Yangın söndürücü helikopterlere tepki

MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın orman yangınları için kiraladığı helikopterlerin 5 yıllık maliyetinin 400 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Türkiye kendi helikopter ve uçak filosunu kurup, önümüzdeki 40 yılı kurtarabilir. Bizim 40 yılda kiralama bedeli ile vereceğimiz paraların toplamı ise 2 milyar doları bulacaktır" dedi.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 12:16
Abone Ol google-news

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından orman yangınları için helikopter kiralanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Şandır, Türkiye'nin yılda ortalama 11 bin hektar orman alanını yangınlarda kaybettiğini vurgularken, orman yangınlarına karşı da gerekli tedbirlerin tam olarak alınmadığını söyledi. MHP'li Atılgan ise Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadele etmek amacıyla 5 yıl süreyle 13 helikopter ve 7 yıl süreyle 4 adet amfibik uçakların kiralanması için hizmet alım ihalelerini 15-19 Ocak 2009 tarihlerinde yaptığını söyledi.
Konuyla ilgili Çevre Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdiğini ifade eden Atılgan, Bakan Eroğlu'nun verdiği yanıtlara göre, 1998 yılında bir helikoptere bir saatlik uçuş bedeli karşılığında bin 600 dolar kira bedeli ödendiğini ancak bu rakamın 2008 yılında 7 bin 995 dolara çıktığını söyledi. Atılgan şöyle konuştu:

"Bu sene başında yapılan ihalenin rakamlarına baktığımızda ise 5 yıllık kiralama için 13 helikopterin bedeli KDV hariç 125 milyon 168 bin 963 doları ve 7 yıllık kiralama için 4 uçağın kiralama bedeli KDV hariç 53 milyon 418 bin 750 avro olarak belirlenmiş. Bu rakamların üzerine üçte iki oranındaki opsiyonel teklifi de ilave ettiğimiz zaman -ki o da yaklaşık 200 milyondur- bu kiralama ihalesinin bedeli önümüzdeki 5 yıl için yaklaşık 400 milyon doları bulan bir maliyet ortaya çıkarmaktadır. İhalesi yapılan bu helikopterler her yıl sadece 4,5 aylık süre için kiralanmaktadır. Bu ülkenin 4,5 aylık orman yangını sezonu dışında da helikopter ihtiyacı vardır."

Helikopterlerin kiralanmasının ciddi bir kaynak israfı olduğuna işaret eden Atılgan, maliyeti 400 milyon doları aşan bu paralarla büyük bir helikopter filosunun kurulabileceğini söyledi. Atılgan, "Bu ihalenin maliyeti bu filanın kurulması için fazlasıyla yeterlidir. Üstelik kurulacak olan yeni uçak ve helikopter filosuyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları temin edilir. Aksi takdirde geçen on yıl içerisinde yurtdışından kiralanan helikopterler ve uçaklara verilen kiralama yıllık ve saat ücretlerindeki savurganlık önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği için milletimizin vergileriyle biriktirilen bu maddi kaynaklar da yanlış ve plansız bir şekilde harcanmaya devam edecektir. Türkiye kendi helikopter ve uçak filosunu kurup, önümüzdeki 40 yılı kurtarabilir. Bizim 40 yılda kiralama bedeli ile vereceğimiz paraların toplamı ise 2 milyar doları bulacaktır" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler