Rusya NATO ile ilişkilerini ilerletmeye hazır

Rusya'nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin, karşılıklı diplomatları kovmalarına ve Gürcistan'daki tatbikatına rağmen NATO ile ilişkileri onarmaya hazır olduklarını söyledi.

Yayınlanma: 08.05.2009 - 13:09
Abone Ol google-news

Ragozin, video konferans aracılığıyla Brüksel'den Moskova'daki gazetecilere yaptığı açıklamada, diplomatların kovulmasının ve NATO'nun Gürcistan'daki askeri tatbikatının, ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ilişkileri geliştirme politikasını sabote etme amacı taşıyabileceğini ifade etti.

Tüm bu yaşananları durdurma ve ilişkileri en kısa sürede onarma zamanı geldiğini söyleyen Ragozin, "Biz ilişkileri yeniden onarma yönünde hareket edeceğiz" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un NATO-Rusya Konseyi'ne katılmaktan vazgeçmesine de değinen ve bunun NATO ile ilişkileri bitiren bir konu olmadığını belirten Ragozin, "NATO'nun bizim için artık partner olmadığını düşünmüyoruz. Biz hiçbir zaman bakan düzeyinde görüşme olmayacağını söylemedik. Biz bunu uygun bir zamana kadar erteleme yönündeki arzumuzu dile getiriyoruz" dedi.

Ragozin, Lavrov'un dün Washington'da Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştüğünü hatırlatarak, "Eğer Lavrov ABD'den başarılı bir görüşmeyle dönerse, ki bundan hiç bir şüphem yok, (NATO-Rusya Konseyi) bakanlar düzeyinde bir görüşme konusunda anlaşmaya varacağız ve bakanlar düzeyinde görüşme için yeni bir tarih belirleyeceğiz" diye konuştu.

Rusya ile NATO arasındaki son sorunların ittifak içindeki Rusya düşmanları tarafından çıkarıldığını ileri süren Ragozin, "Bazı NATO ülkeleriyle son derece mükemmel ilişkilerimiz var. Ancak Avrupa-Atlantik yapısı içinde kaybolmaktan korkanlar kendilerini her fırsatta dünyaya hatırlatmak istiyorlar" dedi.

Ragozin, adını vermediği eski ABD Başkanı George Bush dönemi Amerikalı yetkililerin de bu durumdan sorumlu olduğunu öne sürerek, "ABD'de şimdi yeni bir takım hazırlanıyor ve hala eski yönetim tarafından atanmış insanlar görevde. Biz bu yaşadıklarımızın Avrupa-Atlantik kampı içinde Obama'ya karşı bir komplo olma olasılığını da göz ardı etmiyoruz" diye konuştu.

Lavrov da dün Washington'da Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya gelmiş ve iki ülke ilişkilerinde "suni engellerin" ortadan kaldırılması gerektiğini söylemişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler