gazetesinin 85. kuruluş yıldönümü nedeniyle sivil toplum örgütleri, siyasiler sendikalar ve okurlardan kutlama mesajları geldi. Gelen mesajlarda, “Cumhuriyet gazetesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin savunucusu olarak hiçbir şeyden ödün vermeden yoluna devam edeceğine inancımız tamdır” denildi. Cumhuriyet gazetesinin başyazarı İlhan Selçuk’u arayan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 85. yıldönümünü kutladı.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 08:43
Abone Ol google-news

Atatürkün adını verdiği Cumhuriyet gazetesi 85inci yaşına girerken yöneticilerine gönderilen mesajlarda, gazetenin tarihi boyunca Atatürkçü düşünce ile laik, demokratik ve çağdaş hukuk devleti ilkesini savunması nedeniyle çok sayıda baskıya maruz kaldığı, yazarlarımız Mustafa Balbay ve Erol Manisalının tutuklu bulunduğu anımsatılarak Cumhuriyetin yazar, çizer, çalışan ve okurlarına özgürlük dilendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat gönderdiği mesajda, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesine bağlı, çağdaş ve objektif yayıncılık yapmaya inatla, inançla devam eden, baskı ve yıldırma girişimlerine boyun eğmeyen Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıldönümünü kutlar, tüm yönetici ve emekçilerine bundan sonra da üstün başarılar dilerimdedi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Algan Hacal-oğlu da mesajında, Ulusal bağımsızlığımız, Atatürk devrimleri ve aydınlanma sürecimizin her dönemde yılmaz savunuculuğunu yapan, hiçbir dönem kalemini kiralama onursuzluğunu yaşamamış olan Cumhuriyet gazetesinin 85inci kuruluş yıldönümünü kutluyorumifadelerine yer verdi.

Anayasa Mahkemesi önceki başkanlarından Yekta Güngör Özden mesajında, geçirdiği kaza nedeniyle törene katılamayadığını belirterek Cumhuriyet gazetesine ve sizlere haksızlıkların hepimizi üzdüğü bugünlerde törenin anlam ve yoğunluğuyla olumsuz yaklaşımlara yeterli bir yanıt oluşturacağını umuyorumdedi.

 

‘Cumhuriyet görevini sürdürecek’

CHP İstanbul Milletvekili Genel Saymanı Mustafa Özyürek mesajında, Atatürk ilkelerinin ve laik cumhuriyetin yılmaz savunucusu gazetenizin çalışanlarının ve okuyucularının daha çok sahiplenmesiyle Türkiyenin aydınlık yarınlara taşınması görevini başarıyla sürdüreceğine inanıyorumifadelerine yer verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, Gazetemizin aydınlanma odağı olmayı sürdürmesini hiçbir gücün engelleyemeyeceğine, Balbayın, Manisalının ve Cumhuriyetçi aydınlarımızın en kısa sürede yine aramızda olup kalemlerinin ve tüm yurtsever uğraşlarının ışığını yayma işlevlerine devam edeceklerine duyduğum inançla Kemalist devrimin bütünlenmesi sürecinde geri çekilme ya da duraklama olmaz diyorum diye konuştu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Cumhuriyet gazetesinin Atatürk ilke ve devrimlerinden yana taraf olan yayınları nedeniyle geçmişte olduğu gibi bugün de büyük baskılarla karşılaştığını, gazete yazarları Balbay ve Manisalının tutuklu olduğunu anımsatarak Geçmişte Cumhuriyete saldıranlar tarihin karanlık sayfalarında yok olup gitmişlerdir, ama Cumhuriyet gazetesi aydınlık mücadelesini sürdürmektedirdedi.

Murat Karayalçın mesajında, Gazetenizin kuruluş yıldönümünü kutlar, size ve tüm arkadaşlarımıza en içten sevgi ve saygılarımı sunarımifadelerini kullandı.

Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, Cumhuriyet gazetesinin Cumhuriyetin temel değerlerine ve basın meslek ilkelerine bağlı kalarak sorumlu, sağduyulu, düzeyli ve nitelikli yayınlarını sürdüreceğine inandığını vurguladı. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç da, bir kutlama mesajı gönderdi.

Kartal CHP İlçe Başkanı Yüksel Çifçi, rahatsızlığı nedeniyle kutlama törenine katılamayacağını belirterek başarılar diledi.

Yargıtay 8. Dairesi üyesi Hamdi Yaver Aktan gönderdiği mesajda,Laik Cumhuriyet, ulus-devlet ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargı gibi Cumhuriyetin değer ve kurumlarının yanında yer alan, ismini Mustafa Kemal Atatürkün verdiği Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıldönümünü kutlarımifadelerini kullandı.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, Cumhuriyet ailesini hiçbir gücün sindiremeyeceğini bildiklerini ifade ederek Balbayı, Prof. Manisalıyı, Atatürkün aydınlık yolunda mücadele veren tüm aydınlarımızın ve Cumhuriyet gazetesi ailesinin 85inci yıldönümünü kutluyoruzderken Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Türkiye Cumhuriyetine kastedecek olanlar amaçlarına ulaşmak yolunda en büyük engel olarak Cumhuriyet gazetesini görmüşlerdir. Bu nedenle birçok kez saldırıya uğramış, çok değerli yazarları katledilmiştir açıklamasını yaptı. Mustafa Kemal Derneği Genel Başkanı Kamran Bora, Cumhuriyet gazetesinin aynı çizgisindeki yayınlarının ilelebet devam etmesini diledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Turizm Eğitim Bölüm Başkanı Şaban Ali Yaşaroğlua, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürkün adını verdiği Cumhuriyet gazetesinin, laiklikten ödün vermeyen çizgisi, objektif haber çizgisi ve yazılarıyla Türk ulusunun aydınlanma sürecine önemli katkılarda bulunan saygın bir yayın organı olduğunu belirtti.

 

Tutuklamalara tepki

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük mesajında, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt, isim babası Atatürk olan, Cumhuriyeti ve Cumhuriyetçiliği koşulsuz savunan, bu yolda gözaltılar ve tutuklanmalar yaşayan; ancak yine de Atatürkçülüğün ve Cumhuriyetin yılmaz savunucusu olan Cumhuriyet gazetesinin kuruluş yıldönümünü kutlayarak, aydınlık yarınlarda, aydınlık haberlerde buluşmayı umarak, yayın hayatınızda başarılar dilerizdedi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazim Sesli de bir mesaj gönderdi.

Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan, Cumhuriyet gazetesinin bilinçli, özgür ve sadık okur kitlesi ile bütünleştiğini anımsatarak Tüm yazar, çizer, çalışan ve okurlarına özgürlük diliyoruzdedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkez önceki yönetim kurulu üyesi Uğur Seten Cumhuriyet gazetesine gönderdiği kutlama mesajında, Türk Aydınlanma Devriminin izini süren, her türlü sansür, baskı ve şiddete karşın, demokratik ve laik çizgisinden ödün vermeyen, tam bağımsız ve çağdaş Türkiye mücadelesinde devrim şehitleri ve tutsaklar veren 85 yıllık Cumhuriyetimizile daha aydınlık, daha bilinçli ve daha güçlüyüzgörüşlerine yer verdi.

ADD Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de, Cumhuriyet gazetesinin laik demokratik çağdaş Cumhuriyete sahip çıkma misyonunu anımsattı.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Altıntaşın mesajı ise şöyle:

Gazetemiz Cumhuriyet 85. yıldönümünü tamamlamakta. 85 yıldır gazetemiz Cumhuriyet, toplumumuzun ve ülkemiz ile ilintili toplumların doğru yolu gösteren pusulası olma işlevini şanla şerefle yürütmekte. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkeleri ile 86 yıllık kazanımlarına saldırmak isteyenler, öncelikle onunla yaşıt gazetemiz Cumhuriyet’e de içten ve dıştan saldırmayı kendilerine meslek edinmişlerdir. Şimdiler başta Sayın İlhan Selçuk olmak üzere, Sayın Mustafa Balbay, Prof. Dr. Erol Manisalı ve Dr. Gürbüz Çapanların kişiliğinde asıl erek olan gazetemize bağımsız yargı(!)’ söylemi ile saldıranlar, linç kampanyası açanlar, dün olduğu gibi, gelecekte de başarıya ulaşamayacaklardır.

 

‘Kimsesizlerin kimsesi’

CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı da Cumhuriyeti kutlarken Çankaya Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Servis Yetkili Yardımcısı Servet Selçuk, mesajında şu görüşleri iletti:

Kurulduğu günden beri yayın hayatına Atatürkçü düşünce, basın ahlakı, ulusalcılık, anayasa ve hukukun üstünlüğü ilkeleri laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti gibi değerlere kalemleri ile özgürlükleri ve canları pahasına sahip çıkarak devam etmiş, gelecekteki yayın hayatında da aynı değerlerin sahibi, hak ve hukukun, ulusalcılığın, anayasanın, laik demokratik Türkiye Cumhuriyetinin savunucusu olarak hiçbir şeyden yine ödün vermeden devam edeceğine inandığımız, kimsesizlerin kimsesi gazetemizin kuruluş yıldönümünü can-ı gönülden kutlarım.

 

‘Gerçekleri kim yazar?’

Prof. Dr. Abidin Kumbasar, Duaya inansaydım değmesin derdim nazar, Cumhuriyet olmasa gerçekleri kim yazar? diyerek yeni Cumhuriyet gazetesinin yeni yaşını kutlarken Dil Derneği Asbaşkanı Prof. Dr. Necdet Adabağ, şu mesajı gönderdi:

Cumhuriyet, Cumhuriyet ve Cumhuriyet Türkiyesi ile özdeşleşen bir ad olarak Cumhuriyetin ve devrim yasalarının yanında yer almış; nesnel, güdümsüz görmemizi sağlamıştır. Cumhuriyet adının kulağımızdaki tınısı çok boyutlu ekinsel ve sanatsal bir etkinliğin yansımasıdır. Bu mutlu gününüzde yazılarını okumaktan yoksun kaldığımız Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Erol Manisalının yokluklarından ötürü içimizde yaratmış oldukları yaşam boşluğunun en kısa zamanda giderilmesi umuduyla, koltuğumuz altında taşımaktan kıvanç duyduğumuz Cumhuriyetimize çok daha mutlu yıllar ve başarılar dileriz.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masum Türker, Cumhuriyet gazetesinin üstlendiği çağdaş, demok-ratik, laik cumhuriyete sahip çıkma misyonunu anımsatarak Ülkemizin, çağdaş aydınlık yarınlarında da Cumhuriyet gazetemizle birlikte olacağızdedi.

Eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Ankara Temsilciliğimizi telefonla arayarak kuruluş yıldönümümüzü kutladı. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da dün sabah Ankara Temsilciliğimize gelerek kuruluş yıldönümümüzü kutladı ve çalışanlara başarılar diledi.

Ankara Aydınlığı Girişimi Yönetimi, Cumhuriyet gazetesinin işlevi her zaman önemliydi ama günümüzde daha da önemli duruma gelmiştir. Halkın doğru haber alma hakkının, Türk aydınlanma bilincinin başlıca kaynaklarındandır. Sahibi, Atatürkçü devrimi yaşatan ulusumuzduraçıklamasını yaparken eski Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Işık, Cumhuriyetin 85. kuruluş yıldönümünü büyük bir içtenlikle kutluyor, geleneğinden taşıyıp getirdiği muhalif kimliğini geleceğe taşıyarak, bu ülkenin aydınlık yarınlarına katkısını büyüterek sürdürmesini diliyorumdedi.

Ayrıca çok sayıda okurumuz da Cumhuriyet gazetesine ileti göndererek, kuruluş yıldönümümüzü kutladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler